Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget mælk er nok?


9. august 2024

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til M.

Tak for dit brev :)

Jeg anbefaler ofte 4 amninger i 7 måneders alderen, og jeg anbefaler, at disse amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Der skal naturligt være plads til fleksiblitet, så barnet nogle gange får brystet ekstra og andre gange undværer det - og det er rigtig fint, at du tilbyder bryst og lader din datter regulere sit behov.

Det er dog naturligt en balance, for i takt med at mængden af rigtig mad sættes op, så vil behovet for mælk naturligt sættes ned. Og de fleste børn trives derfor med ca. 3 amninger i døgnet, når de bliver 8-9 måneder og 2 amninger i døgnet, når de er 10-12 måneder gamle.

At din datter begynder at sige mere og mere fra overfor brystet er derfor naturligt, og hvis hun de fleste dage dier ca. 4 gange i døgnet, så lyder det som om, at hendes mælkebehov bliver fint dækket. Derudover får hun naturligt modermælkserstatning via grød og mos, og så dækker du også hendes væskebehov via vand. Det lyder fint og alderssvarende.

Hvis du oplever, at hun afviser brystet, og du føler, at hun dier for lidt, så må du naturligvis gerne tilbyde hende modermælkserstatning af en kop. Det kan serveres lidt lunt eller køleskabskoldt, som du tænker, at hun bedst vil kunne lide det. Men det er ikke nødvendigt, hvis hun i øvrigt dier hos dig og spiser fint og varieret. Modermælkserstatningen i grød og mos bør du dog bibeholde til hun er 12 måneder gammel, sammen med lidt ekstra fedtstof, så hendes mad fortsat energiberiges lidt ekstra.

Jernbehovet sikres også ved at tilbyde hende jernholdig overgangskost:

- Hjemmelavet grød bør laves på forskellige typer gryn og mel og tilsættes modermælkserstatning. Der kan varieres med jernberigede færdiglavede grødprodukter.

- Det er en god idé at tilbyde barnet frugt i hånden og/eller frugtmos som topping på en grød, fordi det kan øge optagelsen af jern.

- ...


Annonce

... Grøntsagsmos tilsættes fra 6 måneders alderen kød eller fisk, samt modermælkserstatning. Kartofler og forskellige typer grøntsager indeholder også C-vitamin, der øger jernoptaget, og der bør varieres mellem de forskellige typer grøntsager.

- Mængden af kød og fisk øges i takt med, at barnet bliver bedre til at spise mad med mere bid og grovere konsistens.

- Det er en god idé at variere mellem forskellige typer kød fra f.eks. kylling, kalkun, høne, and, svin, kalv, okse, lam... og det er også godt at tilbyde indmad som hjerter og lever.

- På samme måde er det en god idé at variere mellem forskellige typer fisk, så der både gives fede fisk som makrel, sild, laks - og de mere magre fisketyper som torsk, rødspætte, ising, lange mv. Hun må også gerne få torskerogn, rejer og muslinger en gang imellem. Hun må dog IKKE få tun, heller ikke tun på dåse.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Æg kan fra 6 måneders alderen også gives som del af en varieret kost. Æg kan være hårdkogte, eller de kan bruges i farsretter, som æggepandekager eller lignende. Anden brug frarådes. Hvis ægget ikke med sikkerhed varmes helt igennem, bruges pasteuriserede æg.

- Brød med pålæg kan ofte gives fra ca. 8 måneder, og det er vigtigt at variere mellem forskellige typer af kød/fisk og også gerne bruge grøntsagspålæg. Der må også gerne gives frugt og bær til måltiderne.

I takt med at din datter begynder at spise mere og mere varieret, kan få mad, der tager udgangspunkt i familiemaden osv. så vil hendes behov for jern og andre næringsstoffer helt naturligt blive dækket. Behovet for mælk dækkes som udgangspunkt via dig og via den modermælkserstatning, som du tilsætter hendes grød og mos.

Hvis det viser sig, at hun pludselig begynder at afvise brystet helt, så er situationen naturligt en anden, men lige nu lyder det som om, at hun regulere sit behov for mælk fint:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce