Brev:
Tygning og opkast
Hej Helen
Nu har Emil på ni måneder fået sig fire tænder. To oppe og to nede, og han er begyndt at på at spise lidt selv (kan endda styre en gaffel med mad ind i munden!) kombineret med at han mades med grov grøntsagsmos, grød etc.
Mit spørgsmål til dig handler om det her med at komme i gang med at tygge maden.
Det er nemlig sådan, at Emil altid har haft utrolig nemt ved at kaste op og gør det meget ofte. Når han er forkølet er det stort set hver dag. Han gør det oftest om natten eller tidligt om morgenen og/eller i forbindelse med måltider. Og vi har aldrig rigtig fundet ud af hvorfor, selvom vi har spurgt lægen flere gange. Håber bare det går over en dag!
Men han kaster altså meget, meget nemt op, når han får noget galt i halsen. Igen er det helt klart værst, når han er forkølet. Og det kan være noget så blødt som en ostehaps, der forsager balladen, og så kommer hele måltidet simpelthen op. Ikke en gang kogte gulerodsstænger, tør vi give ham, for de kan virkelig komme i den gale hals, har i fundet ud af.
Og det er jo for det første synd for ham, for det er jo ikke en rar oplevelse! Men for det andet er jeg også begyndt at synes, at det er lidt et problem, for vi er jo som sagt meget tøvende med at give ham mad, som han kan spise selv med mindre det er meget udkogte ...
... kartofler og andet som han simpelthen kan mose helt ud i munden. Men i virkeligheden vil han jo enormt gerne tygge på alt muligt. Spiser glad melon, rejer, ost, frikadeller, rosenkål, kiks etc. etc., hvis han får chancen - men det får han bare meget sjældent, især ikke når han er forkølet, fordi så er vi bange for, at det hele så ender ude på bordet. For det gør det nemlig rigtig tit. Så sent som til aften var det et lille stykke vandmelon til dessert, som nær havde fået aftensmaden kaldt frem igen - så vi måtte tage det fra ham :-( Han var ellers rigtig glad for at sidde der og mosle med det, øv!
Så for det første kunne jeg godt tænke mig at vide, hvor længe vi skal blive ved med bare at leve med det her opkaste-scenarie - hvornår vokser han fra det?? Eller kan der simpelthen være noget galt med ham??
For det andet; hvor meget skal jeg stresse over, at han ikke kommer i gang med at tygge mad selv? Han vil jo faktisk gerne, men hvad skal vi gøre?
Og så lige noget andet; han gider bare ikke spise rugbrødsmadder... eller brød i det hele taget faktisk. Gør det noget? Altså ud over at det jo er lidt begrænsende...
Han får grøntsager, grøntsager, grønstsager, kød! Og grød og øllebrød.
Tror du ikke, han finder interesse for det der brød en dag??
Venligste hilsner
Emils mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
Viden om børn:
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Bæresele
En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.
I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.
Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte