Brev:
Fysisk reagerende 3 årig
Kære Helen.
Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i børnehave den 1. september. Han er en energisk og charmerende dreng, som elsker aktiviteter med gang i, såsom cykelbanen. Når han har et formål, fungerer han virkelig godt. Overordnet set går det godt i børnehaven. Pædagogerne er imponerede over, hvor hurtigt han har tilpasset sig rutinerne. Han er sprogligt med, vellidt af de andre børn og udviklingsmæssigt der, hvor han skal være.
Alligevel er der nogle udfordringer, som vi gerne vil have hjælp til at forstå og håndtere. Flere gange har vi fået at vide, at han har været fysisk overfor andre børn. Eksemplerne er blandt andet, at han har slået en dreng i hovedet med en legetøjsbil uden nogen åbenlys grund( han stod ved siden af legen) bidt en pige i halsen i en konflikt om en “voksenstol” hvor nogle af de store piger irettesatte ham og han reagerede med at bide efter at havde nægtet at gå ned.
Han har flere gange har skubbet, slået eller kradset andre børn på cykelbanen, når der opstår konkurrence om cyklerne. Han har også svært ved at vente på tur og reagerer ofte fysisk, fx. hvis han skal stå stille ved siden af sin tur makker, når de skal på tur i børnehaven. Han bliver også ked af det, hvis det ikke er hans tur til at sige “værsgo” ved samling.
Derhjemme ser vi ikke denne adfærd i samme grad. Han er i den grad en aktiv og energisk 3-årig, men han slår, bider eller kradser ikke - det kan ske men det er ikke tit.
Når vi taler med ham om de ...
... episoder, der opstår i børnehaven, kan han godt sætte ord på, hvad han har gjort, og han ved, at det ikke er i orden. Vi taler ofte med ham om, hvad det vil sige at være en god ven, og hvordan man løser konflikter uden at blive fysisk. Men vi oplever ikke, at det endnu har haft den ønskede effekt.
Vi er usikre på, hvad der er normal 3-årig adfærd, og hvad der kræver særlig opmærksomhed. Vi ønsker selvfølgelig ikke, at hans opførsel skal påvirke hans sociale relationer eller skabe et dårligt omdømme for ham i børnehaven. Samtidig ved vi ikke, hvordan vi bedst kan støtte ham i at lære at dele, vente på tur og håndtere konflikter uden at reagere fysisk.
Vi oplever også, at børnehaven ikke har mange konkrete forslag til, hvordan vi kan hjælpe ham, og vi er derfor i tvivl om, hvor vi skal gribe det an. Vi vil gerne vide, hvordan vi bedst kan støtte vores dreng, både hjemme og i samarbejde med børnehaven, så han kan finde en bedre balance og lære at navigere i sociale situationer uden at reagere fysisk.
Hvad kan vi evt. gøre?
Tilføjelse; vi flyttede by og derved vuggestue i marts og han rykkede ned i børnehaven 1/9. Han blev storebror 10/9 (3 uger før tid). Men har taget det hele rigtig pænt
Der blev lavet handlingsplan på ham i vuggestuen grundet stort behov for bevægelse. De vurdere ikke det er nødvendigt at fortsætte med øvelser mm. I børnehaven da der automatisk er mere bevægelse. Men de oplever dog stadig en dreng der har svært ved at sidde stille ved samling mm.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Børnehave og meget bestemt 3-årig
Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til
Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen. Vi har store problemer med sutten har hjemme og håber du kan...
12. januar 2025 | Udvikling | 3 år
Hej Helen Vores datter er nu 3 år og bliver itvivl om hvad der forventes af...
11. januar 2025 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen Det er ved at være et stykke tid siden sidst, men nu er jeg...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S