Annonce

Annonce

Svar: For hurtig motorisk


22. august 2024

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter :)

Det lyder som om, at din datters motoriske udvikling går rigtig godt! Børn er forskellige og udvikler sig naturligt i forskelligt tempo, og det er ikke udsædvanligt, at nogle børn er hurtigere på visse områder end andre - f.eks. motorisk. Det du beskriver lyder super fint og ikke noget, der som udgangspunkt behøver give bekymring:)

De fleste børn begynder at trille, når de er mellem 4-6 måneder gamle, kravler i 7-10 månedersalderen og rejser sig op omkring 9-12 måneder. Nogle børn springer endda kravlestadiet over og begynder med det samme at rejse sig og gå. Der er naturligt tale om gennemsnit, så nogle børn er lidt hurtigere og andre lidt senere, hvilket er helt okay.
Så selvom din datter er lidt hurtig motorisk i forhold til gennemsnittet, så lyder hendes udvikling stadig til at være inden for de normale vide rammer - og som sagt rigtig god.

Du spørger, hvad du skal være opmærksom på, og her tænker jeg, at du skal sikre, at jeres hjem er børnesikret. Du skal fjerne skarpe hjørner og sørge for at møbler osv. er stabile og ikke kan vælte, hvis hun trækker sig op ved dem. Du kan også fjerne ting fra hylder osv. som hun kan rejse sig og få fat i, hvis det er noget, som kan vælte ned over hende, eller som hun f.eks. kan komme i munden, slå i stykker eller lignende.

Når man har et motorisk fremmeligt barn, så kan man godt blive bekymret for, om udviklingen vil lægge et for stort pres på hendes muskler og led. Der er dog ikke noget som tyder på, at det skulle være tilfældet - du beskriver jo en pige, der selv udfører alle sine bevægelser, og hun følger det, som kroppen tilbyder - hun ...


Annonce

... er glad, smilende, tilfreds og viser ingen tegn på ubehag eller andet. Hun er bare hurtig til at bruge sin krop og har hurtigt knækket koden til at komme omkring.

Det lyder som om, at du endelig skal opmuntre hende til at udforske sin omverden og bruge sig selv og sin krop. Du skal naturligvis støtte hende, hvis hun har brug for din hjælp f.eks. med at finde balancen, så hun ikke pludselig falder bagover og f.eks. slår sit baghoved. Hun har naturligt ingen farefornemmelse og kan derfor godt komme til skade, hun ved ikke, at hun kan falde og slå sig. Det er derfor også rigtig godt, at I har en foldemadras, hvor hun netop kan udfolde sig motorisk uden at slå sig. Det er vigtigt at sikre sig, at hun netop har sikre områder, hvor hun kan øve sig.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lad hende udvikle sig i sit eget tempo. Du skal ikke holde hende tilbage, men du skal naturligvis heller ikke presse hende. Hun skal nok lære at gå, når hun er klar til det. Giv hende masser af ros og opmuntring, når hun prøver nye ting.

Og så skal du naturligvis også vide, at når hun er så motorisk aktiv som hun er, så kan det nogle gange give lidt ekstra urolig søvn. Det kan være svært for hende at slippe dagens oplevelser, koble fra og finde ro. Hun kan godt have en masse motorisk uro i kroppen, som gør det svært for hende at ligge stille, og hun kan også have en del ekstra drømmeaktivitet og mental uro, fordi kroppen på visse måder er så langt fremme i forhold til, hvor hun måske er mentalt. Det kan nogle gange virke som om, at hovedet ikke rigtigt kan følge med kroppen. Men igen - det er helt okay, og helt naturligt.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


10. juli 2024 | Udvikling | 2 år, 6 mdr.

Sensitiv - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har det seneste stykke tid gået med bekymring om, om der mon er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce