Annonce

Annonce

Svar: Kost og afføring - 8 mdr.


5. december 2005

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lene

Kostfibre er en vigtig del af kosten og vi får alle kostfibre fra den mad vi spiser. Fibre er med til at holde maven igang.
Kostfibre findes hovedsagelig i grøntsager, groft brød, kartofler, ris, pasta og lidt i frugt. Det er altså i de føde varer vi bør spise for at spise sundt og varieret.

Hos meget små børn bør kosten ikke indeholde alt for mange fibre, da deres tarmkanal endnu ikke er i stand til at omsætte store mængder fibre. Et barn der får for mange fibre kan få tynd mave og samtidig vil barnet få for lidt kalorier, fordi fiberholdige fødevarer mætter meget uden at give mange kalorier.

Små børn kan også få tynd mave, hvis de spiser brød med hele kerner. Vælg derfor rugbrød og grovbrød hvor kernerne er knust eller formalet.

Hos små børn kan man ofte se at f.eks. majs kommer hele ud igennem systemet. Det betyder ikke at man ikke skal give det, men det kan være en del af en i øvrigt blandet/varieret kost. For at hjælpe på optagelsen anbefales det også at koge f.eks. grøntsager.

Din drengs indtag af mad ser umiddelbart fornuftigt ud. Jeg synes dog umiddelbart at det er synd at du ikke giver ham f.eks. ris, banan og æble. I princippet skal man ikke fjerne noget fra barnets kost, med mindre man ved at der er tale om allergi overfor en bestemt fødevare. Måske kunne lidt ris og banan hjælpe på mavne, så han ikke har afføring helt så hyppigt?

Med hensyn til tandfrembrud, så oplyser forældre at det ...


Annonce

... kan give lidt rød numse og lidt tendens til tynd mave, ligeså vel som det kan give lidt feber og rødme omkring munden. Der er dog ingen dokumentation for dette. Du skal vide at man kan købe 'Dolodent' som er lokalbedøvende til at smøre på gummerne. Hvis jeres dreng lider meget under tandfrembrud og ikke kan få en sammenhængende søvn, så er det en mulighed. Det er dog meget vigtigt at det kun kommer på gummerne og ikke over i svælget, da det jo bedøver og det derfor kan være farligt. Jeg er usikker på om det er på recept.

Med hensyn til hans motorik, så lad ham tumle rundt sammen med dig på gulvet, lad ham bevæge sig hen over dig, hvor du naturligvis hjælper ham. Ønsk evt. en babygynge i julegave.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til søvn, så er det naturligt at børn i 8-10 mdr´s alderen kan begynde at sove mere uroligt og vågne hyppigere. Nogle gange kan de tumle rundt og rejse sig i søvne. Det er vigtigt i første omgang at se om de kan finde roen selv, og har de brug for trøst og hjælp til at blive lagt til rette og puttet igen, så må man gøre det. Det der er vigtigt er, at I ikke på nuværende tidspunkt får skabt en uhensigtsmæssig vane. Det kan være at sutten f.eks. skal gives i munden hver gang den tabes. I 8-10 mdr´s alderen er barnet så bevidst, så man hurtigt kan komme ind i en uhensigtsmæssig rytme og få skabt nogle vaner eller rutiner, som er svære at slippe af med igen.

Håber ovenstående hjælper dig videre. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce