Annonce

Annonce

Svar: Lære at sove uden bryst


12. marts 2024

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev, som jeg naturligvis også meget gerne vil besvare:)

Jeg kan se, at nogle af de ting, som jeg nævner i mit tidligere svar til dig allerede er indført hos jer f.eks. brugen af putteklud, bamse eller lignende. Det er super godt! Derudover vil jeg naturligvis meget gerne dele nogle tanker med dig/jer:)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at adskille bryst og søvn - det gælder især om dagen, da det ofte er lettere netop at ændre om dagen, hvor du selv har mere overskud, og hvor det ofte er lettere at sætte andre ting i stedet: mere rigtig mad, ekstra vand, putteklud, bamse, ture i barnevogn og lignende. Om aftenen og om natten, hvor du selv er træt og naturligt har brug for din søvn, så er dit overskud naturligt ikke det samme. Start derfor med at ændre vaner om dagen, og når det fungerer om dagen, så prøv at overføre nogle af rutinerne til aften og nat.

Jeres datter lyder til at have et søvnassociationsproblem, som handler om, at hun er afhængig af dit bryst og din favn for at kunne sove. Søvnassociationer er de rutiner og ritualer, som vi alle har og bruger i forbindelse med at skulle sove. Vi vågner alle sammen op flere gange i løbet af natten, og her sikrer vi os, at alt er, som da vi faldt i søvn. Hvis det er det, så sover vi trygt og roligt videre, hvis det ikke er det, så vil vi vågne mere og mere op.

Når jeres datter falder i søvn med brystet i munden og i mors favn, og derefter puttes i sin seng, så vil hun, når hun vågner op, opleve at hun ligger et andet sted, og det vil være utrygt for hende. Derfor vil hun ikke kunne komme videre i søvnen, før hun atter tages op i favn, og før hun tilbydes brystet igen... og igen. Derfor er det vigtigt, at hun nu lærer at falde i søvn uden brystet i munden, og at hun begynder at forbinde sin seng med stedet, hvor hun skal sove.

Ofte er det en god idé at skabe gradvise ændringer. Det betyder, at du om aftenen f.eks. godt kan vælge at lægge dig med hende og amme hende i dobbeltsengen. På den måde lærer hun at faldne i søvn liggende, uden at være oppe i din favn og uden at skulle vugges i dine arme.

Du kan samtidig arbejde på at lære hende, at hun skal slippe brystet, før hun sover helt. Det kan altså lige nu godt være nødvendigt, at du ammer hende rigtig godt, før hun skal sove, men du skal forsøge at nå dertil, hvor hun slipper dit bryst, smiler til dig og triller om på siden og sover. Så hun på denne måde lærer at falde i søvn uden at være i din favn (men stadig får masser af nærhed), uden at være i bevægelse i dine arme (fordi hun ligger stille ved siden af dig), og uden at falde i søvn med brystet i munden (fordi hun slipper brystet, lige før hun sover - eller du trækker brystvorten stille og roligt til dig). Og først når hun kan dette, så kan næste skridt f.eks. være, at du begynder at sidde med hende om aftenen og derefter putter hende direkte over i egen seng, hvor hun så lulles det sidste stykke vej ind i søvnen.

Om dagen kan på samme måde arbejde på at adskille bryst og søvn ved f.eks. at putte hende i barnevognen, når hun skal sove. Hun må meget gerne starte med at sidde op i sin barnevogn, kikke på verden, mærke vinden i ansigtet, blive fyldt op med indtryk osv. I kan trille en tur, og du (eller far) kan gå og snakke med hende, småsludre lidt, tale om de ting, som I kører forbi. Hun må gerne få vand af en drikkedunk eller kop, og først når hun virker parat, så lægges hun ned til lur. Her bruges også putteklud, bamse osv.

Når det kan være ekstra svært at ændre vaner i øjeblikket, så er det fordi jeres datter er blevet 8 måneder, og der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med hende nu, både motorisk og mentalt. Det betyder, at hun kan være ekstra tryghedssøgende, have ekstra ...


Annonce

... behov for fysisk kontakt og nærhed, og dermed også være ekstra brystsøgende. Her er det dog vigtigt at huske på, at hun stadig kan få masser af kys, kram og knus, og hun må meget gerne sidde lidt ekstra på skødet og mærke jer ekstra tæt på, det er ikke ensbetydende med, at hun behøver brystet i munden:)

Når hun vågner og søger brystet i løbet af natten, så skal du berolige med hænder, kærtegn osv. så godt det nu kan lade sig gøre - jf. tidligere svar. Hvis du fornemmer, at hun slet ikke kan finde ro på denne måde, så skal du naturligvis tage hende op, give hende den ro, nærhed og tryghed, hun behøver. Hvis din favn og lidt bevægelse er nok, så er det fint - så putter du hende tilbage i egen seng igen, når der atter er ro på. Hvis brystet er nødvendigt, så ammer du hende. Det er generelt godt ikke at trække tiden ud så længe, at hun bliver for ked af det og græder for ulykkeligt og længe, for så vil det kræve mere og mere at berolige hende og hjælpe hende videre, og der vil ofte opstå et øget behov for brystet, hvilket du jo forsøger at undgå:)

Er der tydeligt behov for amning, så tilbyd hende derfor brystet, få ro på hende og forsøg så at trække brystet til dig. I begyndelse vil hun sandsynligvis søge efter brystet igen, så får hun det igen, dier et par gange, og når der atter er ro på, så forsøger du igen at lirke brystvorten ud af munden på hende. Dette må du gerne gøre flere gange.

Samtidig med, at du gør dette, så beroliger du med kærtegn, puttebamse osv. Forsøger at hjælpe hende til ro med dine hænder osv. Og gradvist skulle hun meget gerne nå dertil, hvor hun ikke længere behøver brystet i munden for at kunne overgive sig til søvnen.

Hvis hun tydeligt har brug for at sove tæt med dig om natten, så kan det også være en løsning, men her er det så godt, hvis du kan sove med en t-shirt eller lignende, så hun ikke selv kan finde dit bryst og die natten igennem. Og generelt er det ofte lettere for hende at undvære amning om natten, hvis I ikke ligger helt tæt. Det er dog forskelligt, hvad der fungerer bedst, nogle børn har naturligt stadig brug for mor, selvom brystet ikke er en mulighed.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Andre børn har det faktisk bedre, hvis mor slet ikke er der, og du sover i et andet rum efter amningen sen aften, så far og lillepigen sover i dobbeltsengen sammen. Far kan sagtens putte med hende, give hende masser af nærhed og tæt kontakt, tilbyde hende et par slurke vand, hvis hun virker tørstig osv. men han kan naturligt ikke amme. Når dette er sagt, så lyder det som om, at det ikke er denne metode, som I skal bruge lige nu, da det lyder som om, at det vil kunne give lange ulykkelige grådperioder, og det har ingen af jer naturligt glæde af. Så prøv lige nu med mindre ændringer og begynd om dagen:)

Jeg vil også lige nævne, at det er helt naturligt, at jeres datter ikke bevidst bruger sin nusseklud eller bamse. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst kan bruge en sådan substitut, men det kan stadig være en rigtig god idé at bruge den som et fast ritual til putning. Den vil på sigt blive genkendelig og dermed tryg for hende, og den vil være vigtig at have, når far overtager barsel - så brug den endelig, selvom hun ikke virker til lige nu at kunne bruge den.

Der sker rigtig meget i løbet af de næste to måneder, og hvis I stille og roligt arbejder med at ændre på dagsrytmen jf. tidligere sendt dagsplan og hjælper jeres datter med at indtage mere rigtig mad, drikke mere vand af kop/drikkedunk og generelt få skruet mælkeindtaget lidt ned og dermed behovet for brystet gjort lidt mindre, så er I rigtig godt på vej:)

Jeg håber, at ovenstående sammen med mit tidligere svar hjælper videre på vej og giver lidt ro med på vejen.

Rigtigt meget held og lykke! Og knus herfra:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce