Annonce

Annonce

Svar: Dagsplan til min dreng på 10 måneder


30. juli 2024

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Det bliver spændende med vuggestuestarten, og jeg kan sagtens forstå, hvis du er lidt bekymret for det hele og for rytmen i løbet af dagen. Umiddelbart tænker jeg dog, at det lyder så fint og alderssvarende, det du fortæller, så din drengs rytme kan sagtens passes ind med den hverdag, som han og I skal til at have nu:)

Du fortæller, at han ofte vågner et sted mellem kl. 06-07.30. Når han begynder i vuggestue, så vil du naturligt nogle dage skulle vække ham om morgenen, men det er helt okay. Det faste stå op tidspunkt vil naturligt påvirke resten af dagens rytme og jo mere fast tidspunkt, I starter dagen på, jo mere vil hans formiddagslur og middagslur naturligt også passe sig ind - og dermed også hans puttetidspunkt om aftenen.

Hvis I skal køre hjemmefra senest 7.30, så vil han måske skulle op omkring kl. 6-6.30. Hvis han ikke er vågnet af sig selv, så må du her vække ham stille og roligt, så dagen starter på en tryg og god måde. Så kan han få morgenmad, og I kan tage af sted.

Du skal regne med, at hans første lur nok vil skulle ligge ca. 2.5-3 timer efter, at han er stået op. Det betyder, at denne lur vil ligge omkring kl. 9-9.30, hvilket højst sandsynligt passer fint med vuggestuens rytme. Når han vågner, så vil han kunne lege lidt med de andre børn, vænne sig til og nyde alt det nye, som sker, og så vil han få frokost, spise sammen med de andre og derefter blive puttet til middagslur. Her vil han måske være parat til putning efter ca. 3 timers vågenhed. Det vil sige, at hvis han f.eks. er stået op af sin formiddagslur kl. 10-10.30, så vil han være putteklar omkring kl. 13-13.30, hvor han så måske vil sove en længere lur.

Nogle børn sover to lige lange lure, andre en kort første lur og en længere middagslur og atter andre gør det modsat. Det betyder ikke noget, så længe han samlet set får sit søvnbehov dækket og trives med søvnen. Og vuggestuen burde være fleksibel i forhold til hans søvnbehov og puttetidspunkter. Han er stadig så lille, at det er vigtigt, at han får to lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur.

Det er også helt naturligt, hvis han i en periode bliver lidt mere træt og måske har brug for at sove lidt tidligere eller måske sover lidt længere - den fleksibilitet skal naturligt være der. Det er en ny stor verden fyldt med oplevelser og stimuli, og nogle børn reagerer med ...


Annonce

... at sove mere. Der er også børn, som faktisk sover mindre - du må se, hvordan han reagerer.

Hvis vi forestiller os. at han sover middagslur til ca. 15.30, så vil han sandsynligvis kunne være vågen indtil ca. 19.30 - altså ca. 4 timer om eftermiddagen/aftenen, før han så skal puttes til natten. Og det tænker jeg vil være et rigtig fint puttetidspunkt for ham. Du skal regne med, at han har behov for ca. 14 timers søvn i døgnet, med den alder han har. Og søvnen kan her f.eks. være fordelt sådan, at han sover ca. 11 timer om natten fra 19.30-06.30 og 3 timer i løbet af dagen fordelt på 2 lure - f.eks. 1 time + 2 timer eller 2 x 1.5 time...

Det betyder, at en dagsplan f.eks. kan se således ud:

Vækkes ca. 6-6.30, hvis han ikke er vågnet af sig selv, og dagen begynder stille og roligt.

Morgen 7: Tilbydes morgenmad, grød, frisk frugt, bær eller lignende. Vand af kop.

Afleveres i vuggestue

Formiddag 8.30-9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, bær... hvad vuggestuen nu tilbyder af mellemmåltid/formiddagsmåltid. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca. kl. 9-9.30

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg eller varm mad bestående af varierede fødevarer - grøntager, bælgfrugter, fisk, kød, æg.. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til middagslur, måske omkring kl. 13-13.30. Hvis han plejer at blive ammet her, så kan han evt. tilbydes lidt banan og lidt lun mme af en kop i stedet. Hvis han plejer at få en flaske her, så kan han evt. tilbydes en flaske før middagsluren, så alt er som det plejer at være.

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med grøntsager, bælgfrugter, fisk, kød. Der skal være mad i stykker og også stadig gerne suppleres med lidt mos. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ca. kl. 19, og får derefter børstet tænder.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca. 19.15-19.30

Sen aften 23-24: Drømmeammes eller drømmeflaske.

De fleste børn har i 10 måneders alderen behov for amning eller flaske to gange i døgnet, og det kan være før middagslur og aften eller aften og sen aften. Her må du passe ind i forhold til, hvad du tænker passer bedst i jeres situation :)

Jeg håber, at mine tanker og dagsplan her hjælper lidt videre på vej. Og jeg håber, at I får en rigtig god start i vuggestuen i morgen! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce