Annonce

Annonce

Svar: Flaskegivning liggende


7. januar 2024

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære førstegangsmor

Tak for dit brev - og også godt nytår til jeres lille familie:)

Det er rigtigt godt, du skriver - ro på :) Og stort tillykke med den lille dreng.

Ja, det er helt okay, at du giver din dreng flaske liggende. Det er vigtigt, at han får sin mælk, og det er også vigtigt for både dig og ham, at måltiderne forbindes med noget trygt, dejligt og rart. Det lyder som om, at det gør en stor forskel hos jer, at han nogle gange kan få sin flaske liggende ved siden af dig eller i sin lift - hvorefter han måske sover videre:)

Når det så er sagt, så er der dog især to ting, som du skal være opmærksom på:)

1) Det er vigtigt, at din dreng ikke ligger helt fladt, når han drikker sin flaske. Hvis han ligger fladt, så kan mælken fra flasken strømme ind i mellemøret, hvilket skaber et miljø, der er mere modtageligt for bakterievækst og infektioner. Når du holder ham let oprejst under flaskegivning, så mindskes risikoen således for mellemørebetændelser.

Det betyder dog ikke, at du behøver tage ham op eller have ham mere eller mindre siddende i din arm. Du kan godt hæve hovedenden af f.eks. hans lift ved at komme en lille pude eller et håndklæde under madrassen, så hovedenden hæves en smule. Eller du kan stille liften lidt eleveret. Generelt bør en elevering på ca. 30 grader være nok til at reducere risikoen for at der komme mælk i mellemøret. Du kan også ligge ham på en lille pude eller måske på ammepuden, hvis du har en sådan - så bliver den stadig brugt:)

2) Det er, som du selv er opmærksom på, vigtigt, at han ikke ligger alene med sin flaske, men at du er der, holder ham i hånden og giver ham kontakt undervejs. Tilknytningen mellem forældre ...


Annonce

... og børn styrkes gennem fysisk kontakt og nærhed. At holde barnet i sin favn vil bidrage til denne forbindelse, samtidig med at det ofte giver barnet en følelse af sikkerhed, trøst og ro at være i mors eller fars favn. Når man holder barnet tæt, er man ofte mere opmærksom på barnets behov, og man reagerer ofte hurtigere på netop barnets behov - altsammen vigtigt for kontakten og realtionen mellem forældre og barn.

Men, det betyder igen ikke, at du ikke stadig kan give din dreng masser af nærhed og tæt kontakt, selvom han nogle gange får sin flaske liggende ved siden af dig. Nogle gange fungerer flaskegivningen langt bedre på denne måde, og det kan f.eks. være bekvemt om natten, hvor han kan vågne, få sin flaske og derefter sover videre - og du også kan komme hurtigt tilbage i søvnen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nærhed, tæt kontakt og følelsesmæssig tilknytning skabes ikke kun under flaskegivning, men ud af den måde du generelt møder din dreng på og er sammen med ham på:) At være en god mor handler om den kærlige, nærværende og støttende tilgang, man har til sit barn i alle aspekter af pleje og samvær.

Du lyder til at være en meget opmærksom og kærlig mor, der naturligt ønsker det bedste for sin dreng. Og lige nu er det rigtig godt, at du giver ham flasken på den måde, som gør, at han får sin mælk, og jeres måltider forløber stille og roligt og rart for jer begge - også selvom det betyder, at han får sin mælk liggende. Du kan sagtens give ham den nærhed og tætte kontakt, som han behøver, imellem måltiderne:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også kan give dig lidt ro med på vejen. Stort knus her fra, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søskende

Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:

- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce