Svar: Flaskegivning liggende
Kære førstegangsmor
Tak for dit brev - og også godt nytår til jeres lille familie:)
Det er rigtigt godt, du skriver - ro på :) Og stort tillykke med den lille dreng.
Ja, det er helt okay, at du giver din dreng flaske liggende. Det er vigtigt, at han får sin mælk, og det er også vigtigt for både dig og ham, at måltiderne forbindes med noget trygt, dejligt og rart. Det lyder som om, at det gør en stor forskel hos jer, at han nogle gange kan få sin flaske liggende ved siden af dig eller i sin lift - hvorefter han måske sover videre:)
Når det så er sagt, så er der dog især to ting, som du skal være opmærksom på:)
1) Det er vigtigt, at din dreng ikke ligger helt fladt, når han drikker sin flaske. Hvis han ligger fladt, så kan mælken fra flasken strømme ind i mellemøret, hvilket skaber et miljø, der er mere modtageligt for bakterievækst og infektioner. Når du holder ham let oprejst under flaskegivning, så mindskes risikoen således for mellemørebetændelser.
Det betyder dog ikke, at du behøver tage ham op eller have ham mere eller mindre siddende i din arm. Du kan godt hæve hovedenden af f.eks. hans lift ved at komme en lille pude eller et håndklæde under madrassen, så hovedenden hæves en smule. Eller du kan stille liften lidt eleveret. Generelt bør en elevering på ca. 30 grader være nok til at reducere risikoen for at der komme mælk i mellemøret. Du kan også ligge ham på en lille pude eller måske på ammepuden, hvis du har en sådan - så bliver den stadig brugt:)
2) Det er, som du selv er opmærksom på, vigtigt, at han ikke ligger alene med sin flaske, men at du er der, holder ham i hånden og giver ham kontakt undervejs. Tilknytningen mellem forældre ...
... og børn styrkes gennem fysisk kontakt og nærhed. At holde barnet i sin favn vil bidrage til denne forbindelse, samtidig med at det ofte giver barnet en følelse af sikkerhed, trøst og ro at være i mors eller fars favn. Når man holder barnet tæt, er man ofte mere opmærksom på barnets behov, og man reagerer ofte hurtigere på netop barnets behov - altsammen vigtigt for kontakten og realtionen mellem forældre og barn.
Men, det betyder igen ikke, at du ikke stadig kan give din dreng masser af nærhed og tæt kontakt, selvom han nogle gange får sin flaske liggende ved siden af dig. Nogle gange fungerer flaskegivningen langt bedre på denne måde, og det kan f.eks. være bekvemt om natten, hvor han kan vågne, få sin flaske og derefter sover videre - og du også kan komme hurtigt tilbage i søvnen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nærhed, tæt kontakt og følelsesmæssig tilknytning skabes ikke kun under flaskegivning, men ud af den måde du generelt møder din dreng på og er sammen med ham på:) At være en god mor handler om den kærlige, nærværende og støttende tilgang, man har til sit barn i alle aspekter af pleje og samvær.
Du lyder til at være en meget opmærksom og kærlig mor, der naturligt ønsker det bedste for sin dreng. Og lige nu er det rigtig godt, at du giver ham flasken på den måde, som gør, at han får sin mælk, og jeres måltider forløber stille og roligt og rart for jer begge - også selvom det betyder, at han får sin mælk liggende. Du kan sagtens give ham den nærhed og tætte kontakt, som han behøver, imellem måltiderne:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også kan give dig lidt ro med på vejen. Stort knus her fra, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder