Svar: Nye sovevaner til pige på 4 mdr.
Kære Anja
For at svare på dit sidste spørgsmål først, så tror jeg du får din datter til at sove bedre om natten ved bl.a. at begynde at give hende lidt mere mad. Du skriver at du er begyndt med erstatning og vælling, men du skriver også at du er nødt til at amme hende hyppigere end tidligere for at kunne holde hende sovende. Det fortæller mig at hun nok er ved at være så stor, at hun har behov for noget ekstra ved siden af din mælk.
Derudover så er en god rytme om dagen ofte også vigtig for en god rytme om aftenen/natten - selvom der jo aldrig er regler uden undtagelser:o)
Når jeg læser dit brev, så får jeg indtryk af at din datter faktisk sover helt pænt i løbet af dagen. Sammenlagt sover hun måske 4-5 timer og det er okay, men det kunne måske være ønskeligt at hun sov 5-6 timer; dog er børns søvnbehov forskelligt. Det jeg umiddelbart tænker er at hun sover meget længe om formiddagen og sover kortere lure om eftermiddagen. Måske kan du ændre på dette, måske er det bare sådan hun er.
Jeg tror som sagt at vejen frem for jer umiddelbart er, at du begynder at give hende lidt mere at spise, så hun er fyldt godt op og er mæt og glad når hun bliver puttet. Derudover skal hun så, så vidt muligt, puttes til nogenlunde bestemte tider. Du må altså godt begynde at se på klokken og du må godt prøve at putte hende lidt før du mener at hun viser tegn til det.
Det er fint at putte hende ude, hvis det er vejr ...
... til det. Nogle gange sover børn bedre ude i barnevognen. Og igen er den gode søvn om dagen vigtig for søvnen om aftenen/natten.
Du spørger hvor lang tid der skal gå inden du førsøger noget nyt. Jeg mener faktisk at du skal prøve at finde ud af, hvordan du vil putte din datter og så holde fast i denne beslutning, naturligvis en måde, som hun føler sig tryg og glad ved. Hvis hun er helt ulykkelig, når du går fra hende, så kan du jo ikke bare blive ved med at gå, men prøv at finde en måde som I begge kan holde til og så hold fast ved det.
Hvis hun ligner sin søster, så er hun måske meget tryghedssøgende og har brug for at vide at I er hos hende. At vugge hende bliver anstrengende i længden, men at sidde lidt hos hende kunne måske lade sig gøre, eller at lade en lille spilledåse spille sin melodi, gå fra hende og vende tilbage.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skriver at hun altid virker glad, men bliver urolig, når hun har ligget lidt og bliver træt. Hvis det ikke hjælper at lade hende ligge, så prøve at sidde der. Læg dine hænder på dynen, så den holdes tæt om hende og så hun mærker roen og fornemmelsen af at det bliver holdt sammen på en.
Det lyder som om at hun har brug for trygheden og for hjælp til at finde roen.
Dine tiltag lyder dog rigtig gode og jeg tror derfor at tiden vil arbejde for jer. Prøv dog som sagt med lidt mere mad, faste tider og en 'omsluttethed', som giver hende trygheden.
Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet