Svar: Introduktion til vælling med modermælk?
Hej med dig
Først bliver jeg nødt til lige at sige, at jeg faktisk synes jeres lille dreng sover rigtig godt. Tænk at sove fra kl.18 til 01.30 - 7½ time; mere kan I altså ikke forlange af et barn på 4½ mdr. Men - det kunne være ønskeligt at den lange lur lå om natten:o) Måske kan det lade sig gøre, men måske kan det ikke og så må I være glade for at I har aftenerne sammen:o)
Med hensyn til vælling, så er det sådan at man faktisk kan springe dette over, når man ammer. Mange ammebørn går direkte til grøden i stedet og vælling er i princippet det samme som en tynd grød.
Vælling er det der hedder en tilskudsblanding, dvs. det gives som tilskud til anden mad (mælk eller skemad). Nogle børn har glæde af vælling og forældrene oplever at det mætter børnene mere, andre børn har ingen glæde af vællingen og har behov for grøden for at blive mere mætte.
Hvis man vælger at give vælling i alderen 4-6 mdr. så anbefales det at man kun giver max 2 flasker daglig. I begyndelsen kan I således prøve med en flaske om aftenen, f.eks. kl 22 når I selv gå i seng.
Det er prisværdigt at du selv vil lave vælling med din egen mælk og det kan du sagtens gøre. Du ...
... skal dog vide at med hensyn til allergi og allergiforebyggelse, så gælder dette kun indtil barnet er 4 mdr gammelt og der er således ikke grund til rent allergimæssigt at lave vælling på modermælk med mindre man ved der er tale om f.eks. mælkeallergi.
Hvis du vælger at lave vællingen selv med modermælk, så kan du følge denne opskrift:
1 dl vand
2 tsk. majsstivelse (fx maizena)
eller 1½ spsk. hirseflager, ris- eller majsmel (afhængig af mærke).
1 dl modermælk
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Vand og stivelse (mel/flager) piskes sammen og bringes i kog under piskning. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det småkoge. Afkøl grøden lidt og tilsæt så modermælken - pisk vællingen sammen. Vær opmærksom på at enzymerne modermælken kan gøre det hele lidt tyndere, når det har stået lidt.
Udmalket modermælk kan let opvarmes i en skål med varmt vand eller du kan opvarme det i mikroovn. Husk dog at mælken herefter skal rystes godt, så varmen fordeler sig jævnt. Modermælk kan endvidere godt dele sig og se mærkeligt ud i konsistens og farve, men det er okay. Mælk der har været varmet kan ikke bruges igen, men må desværre kasseres.
Håber dette er uddybende nok. Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.