Brev:
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen
Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet storesøster for knap 3 måneder siden.
Som jeg tidligere skrev til dig, så oplever vi at storesøster slår lillesøster. Jeg følger dine råd og sørger for at lege og hygge mig med storesøster, fortæller at jeg elsker hende, har tæt fysisk kontakt, så hun også mærker det og så det ikke kun siges med ord.
Jeg har brug for at sætte lidt flere ord på, hvordan storesøster reagerer. For det første er storesøster en glad pige og hun er meget nysgerrig på verden og har altid været det. Vi har altid haft meget fokus på at se hende, være der for hende og sætte ord på hendes følelser og behov.
Lige fra lillesøster er kommet til har hun været meget nysgerrig på hende og vil se hende hele tiden. Hun siger “se” og det betyder at hun vil helt tæt på hende og give hende knus, ae hende og kysse hende. Hvis hun ikke kan se hende, altså komme tæt på hende, så bliver hun ked af det/frustreret. Hvis lillesøster har lidt savl om munden, siger storesøster “hov, tørre” og løber afsted efter en klud og vender tilbage og tørrer hendes ansigt. Når lillesøster er vågen siger hun “lege” fordi hun vil have hende ned på hendes legetæppe og igen bliver hun ked af det/frustreret hvis lillesøster ikke lige skal ned og lege lige nu.
På legetæppet sidder hun helt oppe ved hendes hoved og giver hende en masse knus og svinger med noget legetøj hen over hende.
Jeg forsøger at sige til storesøster at vi kan sidde og læse en bog sammen ved siden af legetæppet, både fordi det overstimulerer lillesøster at have storesøster helt ned i hovedet hele tiden, men også fordi jeg egentlig gerne vil have hende lidt væk, fordi jeg ved at hun på et eller andet tidspunkt slår. Så jeg synes hele situationen er stressende. Men jeg oplever at storesøster bliver frustreret hvis jeg siger at lillesøster ikke lige skal ned på sit legetæppe lige nu.
Efter lidt tid, hvor vi har leget på legetæppet, går storesøster over og henter en træklods og ...
... kommer tilbage og prøver at slå lillesøster. Jeg ved at det er det hun vil og jeg når derfor at stoppe hende, hvorefter hun forsøger at slå mig og når det heller ikke lykkes, forsøger hun at bide mig. Til sidst ender hun med at slå sig selv i hovedet, bide sig selv eller banke hovedet ned i gulvet. Jeg tager hende op og får lidt ro på og gør som du har anbefalet, siger “du blev vred, jeg er lige her og jeg passer på dig” og så laver vi noget sammen.
Derudover oplever jeg at hun bliver påvirket når lillesøster græder. Hun siger “shh” fordi hun vil trøste, men begynder nogen gange at græde selv. Hun har jo altid været meget glad for at gå i vuggestue, men er begyndt at græde dernede og de fortæller også at hun har det svært, når nogen af de andre børn græder. Og som jeg har skrevet tidligere så skriger hun meget om natten. Jeg tror som du også skrev at det er en reaktion på at være blevet storesøster og at hun derfor søger tryghed om natten. Vi har dog fortsat ikke taget hende ind i vores soveværelse, men har beholdt hende på eget værelse, som du også anbefalede.
Jeg er bekymret. Jeg er bekymret for at min datters reaktion ikke er normal. Jeg forstår at hun slår fordi det er hendes måde at vise vrede på, men at hun bevidst går hen og tager noget legetøj som hun kan slå med, bekymrer mig og fortæller mig at hun er helt klar over, hvad hun gør. Det undrer mig at hun ikke bare slår ud med hånden.
Det bekymrer mig også at hun ender med at slå sig selv.
Jeg er usikker på, hvad vi gør ved at hun græder når hun skal afleveres i vuggestuen, for vi har aldrig oplevet det før. Vuggestuen forsøger heldigvis at skærme hende og tager sig rigtig godt af hende.
Jeg føler at vi har fejlet som forældre og ikke har formået at gøre hende tryg midt i det her, men jeg ved ikke, hvad vi ellers kan gøre. Og jeg er bekymret for at mine piger får en skidt relation til hinanden, hvis det her fortsætter og så er jeg selvfølgelig også bekymret for at det bliver ved.
Hilsen K - en bekymret mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
17. december 2024 | Sovevaner | 23 mdr.
Vil kun sove med mor, og har derfor svært ved at sove i vuggestuen
Hej Helen. Længe har jeg tænkt på at skrive ind. Vores dreng på lige knap 2...
10. december 2024 | Opdragelse | 2 år, 2 mdr.
Hej Helen, Nu skriver jeg i desperation til dig igen :-) Vi er...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.