Annonce

Annonce

Svar: Mad og lidt motorik - 4 måneder


13. januar 2006

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tina

Hvor er det dejligt at høre at putningen nu klaret så godt og jeg synes ikke det er problematisk at du sidder og synger for ham. Du har fuldstændig ret i at du ganske givet kan afvænne ham, men på den anden side, så må en putning altså gerne vare 10 minutter:o) giv dig selv et skulderklap, du gør det godt.

Med hensyn til skemad, så kan de begynde med grød eller grøntsagsmos, det er sådan set dit valg. Man kan sige at en grød ofte er mere lind i konsistensen end en mos og at grøden også kan ændres nemmere i konsistensen, så du kan lave den tyk eller mere som en vælling/tyk suppe. Det kan være en fordel, da din dreng ikke er så gammel.

Jeg vil foreslå dig at du begynder med en risgrød. Du behøver ikke lave det selv, men må gerne:o), du kan købe risgrød i pakker, hvor du skal komme kogt vand i en skål og komme grødpulveret i og vola - maden er færdig.

Risgrød er en fin mild grød at begynde med. Køb den ren, altså uden smag og tilsæt selv smagen i form af frugtmos, hvis du synes der skal lidt ændring til. Du kan også bare give grøden som den er. Majsgrød er også god at starte med.

Start med få tsk. fulde, smagsprøver og giv det på et tidspunkt hvor din dreng ikke er alt for sulten og ikke er alt for træt. Måske om formiddagen eller eftermiddagen. Prøv først en gang om dagen. Bibehold samme grød i nogle dage, så han ikke får alt for mange smagsindtryk på en gang.

Når han når op på at kunne spise ca ½ dl. så prøv med lidt variation. Prøv så f.eks. med lidt grøntsagsmos, lavet af gulerod og kartoffel.

Det er bedre at give små hyppige måltider end ...


Annonce

... få og store måltider. Jeg synes således det er bedre at give ham ½ dl to gange dagligt end 1 dl. en gang dagligt, således at han (når han har vænnet sig til at spise med ske) kan få ½ dl. grød om formiddagen og ½ dl grøntsagsmos om aftenen. Mængden øges så langsomt.

Du kan læse mere om skemad i mine artiler "Den første skemad" og "Fra mælk til skemad og familiens mad" som du finder i min artikelsamling.

Med hensyn til motorik, så begynder børn ofte at rulle fra maven til ryggen først og nogle allerede i 4 mdr´s alderen, andre først senere. Omkring 6 mdr´s alderen begynder børnene at rulle fra ryggen og om på maven. Der er dog stor forskel og nogle børn gør det i omvendt rækkefølge. Det er vigtigt at i lægger jeres dreng så meget på maven som muligt, da det er fra maveliggende stilling at han begynder at bevæge sig rundt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til at sidde op, så skal børn ikke sidde op med støtte, man kan sige at børn ikke skal sidde før de kan sidde uden støtte. I må derfor ikke sætte ham holdt fast med puder osv. Først når han har styrke i ryggen til at kunne sidde selv, må han sidde.

Lige nu må han sidde hos jer, på jeres skød og på jeres arm, når I bærer rundt på ham. Men ellers skal han ikke sidde.

Fra 6 mdr´s alderen kan de fleste børn sidde kortvarrigt i høj stol. Efter kort tid falder de til siden og forover og så skal de ikke sidde mere, men skal ned på gulvet og trille omkring. Når de triller rundt styrker de ryggens muskler og bliver derved stærke nok til at sidde selv.

Så ned på gulvet med ham, jo mere jo bedre:o)
Rigtig meget held og lykke fortsat.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce