Annonce

Annonce

Brev:

Søvn, mad, amning og toiletvaner


15. december 2023

Alder:
7 mdr.

Søvn, mad, amning og toiletvaner

Hej Helen,

Tak for svar af mine tidligere breve – jeg får et fornyet overblik, når du kommer med dit bud på forskellige problemstillinger, som jeg selv føler jeg sidder fast i.

Jeg har fire problemstillinger, jeg håber du kan hjælpe mig med:

1.Hvordan kan jeg lave en dagsrytme, der giver mening for os?
2.Hvordan sikrer jeg min søn får næring nok, når han ikke vil have grød/mos? Og samtidig reducerer amningen?
3.Min søn sover uroligt om natten/vil ammes ofte, og jeg vil gerne lære ham at sove igennem.
4.Hvordan hjælper vi vores 3-årige datter, med at lære at gå på toilettet?

Uddybelse:

1. Min søn er generelt en glad dreng, som har let til latter, og er især dygtig motorisk. Han er tæt på at krybe nu, og er generelt nysgerrig og meget interesseret i kontakten med os forældre og storesøster. Han er født til normal tid og har hele tiden ligget øverst i højde- og vægtskalaen. Jeg ved ikke hvordan han ligger nu, men han er i hvert fald godt babybuttet.

Jeg ved dog ikke hvordan jeg skal få stablet en god hverdagsrutine på benene, af forskellige årsager. Der er nogle dage på ugen, hvor han skal med mig hen at aflevere storesøster i børnehave, hvilket komplicerer formiddagen. Samtidig ammer han stadig for meget (han vil gerne hver anden time, hvis han selv kunne vælge), og jeg har svært ved at få reduceret amningen, da det ofte gør ham ked af det.

Vores dag ser sådan ud:
Kl. 6: vågner han ofte (men vågner tit meget mellem 3 og 6 og er urolig)
Kl. 6-7: morgenmad
Kl. 8: puttes da han er meget træt – men hvis storesøster skal afleveres, bliver han nødt til at vente til kl. 9-9.30, hvilket som sagt gør det svært at holde en fast rutine.

Og så er det at resten af dagen ser ud på ofte to forskellige måder, grundet afleveringen, hvilket kan blive lidt forvirrende. Derfor skriver jeg ikke mere af ”rutinen” ned, da det faktisk er meget forskelligt fra dag til dag, og det er her jeg virkelig har brug for hjælp til at få et overblik.

Hans formiddagslure varer ofte en halvanden time, og eftermiddagslur er ca. en time. Nogle gange er den kun en halv time. Han kan holde sig vågen i 2,5 time.
Vi spiser ofte aftensmad mellem kl. 17 og 18.
Han bliver puttet kl. 19.

Kan det overhovedet lade sig gøre at strikke dagen bedre sammen, når det ændrer sig alt efter aflevering om formiddagen, hvor luren bliver skubbet frem og tilbage en halvanden times tid?

2. Fra starten har min søn ikke brudt sig om grød og mos. Han smagte lidt i starten, og ellers holder han munden lukket og græd også. Nu afviser han for det meste bare skeen. Sundhedsplejersken foreslog, at han i stedet selv fik lov til at holde mad, han kunne gnave af, da han var god med finmotorikken, og rigtig gerne ville putte ting i munden. Og det går for det meste også rigtig fint. Han vil rigtig gerne putte kogte grøntsager i munden, gumler på dem fint, og er også god til at spise rugbrødshapser med forskelligt smørbart pålæg på. Han kaster dog lidt op en gang i mellem (og er det overhovedet okay, eller går det så egentligt for stærkt for ham?).

Jeg er bare i tvivl om, at han får nok mad på den her måde, og derfor er jeg også bange for at reducere på amningen, selvom jeg enorm gerne vil, fordi jeg synes det er rigtig hårdt at amme ham så meget, som jeg har gjort både nat og dag. Han spiser sådan her lige nu:

Morgenmad: Vi prøver at give ham lidt bolle med smør.
Frokost: Rudbrødshapser med smørepålæg (leverpostej, smøreost, humus) og kogte grøntsager at gnave i, med vand ved siden af.
Eftermiddagsmad: Blød frugt og knækbrød/bolle/rugbrød, han kan gnave af.
Aftensmad: Familiens mad, som vi førhen har blendet (Hvilket han spiste meget lidt af), og nu prøver vi, at give det som gnavemad i stedet. Men det er jo ikke alt mad, man kan det med.

Er simpelthen så bange for at jeg kommer ...


Annonce

... til at ”sulte” ham, hvis jeg skærer ned på amning, selvom han er rigtig fin babybuttet, og er en stor dreng af sin alder. Men jeg kan jo ikke rigtig tilsætte MME og olie/smør til gnavemaden, som man kan med mos og grød.

Lige nu ammer jeg ham, tidlig morgen kl. 5-6, formiddag kl. 8, midt på dagen ved 11-12 tiden (er forskelligt om det er før/efter frokost), eftermiddag ved 15-16 tiden, og igen ved 18-19 tiden. Vi kører ca. i tre timers intervaller. Jeg ønsker at nedfase amningen til 0 amningern når han bliver mellem 10 mdr og 1 år, hvis det kan lade sig gøre.

Hvordan kan jeg få alt det her til at spilde sammen på en bedre måde?

3. I starten ammede min søn ca. 1 gang i timen om natten. Og det samme om dagen. Det fortsatte til han blev næsten tre måneder, hvor det så lykkedes mig at få det skubbet til ca. hver anden time. I dag kan han godt vente tre timer om dagen, hvis jeg afleder ham og nogle gange fire timer, hvis hans far afleder ham. Men om natten sidder vi fast.

Han bliver puttet kl. 19 og sover helt fint i sin tremmeseng på vores værelse til kl. 22 ca. Her bliver han ammet og sover videre til ca. kl. 23-24, og så bliver han ofte urolig, sådan at det ender med at han kommer over i vores seng. Mellem kl. 24 og kl. 06, vågner han på meget sporadiske tidspunkter, hvor jeg enten prøver at vugge ham i søvn igen eller amme ham.

Jeg tænker bl.a. det er fordi han er så vant til amning, at det er det han ofte ønsker, og at det er en vanesag, der på en eller anden måde skal brydes. Vi fik tjekket hans ører hos lægen for undertryk, men han havde helt fine øre. Når jeg nægter ham amning og prøver at vugge og berolige ham, ender det ofte med at han bliver desperat og græder voldsomt, og så ender han alligevel med at få brystet, og det er nok derfor vi sidder fast nu. Hvad kan vi gøre?

4. Vi aner simpelthen ikke, hvordan vi skal lære vores datter at gå på toilettet. Da hun var halv andet år, prøvede vi allerede at pottetræne, da vi forstod det sådan at det kunne være en fordel at starte tidligt. Det lykkedes desværre ikke, og vi har prøvet on/off siden. Hun har samtidig haft forstoppelse i omkring 1,5 år.

Vi var til lægen med hende, hvor vi fik at vide, at vi skulle give hende Movicol dagligt, hvilket vi stadig gør i dag. Men hvis vi glemmer det en gang i mellem, får hun med det samme forstoppelse, og så gør det rigtig ondt, når hun skal lave lort, og hun synes formentlig derfor det er meget ubehageligt at sidde på toilettet. Hun tager det ellers fint når vi beder hende om at gå på toilettet for at prøve at tisse, og tisser også ofte i toilettet, men hun siger ALDRIG på forhånd, når hun skal tisse eller lave lort, og derfor oplever vi dagligt rigtig mangle uheld i bukserne, både herhjemme og i børnehaven (børnehaven hjælper hende også med at gå på toilettet i dagligdagen).

Kan det være muligt at hun simpelthen ikke kan mærke det? Eller er hun mon blevet så vant til uheldene, at hun bare accepterer dem? Hun bliver ellers tit ked af det, når hun laver lort/tisser i bukserne. Jeg prøvede i går at give hende en lille gave, da hun lavede en lort i toilettet (hun havde ikke forstoppelse), for at se om det kan have en positiv effekt, men er usikker på om det er en tilgang der virker. Hvordan kan vi lærer hende at mærke efter, og sige til, når hun skal på toilettet, inden uheldet sker?

Jeg beklager den meget lange roman her, og jeg håber det er til at finde rundt i min beskrivelser. Jeg synes mange ting har været op ad bakke i lang tid og er virkelig udmattet både fysisk og psykisk.

Jeg kan se at det er meningen, man skal dele sine emner op i forskellige breve, så helt okay, hvis du kun kan svare på noget af det, så må jeg gensende nogle af spørgsmålene i nogle andre breve.

Ser frem til dit svar og god jul 😊

Med venlig hilsen
Hende den udmattede

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce