Annonce

Annonce

Svar: Mælkeforvirring - komælk til baby


23. september 2024

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring komælk:)

Det lyder som om, at I er kommet rigtig godt igang med maden, og det er super fint, at du giver din datter mad i hånden og også supplerer med grød og mos en gang imellem.

Med hensyn til komælk, så skriver Sundhedsstyrelsen i deres bog "Mad til små - fra mælk til familiens mad":

"Komælk har et meget højt indhold af protein og et lavt indhold af jern. Man ved, at et højt proteinindtag i første leveår øger risikoen for senere at udvikle overvægt og svær overvægt. Komælk som drikkemælk anbefales derfor først efter 1-årsalderen. (...)

Når du i overgangsperioden laver grød eller mos, skal der tilsættes modermælk eller modermælkserstatning. Fra barnet er 9 måneder, kan der tilsættes lidt komælk på frugtmosen, i maden eller i grøden, maks. 1 dl om dagen. Fra barnet begynder at spise med af familiens mad, må det gerne få sovs, kødboller, lasagne o.l., selv om der er komælk i retten".

Så, hvis jeg skal forsøge at opsummere dette (eller skære det ud i pap;), så bør du bruge modermælk eller modermælkserstatning i din datters grød og mos - og generelt i den mad, som du laver blot til hende. Hun bør ikke tilbydes komælk, som drikkemælk. Ud over amning eller flaske, så skal hun tilbydes udmalket modermælk eller modermælkserstatning af en kop, eller f.eks. blot vand.

Men, hvis I f.eks. skal have lasagne, frikadeller eller lignende en aften, hvor der naturligt indgår mælk, så må du gerne tilbyde hende lidt af denne mad - også selvom hun ikke er 9 måneder gammel. Så hun på den måde spiser det samme, som jer. Komælk kan kun gives i f.eks. farsretter eller lignende, som er tilberedt til hele familien. Bager du f.eks. ...


Annonce

... nogle havregrynsboller, hvori der indgår f.eks. A38 eller lignende, så må hun også gerne spise lidt af dem.

Fra 9 måneders alderen kan hun så begynde at få lidt mere komælk, og hun må dermed begynde at få lidt surmælksprodukt af en ske. Hun bør stadig ikke tilbydes drikkemælk af en kop, men skal drikke udmalket modermælk, modermælkserstatning eller vand af kop.

Hun må fra 9 måneders alderen gerne tilbydes tykmælk, yoghurt eller A38 af sødmælkstypen. Det vil sige med ca. 3.5% fedtindhold. I alderen 9-12 måneder anbefales ½ dl. stigende til 1 dl. frem mod 1 års alderen. Du bør begrænse surmælksprodukter med frugt, da de indeholder meget sukker. I stedet kan du selv tilsætte lidt frugt eller bær.

Hun bør ikke spise f.eks. skyr, ymer og ylette, før hun er 2 år gammel.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I alderen 1-2 år anbefales letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen, og at hun derudover spiser som resten af familien.

Når du gerne må give din datter smør nu, så er det, fordi hendes mad bør energiberiges ekstra, og dette gøres bedst via smør, blandingsprodukter og forskellige typer vegetabilsk olie. Du må meget gerne variere mellem forskellige typer fedtstoffer.

Når hun gerne må tilbydes ost, så er det fordi, ost er en vigtig kilde til kalk. Ost kan både være fast ost og smøreost, og det bliver ikke frarådet, selvom ost kan have et højt proteinindhold, fordi det trods alt er begrænset, hvor store mængder ost, din datter sandsynligvis spiser. Vær her særligt opmærksom på, at visse ostetyper f.eks. parmesan godt kan have et højt saltindhold, hvis I drysser dette på maden:)

Jeg håber, at jeg er kommet godt omkring komælk til baby, og ikke har skabt mere forvirring. Ellers må du endelig spørge igen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Mad på dåse til baby

Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Opstart med mad

Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce