Annonce

Annonce

Svar: Mælkeforvirring - komælk til baby


23. september 2024

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring komælk:)

Det lyder som om, at I er kommet rigtig godt igang med maden, og det er super fint, at du giver din datter mad i hånden og også supplerer med grød og mos en gang imellem.

Med hensyn til komælk, så skriver Sundhedsstyrelsen i deres bog "Mad til små - fra mælk til familiens mad":

"Komælk har et meget højt indhold af protein og et lavt indhold af jern. Man ved, at et højt proteinindtag i første leveår øger risikoen for senere at udvikle overvægt og svær overvægt. Komælk som drikkemælk anbefales derfor først efter 1-årsalderen. (...)

Når du i overgangsperioden laver grød eller mos, skal der tilsættes modermælk eller modermælkserstatning. Fra barnet er 9 måneder, kan der tilsættes lidt komælk på frugtmosen, i maden eller i grøden, maks. 1 dl om dagen. Fra barnet begynder at spise med af familiens mad, må det gerne få sovs, kødboller, lasagne o.l., selv om der er komælk i retten".

Så, hvis jeg skal forsøge at opsummere dette (eller skære det ud i pap;), så bør du bruge modermælk eller modermælkserstatning i din datters grød og mos - og generelt i den mad, som du laver blot til hende. Hun bør ikke tilbydes komælk, som drikkemælk. Ud over amning eller flaske, så skal hun tilbydes udmalket modermælk eller modermælkserstatning af en kop, eller f.eks. blot vand.

Men, hvis I f.eks. skal have lasagne, frikadeller eller lignende en aften, hvor der naturligt indgår mælk, så må du gerne tilbyde hende lidt af denne mad - også selvom hun ikke er 9 måneder gammel. Så hun på den måde spiser det samme, som jer. Komælk kan kun gives i f.eks. farsretter eller lignende, som er tilberedt til hele familien. Bager du f.eks. ...


Annonce

... nogle havregrynsboller, hvori der indgår f.eks. A38 eller lignende, så må hun også gerne spise lidt af dem.

Fra 9 måneders alderen kan hun så begynde at få lidt mere komælk, og hun må dermed begynde at få lidt surmælksprodukt af en ske. Hun bør stadig ikke tilbydes drikkemælk af en kop, men skal drikke udmalket modermælk, modermælkserstatning eller vand af kop.

Hun må fra 9 måneders alderen gerne tilbydes tykmælk, yoghurt eller A38 af sødmælkstypen. Det vil sige med ca. 3.5% fedtindhold. I alderen 9-12 måneder anbefales ½ dl. stigende til 1 dl. frem mod 1 års alderen. Du bør begrænse surmælksprodukter med frugt, da de indeholder meget sukker. I stedet kan du selv tilsætte lidt frugt eller bær.

Hun bør ikke spise f.eks. skyr, ymer og ylette, før hun er 2 år gammel.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I alderen 1-2 år anbefales letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen, og at hun derudover spiser som resten af familien.

Når du gerne må give din datter smør nu, så er det, fordi hendes mad bør energiberiges ekstra, og dette gøres bedst via smør, blandingsprodukter og forskellige typer vegetabilsk olie. Du må meget gerne variere mellem forskellige typer fedtstoffer.

Når hun gerne må tilbydes ost, så er det fordi, ost er en vigtig kilde til kalk. Ost kan både være fast ost og smøreost, og det bliver ikke frarådet, selvom ost kan have et højt proteinindhold, fordi det trods alt er begrænset, hvor store mængder ost, din datter sandsynligvis spiser. Vær her særligt opmærksom på, at visse ostetyper f.eks. parmesan godt kan have et højt saltindhold, hvis I drysser dette på maden:)

Jeg håber, at jeg er kommet godt omkring komælk til baby, og ikke har skabt mere forvirring. Ellers må du endelig spørge igen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce