Svar: Kost til 5 mdr. med tendens til hård mave?
Kære Mor
Jeg synes det er rigtig synd at din datter har så store problemer med hård mave og jeg synes faktisk at du skal overveje om ikke du vil give hende laktulose.
Nogle børn trives rigtigt godt med sveskemos og kan få maven reguleret med det, men andre børn har behov for laktulosen i en periode og det er okay. Det er langt at foretrække at give lidt laktulose fremfor at skulle undvære introduktion af skemad eller komme for sent igang med skemaden, fordi man holder igen.
Det er fint at du holder igen i forhold til mængden af mad, fordi det er bedre at hun spiser lidt men tit i stedet for få og store portioner. Det er vigtigt for både at give hende lidt forskellige vitaminer, mineraler osv. men også fordi det er bedre for hendes maven og for at maven holder sig naturligt igang.
Jeg synes det er en rigtig god idé at du begynder med noget grøntsagsmos. I begyndelsen kan du lave mos af gulerod, kartoffel, broccoli, blomkål og squash og når hun bliver 6 mdr gammel kan du bruge flere forskellige grøntsager, bl.a rodfrugter som pastinak, selleri og måske lidt porrer. Det eneste du skal være opmærksom på her er, at lige netop selleri, fennikel, rødbede og spinat, max må udgøre 1/10 ...
... af portionen pga af indholdet af nitrat.
Fra 6 mdr´s alderen kan hun også begynde at få kogt kød og fisk og hun kan begynde med lidt havregrød, tre kornsgrød og øllebrød.
Vælling kan i princippet springes over. Vælling er egentlig en tynd grød og derfor er det fint at du giver skemaden i stedet for vællingen. Hvis du alligevel giver mme til natten, kan du dog godt forsøge med vællingen for at se om det mætter mere end den almindelige mme, men vælling er ikke umiddelbar nødvendig og der kan godt være en risiko for at den virker stoppende, når din datter samtidig får mme og en del grød.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis jeg var dig, ville jeg altså begynde med noget grøntsagsmos, da det er med til at holde maven igang. Du kan lave det selv, eller du kan købe det på glas. Hvis du laver det selv så husk 1 tsk. fedtstof i hver portion.
Hvis du giver 2 måltider skemad dagligt, så giv f.eks. grød om morgenen og grøntsagsmos til aften. Og når du når op på 3 måltider skemad, så kan du give grød morgen, grøntsagsmos til frokost og til aften.
Sveskemos eller anden frugtmos kan gives oven på grøden eller som dessert, efter hun har spist sin grøntsagsmos, men ellers så overvej laktulose.
Rigtig meget held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.