Annonce

Annonce

Svar: Virker konstant sulten


8. november 2024

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om, at du har en datter, som trives, og som umiddelbart er glad for mad. Hun har taget rigtigt fint på i vægt og længde, og det lyder som om, at hun får sit behov rigtigt fint dækket. Som jeg læser dit brev, så går din bekymring på, at hun ofte ikke spiser så meget ad gangen, og at hun derfor virker sulten.

Det er helt naturligt, at hun ikke spiser store portioner. Når man er 7 måneder gammel, så har man brug for mange små måltider hele dagen igennem, og det lyder faktisk helt normalt og rigtigt fint, at hun ofte er sulten et par timer efter, at hun f.eks. har spist frokost eller aftensmad. Her vil hun sandsynligvis have behov for et mellemmåltid eller for en flaske, som du lyder til også at give hende.

Du fortæller, at hun ofte drikker 6-7 flasker i døgnet, og hun skal til en vis grad naturligt have lov til selv at regulere sit behov for mælk. Det kunne dog godt tænkes, at hun med flere små måltider igennem dagen og vand af kop, stille og roligt kan begynde at undvære et par af sine flasker, så hun måske kan drikke 4-5 flasker i døgnet i stedet for de nuværende 6-7. Det er dog en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at hun spiser nok hele dagen igennem, og jeg vil umiddelbart anbefale dig, at du tilbyder hende 5 små måltider skemad og 4 flasker. Hvordan dette kan skrues sammen, kan du se af mit forslag til dagsplan længere nede:)

Derudover, så vil jeg anbefale dig, at du begynder at tilbyde hende lidt mad i hånden. Du nævner, at I forsøger med jeres egen mad, og det er super godt. Det skal du endelig blive ved med. Hvis I f.eks. får lidt kogte grøntsager, en kartoffelbåd fra ovnen, måske lidt godt kogte pastaskruer eller lignende, så må du meget gerne give hende noget af dette at spise selv. Prøv om du kan adskille skemaden fra mad i hånden, så det bliver mere tydeligt for hende, hvornår maden blot skal synkes, og hvornår maden kræver lidt mere tyggemodstand og bearbejdelse i munden.

Når du oplever, at hun drejer hovedet væk, lukker munden og mister interessen, så kan det netop hjælpe at give hende lidt mad i hånden, som hun kan sidde og smage, slikke på og måske spise selv. Det kan være med til at gøre interessen for maden større, og motivere til at spise mere - ligesom det naturligt også vil styrke hende mundmotorisk.

Det er helt okay, at du oplever, at hendes mad fortsat skal blendes, men du må gerne begynde at give hende små stykker kogt fisk eller kød i mosen. Ganske lidt i begyndelsen, blot så hun begynder at fornemme, at maden ikke er fuldstændig cremet, der er lidt struktur i mosen. På samme måde må du meget gerne hen ad vejen begynde at mose nogle af grøntsagerne med en gaffel, så hun i sin blendede mos oplever, at der er en lille smule bid, og dermed gradvist vænnes til at skulle tygge og bearbejde maden lidt mere i munden.

Du må på samme måde meget gerne give hende lidt grovere grødtyper som havregrød eller flerkornsgrød. Så hun også her får lidt mere at arbejde med i munden, og grøden ikke kun er cremet og blød:) Sammen med grød må hun meget gerne få frisk blød frugt i hånden, som hun kan sidde med selv, sutte saften ud af og igen øve sig på mundmotorisk.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, måske 1/4 bolle med lidt smør, som hun kan sidde med i hånden og selv sutte på. Vand ...


Annonce

... af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal her ikke tilbydes flaske

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Suppleres også her med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende. Må også meget gerne få små bidder af indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), lidt godt kogt pasta eller lignende rester fra aftensmaden. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og lidt frisk frugt i hånden at sutte på selv. Vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemaden, kød, fisk, kartofler, grøntsager, pasta. Der skal være blendet eller moset mad, meget gerne suppleret med lidt forskellig mad i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten, måske ca. kl 19.30-20


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Drømmeflaske og sover videre

Som du kan se ud af denne plan, så ligger der 5 små måltider skemad - morgen, formiddag, frokost, eftermiddag og aften - og så er der plads til 4 flasker, som ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Alle måltider ligger med ca. 1.5-2.5 times interval og passer således meget fint med, at din datter ofte virker sulten efter et par timer. Der er altså helt naturligt, at hun har brug for enten et mellemmåltid eller en flaske et par timer efter, at hun har spist.

Hvis hun spiser så hyppigt om dagen, som dagsplanen foreskriver, så vil hun sandsynligvis godt kunne tage et lidt længere søvnstræk om aftenen, så hvis hun har fået flaske kl. 20, så kan hun måske godt vente til kl. 23 med at få sin drømmeflaske. Det kan dog også være, at hun ikke kan - nogle børn har f.eks. brug for deres drømmeflaske kl. 22, hvilket naturligvis også er helt okay. I givet fald vil hun sandsynligvis have behov for at få sin tidlige morgenflaske tidligere, men det er igen helt okay. Hvis hun f.eks. får en flaske kl. 03/04 om natten og trives bedst med dette, så behøver hun sandsynligvis ikke flaske igen tidlig morgen, men vil i stedet så kunne komme op og spise morgengrød, og vil så have bedre appetit til denne. Hun kender naturligt ikke klokken:)

Det er også meget sandsynligt, at behovet for flaske om natten vil ændre sig i takt med, at hun bliver lidt ældre. Når hun bliver 8-9 måneder gammel, vil det ofte være en god idé at introducere en godnatgrød før sengetid. Denne grød kan være med til at mætte hende lidt ekstra, så drømmeflasken kommer til at ligge senere, og stille og roligt vil hun til den tid så begynde helt at kunne undvære flasken tidlig morgen. På den måde arbejder tiden også lidt for jer:)

At sove igennem, når man er 7 måneder gammel, vil være at sove ca. 6 timer uden mælk f.eks. fra kl. 23 til 05... Om hun kan det afhænger naturligt af hendes indtag af mad og mælk hele dagen igennem:) Ligesom tandfrembrud, sygdom, udvikling, motorisk uro osv. også kan være årsagen til urolig søvn og opvågninger om natten...

Så for at opsummere og svare på dit spørgsmål om, hvordan du får din datter til at spise mere, så hun bliver mere mæt og kan sove bedre, så tænker jeg, at det er vigtigt, at du tilbyder hende mange små måltider hele dagen igennem. Det er helt naturligt, at hun har brug for lidt i maven ca. hver anden time (+/-), selvom hun nu er 7 måneder gammel. Og derudover vil det være rigtig godt, at du giver hende mad med lidt mere bid, mad i hånden, og mad som tager mere og mere udgangspunkt i familiemaden.

Jeg håber, at min dagsplan giver lidt idé om, hvordan det hele kan skrues sammen for jer:)

Rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Mad på dåse til baby

Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce