Annonce

Annonce

Svar: Svær putning - 2 år, 10 mdr.


4. marts 2024

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg er oprigtigt ked af at høre, at lillebror har fået konstateret Cerebral Parese, jeg håber, I er okay alle sammen...:)

Det lyder som et meget fint putteritual og bortset fra, at putningen kan trække ud i en time, fordi I skal sidde og nusse lillebror på ryggen til han sover, så lyder det som om, at det faktisk kan fungere for jer. Men, jeg forstår godt, at I ønsker lidt ændringer, og derfor får I også lidt tanker med herfra.

I skal for det første være sikre på, at puttetidspunktet er rigtigt. Det lyder som om, at lillebror bliver puttet omkring kl. 19 og først sover kl. 20. I en alder af knap 3 år, har han sandsynligvis behov for ca. 12 timers søvn, så puttetidspunktet skal afhænge af, hvorvidt han sover til middag, og hvornår hans dag begynder. Starter dagen f.eks. kl. 07, så vil det være passende, at han puttes kl. ca. 19, men sover han en time til middag, så vil det forklare, hvorfor han først er putteklar kl. 20.

Derudover, så tænker jeg, at I skal forsøge at skabe gradvise ændringer. Når I ændrer ritualet lidt af gangen, så undgår I for meget uro omkring søvnen. Gradvise ændringer vil f.eks. være, at I begynder at nusse ryggen mindre og mindre, så I over flere aftener tegner og nusser mindre og mindre for på den måde at vænne jeres dreng til, at det ikke er nødvendigt, at I bliver ved og ved og ved...

Det kan være en god idé at erstatte behovet for tegning og rygnusning med noget andet og mere beroligende. Det kan fint være den nusseklud, som han allerede har. Nogle børn vil have stor glæde af at sove med mors eller fars aflagte t-shirt, fordi de forbinder netop denne med forældrene, og det kan give en følelse af at have mor eller far tæt på - uden at jeres hænder og nærhed er direkte involveret.

En erstatning for tegning og rygnusning kunne også være den historie, som I allerede har og bruger som del af putteritualet, og det kunne være en lille sang. Det kunne være en overvejelse værd, at I ændrer på putteritualet, så I putter ham og læser bøger, imens han ligger i sin seng - og ikke som nu - først læser bog og derefter putter ham.

Fordelen ved at han ligger i sin seng, når han får læst højt er, at han ...


Annonce

... ikke oplever at blive flyttet undervejs, og det kan gøre det lettere (og hurtigere) for ham at finde ind i søvnen. Samtidig har bogen den fordel, at I ikke kan sidde og nusse hans ryg imens, fordi I er nødt til at bruge jeres hænder for at bladre i bogens sider, vise ham billeder osv. Han kan på den måde lære at ligge i sin seng og falde i søvn der, uden at I behøver nusse og kærtegne hans ryg.

Efter bogen er læst, så kan I synge en godnatsang - og her kan I så overveje, om lidt kærtegn på ryggen er nødvendigt. Måske kan I synge uden denne nødvendighed, eller måske kan I, netop fordi han fra starten er puttet i sengen og har vænnet sig til at ligge der uden berøring af ryggen, men fordi I sidder og læser, få afkortet behovet for tegning og rygnusning. Så I får erstattet det nuværende nussen med noget berolignede som at synge en sang i stedet.

I kan også prøve at hjælpe ham med dybe vejrtrækninger - "træk vejret godt ned i maven, og pust ud igen", så han lærer at finde roen på egen vis, og så han sammen med sin nusseklud kan lære at finde ro - igen uden behov for jeres hænder og kærtegn på ryggen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg tænker også, at det er vigtigt, at I forsøger at være nogenlunde konsistente i jeres nye rutiner - så I f.eks. holder fast i, at han fremadrettet får læst historie, imens han ligger i sin seng og får sunget godnatsang i stedet for at blive nusset - eller at han nusset kortvarigt, hvorefter I stopper.

Der er også den muligt, at I her f.eks. laver en aftale om, at I tegner 3 tegninger, som han skal gætte, hvad er - og derefter synger I en sang i stedet. Lidt kærtegn og rygnussen er jo sådan set rigtig fint, det må bare gerne vare 5 minutter og ikke en time. Med ved at lave en aftale om 3 tegninger og derefter godnatsang og putning med nusseklud, så tænker jeg, at det godt kan lade sig gøre.

Det kan være fristende at falde tilbage i gamle vaner, så hold fast i de rutine og vaner, som I indfører nu. Forsøg at finde en balance, så det kan fungere for både jeres dreng og jer forældre - det lyder som om, at I godt kan få ændret til noget, der også kan fungere for jer voksne fremover:)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce