Annonce

Annonce

Svar: Rutiner og rytme


2. januar 2025

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med jer

Tak for brevet og det fine spørgsmål omkring rytme og rutiner for en pige på 6 måneder:)

Det lyder som om, at jeres datter trives med den nuværende rytme. Hun sover ofte en lang nattesøvn på 10-11 timer, og om dagen sover hun ofte 4 lure. Dagslurene varierer, så nogle gange sover hun 40 minutter, andre gange kan hun sove op mod 2 timer - her varierer hun selv sit behov, og det er super fint - det vigtigste er, at hun trives med sin søvn og sin rytme - og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, der fungerer:)

I takt med at hun bliver ældre, begynder at bruge sig selv mere og mere aktivt, får længere vågne perioder osv. så vil hendes rytme og søvn ofte ændre sig. Hendes indtag af rigtig mad kan også spille ind, så i takt med, at hun begynder at spise flere rigtige måltider dagen igennem og naturligt får mad på faste tidspunkter, så vil hendes rytme og søvn ændre sig. Faste tidspunkter for netop mad, aktivitet og søvn påvirker hendes indre ur, så hun begynder at kunne sove længere lure og dermed også begynder at kunne nøjes med f.eks. 3 lure dagligt. Der er altså en vis sandsynlighed for, at tiden arbejder lidt for jer.

Samtidig skal man dog også se på hendes samlede søvn, når man laver søvnmatematik - altså når man skal finde den rette balance mellem søvnbehov, længden på lurene, vågenperioder og samlet søvn i døgnet. Hvis jeres datter sover f.eks. 11 timer om natten, så vil der naturligt være plads til mindre søvn om dagen. Samlet set, har hun måske behov for ca. 14.5 timers søvn i alt, og med ca. 3 timers søvn om dagen, så vil hun derfor sove 3-4 lure, for at dagen ikke kan blive for overvældende. Hun vil have behov for flere små afbræk, som lurene netop giver hende. Omvendt - hvis hun sov kortere om natten, så ville hendes dagssøvn naturligt skulle fylde mere for at kompensere for den manglende nattesøvn.

Det er korrekt, at de fleste babyer på 6 måneder har brug for ca. 2-3 timers vågenhed. Ofte er vågenperioden kortere først på dagen, så måske vil max. 2 timer være rigeligt her, og så bliver de lidt længere sidst på dagen. Hvis vågenperioderne er for korte, så kan det være sværere for hende at falde til ro og sove dybt. Hvis vågenperioderne er for lange, så kan hun blive overtræt, og det kan give dårlig søvn både dag og nat.

Jeg forstår dog godt, at I gerne vil arbejde på lidt mere stabil rytme med færre lure. Og en måde at skabe ændring på kan f.eks. være ved at lægge et bad ind efter formiddagsluren. Badet kan være med til at stimulere hende lidt ekstra både motorisk og mentalt, samtidig vil det ofte forlænge hendes vågenperiode lidt ekstra, og så vil hun måske kunne sove en lidt længere lur midt på dagen.

Jeg ved jo ikke helt, hvordan jeres dag normalt forløber, men her kommer et forslag til, hvordan jeg tænker, at en dagsplan med 3 lure måske kunne se ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre indtil ca. 7.30-8, hvor hun vækkes, og dagen begynder stille og roligt.

Morgen 8: Tilbydes lidt havregrød, frisk blød frugt i hånden, som hun kan sidde og sutte ...


Annonce

... og smage på selv. Vand af kop.

I leger, tumler, hygger, pludrer osv.

Formiddag 9.30: Flaske og puttes til første lur, sover her måske ca. 45 minutter. Denne lur giver hende et lille ekstra hvil, som gør at hun bedre kan klare resten af formiddagen.

Frokost (vågenperiode) fra ca. 10.15-13.00: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og der følges efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. Badet kan forlænge hendes vågenperiode lidt og gøre hende klar til en forhåbentlig længere middagslur.

Flaske og puttes til dagens 2. lur, middagsluren, ca. kl. 13. Sover her måske 1.5 time eller to timer, hvis hun kan det (f.eks. til 14.30-15). Hvis hun vågner efter 40 minutter, så prøv om I kan få hende videre i søvnen. Put hende f.eks. i barnevognen til middagsluren og se om lidt trillen med vognen med det samme kan lulle hende videre ind i søvnen.

Eftermiddag 14.30-15: Har måske brug for en lille flaske, når hun vågner. Tilbydes lidt frugtmos og vand af kop. I leger, er aktive, pludrer osv. så hun bruger sig selv både motorisk og mentalt.

Sen eftermiddag 17: Flaske og puttes til dagens 3. lur. Her sover hun måske 30-45 minutter. Denne lur giver hende lidt ekstra energi til at klare resten af aftenen uden at det forstyrrer hendes sengetid.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Tilbydes grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Tilbyde også her mad i hånden, som hun selv kan sidde og sutte, gnaske og gumle på. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca. kl. 20.30-21.00

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og sover videre

Som I kan se i min plan, så er der plads til 3 lure, og den anden lur er ofte den længste. Nogle børn vælger dog at sove deres længste lur om formiddagen, og det må hun naturligvis også gerne gøre. I givet fald vil de 2 andre lure ofte komme til at ligge senere, og de vil være kortere lure.

Det er en god idé at indføre faste måltider med grød/mos/mad i hånden og tilbyde flaske som en fast del af hendes putteritual, så hun finder ro og falder i søvn med netop mælk i maven. Når I putter hende, så sørg for en rolig afslutning - hjælp hende med at koble fra og overgive sig til søvnen, så I signalerer, at det er tid til at sove og ikke tid til leg og aktivitet.

Jeg håber, at I kan se, hvordan min rytme giver plads til tre lure, faste måltider og vågenperioder af ca. 2.5 time (+/-). Det kan kræve lidt tilpasning at få til at fungere, men jeg tænker, at det er et forsøg værd - I skal naturligvis stadig se på jeres datters signaler og følge det, som hun viser behov for. Det betyder, at hvis hun er træt, så skal hun puttes. Hvis hun ikke er træt, så træk puttetiden lidt. Og se så også på den samlede mængde søvn, for måske sover hun samlet set nok, og de 4 lure lige nu er blot tegn på, at hun har brug for disse korte hvil i løbet af dagen. Det er helt okay:)

Håber dette hjælper lidt videre på vej - rigtig meget held og lykke:)

Og godt nytår til jer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce