Annonce

Annonce

Svar: Søvn, amning, udvikling, tandbørstning


1. marts 2006

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Christophers mor

Det er et langt og fyldestgørende brev du har sendt og jeg vil prøve at svare så kort som muligt.

Din plan for dagen lyder umiddelbart fornuftig, både hvad angår tilbuddet af måltider og søvn. Generelt kan man sige at børn omkring 9 mdr´s alderen har brug for to middagslure dagligt og de vil sammenlagt udgøre mellem 2½ og 4 timer. Det er derfor fornuftigt at du prøver at få din dreng til at sove videre, når han vågner efter kun 40 minutter.

Det kunne godt være en mulighed at du prøver at putte ham lidt før du egentlig tror det er ved at være tiden. Nogle gange kan børn godt være mere trætte end de lige umiddelbart viser og der er forskel på hvor tydelige signaler barnet sender. Derfor vil jeg foreslå dig at du prøver at putte ham 20-30 minutter før du ellers ville have gjort det.

Du ammer meget og det er naturligvis godt i forhold til at det er svært at skaffe erstatning, hvor I bor. Det er dog vigtigt at du begynder at trappe amningen ned nu. Din søn behøver ikke at blive ammet så hyppigt længere. Mælken tager unødigt meget plads og næringsindholdet i mælken er ikke længere så højt, med den alder din dreng har. Din dreng kan ud over amning få yoghurt som nu og er han tørstig kan han slukke tørsten med vand.

Han bør ikke få mere end højst 750 ml mælk incl den mængde ypghurt, ost, mælk i grød osv. han får. I alderen 9-12 mdr nedsættes mælkeindtaget til ca 500ml.

Ud fra dette vil det være fint at du ammer morgen, eftermiddag og aften, men ikke mere, da din dreng så får mælk som tager pladsen op for anden mad. Og så tænker du måske at han jo spiser - og det gør han også - men mælk ligger ikke tungt i maven og han har brug for at du prøver at skabe den fornemmelse vi også kender som voksne - nu er jeg så mæt at jeg vil ligge mig på sofaen og slå mave.

Ud over at tænke i mæthedsfornemmelse, så er det vigtigt at du sørger for at han bliver fysisk træt. Det er rigtig godt at han er begyndt at rejse sig og bruger sig selv, men det er vigtigt at du tumler med ham og lader ham kravle rundt på din krop. Hvis I har mulighed for at bade, så lad ham endelig gøre dette i løbet af dagen.

Med hensyn til maden, så synes jeg du skal give ham det I spiser. Der er ikke umiddelbar grund til at give ham særskildt mad, når han er så interesseret i jeres mad. Du skal dog sikre dig at det serveres ...


Annonce

... i stykker som han kan kapere.

Jeg synes også du skal lade ham spise med ved bordet sammen med I andre. Det er vigtigt at måltiderne indtages sammen og hvis du mener at det distraherer ham for meget, så kan du godt give ham lidt med ske først, men så lade ham selv spise efterfølgende sammen med I andre.

Mælken om natten skal du ud over. Der er umiddelbart to måder. Enten en kold tyrker, hvor du lader far tage over og tilbyder vand. Ingen mor, ingen bryst. Alternativt at du tilbyder brystet kortvarrigt, men forsøger at fjerne det igen inden han får spist sig mæt, så han stille og roligt lærer at stoppe med amningen og lærer sig at finde ro på anden måde.

Det er som du er inde på en vanskelig alder, da din dreng tydeligvis er i seperationsfasen. Han græder fordi han begynder at få fornemmelse for at ud kan være væk og han har brug for at se dig for at vide at du er der. Det er dog vigtigt at fokusere på at han så netop ikke er alene, men at mor eller far er der, hvilket ikke er ensbetyndende med at brystet er der:o)

Er han dybt ulykkelig som du beskriver sker om dagen, så må han få brystet, men igen forsøger du kortvarrigt kun at trøste med brystet og ikke give mad.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til at være på maven, så er dette en forudsætning for netop at kravle. Det lyder dog som om han er en rimeligt robust dreng, som er godt med motorisk og derfor kan du godt prøve at lægge ham op i kravlestilling. Støt hans fødder så han ikke glider, hjælp ham med at rokke frem og tilbage. Du skal ikke forsøge at flytte hans arme eller ben i kravlemønster, det gør han selv, når han er parat.

Hjælp ham med at trille fra såvel mave til ryg til mave igen. Giv ham gerne svingture. Måske har I en gynge eller en hængekøje?

Jeg synes ikke I skal lade ham gå ved jeres hænder. Han er for lille og det er som du så fint selv beskriver alt for stor en belastning for hans arme og skuldre at blive holdt i hænderne. Han bør holdes om kroppen og kan han ikke lide det, er han alt for lille til at gå rundt. Han kan stå og hoppe på jeres skød, han kan selv trække sig op ved ting, men han skal ikke gå, før han selv begynder at gå rundt ved tingene.

En elektrisk tandbørste er fin også selvom det er en voksenbørste. Det vigtigste er at tænderne bliver børstet og netop brugen af elektrisk børste er ofte et hit hos børn:o)

Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce