Svar: Vuggedød og sovestilling
Kære farmor
Tak for dit brev og stort tillykke med, at du er blevet farmor, hvor er det bare dejligt - jeg kan godt forstå, at du er glad, og du skal endelig nyde det:)
- Og hvor er det godt, at din svigerdatter har sagt, at du skal skrive til mig. Der sker hele tiden ændringer, og nye anbefalinger kommer til, og jeg vil naturligvis meget gerne svare:)
Anbefalingerne for børns sovestilling har ændret sig igennem tiden, og ændringerne er baseret på forskningsresultater og evidens omkring pludselig spædbarnsdød (vuggedød).
I 1970'erne og 1980'erne blev det i Danmark og mange andre steder anbefalet, at spædbørn skulle sove på maven. Det skulle reducere risikoen for kvalme og opkastning og dermed forebygge vuggedød. Derefter blev anbefalingen, at spædbarnet skulle sove på siden, og i 1991 kom anbefalingen om, at spædbørn bør sove på ryggen, da dette er den sikreste sovestilling for at forebygge pludselig uventet spædbarnsdød.
Anbefalingen om at sove på ryggen har gjort en meget stor ...
... forskel. I følge Sundhedsstyrelsen så er antallet af børn, der dør uventet under søvn, faldet fra ca. 120 børn om året til omkring 5 børn eller derunder om året, som følge af de ændrede anbefalinger.
Der gælder især 3 råd, som er vigtige at følge for at forebygge vuggedød:
- Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen
- Undgå rygning
- Undgå at barnet får det for varmt under søvn
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover, så anbefales det f.eks. også, at man husker at dreje barnets hoved skiftevis til venstre og højre side, når barnet sover, så man undgår lejringsbetinget fladhed eller skævhed af kraniet. Spædbørn kan få skæv hovedfacon og fladt baghoved, hvis de ligger meget på ryggen, eller hvis de altid ligger og kikker til samme side.
Sundhedsstyrelsen har lavet nogle meget fine retningslinjer, dem kan du finde i Sundhedsstyrelsens Pjece til forældre: "Forebyg vuggedød - og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved".
Jeg håber, at du kan bruge dette svar lidt videre - rigtig god jul til jer og det lille nye familiemedlem:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Sko
Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.
Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.