Svar: Kostplan 4 måneder
Kære Camilla
Tak for dit brev, det lyder som om, at din dreng stortrives på alle måder:)
Det er helt korrekt, at din dreng godt kan have behov for skemad tidligere, når han får fuld flaske. Det er dog vigtigt, at han er både fysiologisk og mentalt parat til maden, og det anbefales, at du venter med skemaden, til han er mindst 17 uger gammel.
Når du begynder, kan du tilbyde både grød og mos, og det kan være en god idé, at du laver skemaden med den modermælkserstatning, som han er vant til at få, da smagen så ikke vil være så forskellig fra det han kender og er tryg ved. I begyndelsen kan han også have glæde af, at du laver grød eller mos lidt tyndt, så han "drikker" det af skeen, og gradvist kan du så tilbyde ham grød og mos i en lidt fastere konsistens.
Det er også vigtigt, at de første måltider er smagsprøver, så han vænnes til at spise og bearbejde lidt andet end mælk, og i takt med at du fornemmer, at hans trives med at spise af en ske, og hans mave har vænnet sig til andet end mælk, så kan du øge mængden af grød og mos.
Du kan som nævnt tilbyde både grød og grøntsagsmos, hvad du begynder med afhænger lidt af, hvad du tænker, at han vil synes om. Grød kan f.eks. laves af majsmel, boghvedemel eller lignende. Grøntsagsmos kan i begyndelsen f.eks. laves af kartoffel eller gulerod. I alt hjemmelavet grød/mos skal tilsættes fedtstof og modermælkserstatning. I begyndelsen er det ofte en god idé at tilbyde samme slags grød eller mos i nogle dage, før du tilbyder ham noget nyt, så han kan vænne sig til i det hele taget at spise af en ske, og ikke oplever konstant variation.
Jeg anbefaler ofte, at man tilbyder lidt smagsprøver på grød eller mos om dagen, f.eks. til frokost, men du kan også vælge at tilbyde ham lidt mad om aftenen. Det er vigtigt, at han virker glad og veludhvilet, og ikke er alt for sulten, når du ...
... forsøger. Nogle gange kan det være en idé at tilbyde ham en flaske, når han f.eks. vågner af sin formiddagslur, hvorefter I kan lege, tumle og pludre lidt. Så kan han tilbydes smagsprøver på lidt grød eller mos, og så kan du tilbyde ham en flaske, før han puttes til middagsluren. På den måde vil han få mælk, som han plejer, og skemaden vil komme ud over hans vanlige indtag af mælk. Det er først, når han er betydeligt ældre, at skemaden vil begynde at kunne erstatte et mælkemåltid.
En dagsplan for et barn på 4 måneder, der skal begynde med lidt smagsprøver på skemad, kunne f.eks. se således ud:
Morgen: Flaske og sover måske lidt videre, I står op og dagen begynder stille og roligt.
Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur.
Tilbydes en flaske, når han vågner af sin formiddagslur, så er han ikke for sulten, når du forsøger med skemaden.
Frokost: Tilbydes smagsprøver på lidt grød eller mos, tilbyd også gerne lidt vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag: Flaske og sover dagens 3. lur.
Aften: Flaske.
Sen aften: Flaske.
Nat eller tidlig morgen: Flaske.
Som du kan se, er der i denne plan gjort plads til de ca. 8 flasker, som han tilbydes nu, og smagsprøverne på grød eller mos kommer ud over hans vanlige indtag af mælk:) Derudover har jeg lavet planen med 3 lure, som du også beskriver, at han får.
Når han bliver ældre og virker parat til to skemåltider dagligt, så kan han tilbydes skemad om aftenen omkring det tidspunkt, hvor I andre ofte også spiser aftensmad. Så kan du f.eks. tage udgangspunkt i de grøntsager, som I spiser, så I på den måde naturligt begynder at spise samme mad.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og så vi jeg også anbefale dig meget to af mine bøger "Helens bog om børn og mad" og "Helens bog om fingermad og bælgfrugter" :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.