Svar: Min søn vil ikke overgive sig til søvnen om aftenen
Kære Mor T.
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt du skriver, for I skal naturligvis ikke kæmpe et par timer med at få jeres lille dreng til at sove om aftenen :)
Børn i 4 måneders alderen har ofte en rytme, hvor de går sent i seng. Du skriver, at jeres dreng sover nogle gode lure i løbet af dagen - det er super godt. Hvis han sover, som de fleste børn gør, så sover han sandsynligvis 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Derfor er han højst sandsynligt ikke putteklar, når I forsøger at putte ham, og derfor bliver han så ked af det om aftenen:)
Hans søvnbehov er ca. 15 timers søvn i døgnet, og dette er ofte godt fordelt, hvis han sover ca. 10 timer om natten og 5 timer i løbet af dagen fordelt på 3 lure. Nattesøvnen kan f.eks. ligge mellem kl. 22-08 - og hvis din dreng sover mere om dagen, så vil nattesøvnen naturligt være det kortere, og så vil hans nat f.eks. kunne vare mellem kl. 22 og 07. For mig lyder det som om, at jeres dreng ikke er putteklar kl. 20, hvor I forsøger at putte ham, men at han først er klar til at sove, når klokken er omkring 22.
Jeg vil derfor anbefale, at I ikke ...
... kæmper med at få ham til at sove om aftenen. I stedet for at være i soveværelset et par timer, så gør aftenen til familietid. Du kan godt amme ham i soveværelset, hvis han i roligere omgivelser og med lidt mørke bedre kan koncentrere sig om at spise, men det er også helt okay at sidde i sofaen og amme ham der, hvis det fungerer. Når han så har spist hos dig, så brug aftenerne til at pludre og tumle lidt. Lad ham blive stimuleret rigtig godt både motorisk og mentalt - og når det så er sengetid for jer begge, så gør ham klar til natten, am ham og put ham - og lad så først natten begynde der.
Hans rytme vil ændre sig i takt med, at han bliver ældre. Han vil naturligt begynde at kunne have længere vågne og aktive perioder om dagen, han vil måske også begynde at kunne nøjes med to lure dagligt på sigt, ligesom indtag af fastere føde vil spille ind på rytmen - og alt sammen vil det være med til at gøre, at hans puttetidspunkt ændrer sig. Således vil mange børn omkring 6 måneders alderen trives med et puttetidspunkt omkring kl. 20, men lige nu kan kl. 22 være helt normalt :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg håber, at du har fået lidt ro med på vejen :)
Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.