Annonce

Annonce

Svar: Rykker hår ud af hovedet


27. marts 2024

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære E.

Tak for dit brev :)

Ja, man kan godt blive bekymret, når man ser de små filmklip med "tegn på autisme" hos små børn, og det er derfor rigtig godt du skriver:) Prøv dog at holde fast i, at vuggestuen melder tilbage, at din dreng er glad, smilende og virker til at stortrives - pædagogerne ser rigtig mange børn og vil naturligt melde tilbage til dig, hvis de oplever at din dreng har et bekymrede adfærdsmønster, som de tænker bør undersøges nærmere.

Som jeg ser det, så kan der være flere mulige årsager til, at din dreng trækker hår ud af hovedet:

Udviklingstadie. Han er nu knap 1 år gammel, og vil i denne alder naturligt begynde at udforske sin krop og sine omgivelser mere og mere. At trække sig selv i håret kan være en måde, hvor på han undersøger sig selv, men også undersøger dine reaktioner. Når han gør det, så får han måske en særlig reaktion fra dig, som han naturligt gerne vil undersøge mere.

Ubehag eller smerter. Det kan f.eks. være smerter fra ørerne eller måske på grund af tandfrembrud. Nogle børn hiver i deres hår eller hiver sig i ørerne, hvis de f.eks. har ondt. Prøv derfor at lægge mærke til, om han viser andre tegn på, at han kunne have ondt. Du skal naturligvis også sikre dig, at han ikke lider af tør hovedbund, har problemer med arp, eksem eller lignende i hovedbunden, som også kan forklare en tendens og lyst til at trække i sit hår:)

Selvberoligelse. Det kan være en måde, hvorpå han beroliger sig selv - du nævner, at han f.eks. gør det, når han er træt, eller når han bliver vred eller frustreret. Så han har måske fundet ud af, at han kan berolige ...


Annonce

... sig selv på denne måde. Her kan du prøve at tilbyde ham en putteklud, nussekanin eller lignende - gerne noget med lange ører, lange arme og ben, så han har noget andet, som han kan tage fat i - og netop bruge i stedet for at hive i sit hår.

Sensorisk stimulation. Nogle børn har behov for ekstra sensorisk stimulation og trækker i deres hår for at opleve denne stimulation. De kan godt lide følelsen og får stimuleret deres taktile sans på denne måde - det er kroppens evne til at registrere berøring, tryk og andre fornemmelser gennem huden. Du kan derfor prøve, om du kan stimulere hans taktile sans på anden måde - f.eks. via massage, børsteøvelser og brug af forskelligt taktilt legetøj... Hvis du tænker, at han viser andre tegn på, at han måske har nogle sansemæssige udfordringer, så kan du med fordel kontakte en børne-ergoterapeut med speciale i dette.

Som jeg læser dit brev, så hiver din dreng ikke "totter af hår ud af hovedet". Det er ikke på en måde, hvor han får bare pletter. Der er snarere tale om, at han tager fat i sit hår og nogle gange har svært ved at slippe - og derfor får hevet enkelte hår ud? Når det sker, så prøv om du kan få ham til at slippe ved at tale kærligt og beroligende til ham, stryge ham blidt på håndryggen for på den måde at hjælpe ham med at slippe sit hår:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så vidt jeg ved, så er det at "rykke hår ud af hovedet" normalt ikke direkte forbundet med at få diagnosen autisme, men det kan naturligvis også forekomme hos børn med autisme eller andre udviklingsmæssige forstyrrelser:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre:)

Også rigtig god påske til dig!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce