Svar: Kan kort tungebånd påvirke pludren?
Kære Mathilde
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring sammenhængen mellem kort tungebånd og pludren.
Ja, umiddelbart så tænker jeg, at der godt kan være en sammenhæng mellem kort og stramt tungebånd og pludren. Et kort eller stramt tungebånd vil naturligt kunne begrænse tungens bevægelighed, og forskellige pludrelyde kræver forskellige tungebevægelser, og at man kan ændre på tungens position i munden. Hvis et barn har et meget stramt eller kort tungebånd, så kan man sagtens forestille sig, at barnet vil have svært ved at udføre de bevægelser med tungen, som er nødvendige for at producere forskellige lyde.
Man kan også sagtens forestille sig, at visse konsonant eller vokal kombinationer som f.eks. da-da vil kunne være svære at sige, hvis man ikke kan bruge tungen rigtigt, og du har helt ret i, at din datter ved 8 måneders alderen forventes at øve mange forskellige sproglyde og også pludre kanonisk - det vil sige gentagende ...
... lyde og stavelser som f.eks. "ba-ba", "da-da", "ma-ma", "ga-ga" og lignende.
Det er vigtigt at nævne, at det bestemt ikke er alle børn med kort eller stramt tungebånd, som vil have problemer med pludrelyde eller sproglige færdigheder. Der er mange faktorer, som spiller ind på barnets sprog. Hørelsen spiller f.eks. også en afgørende rolle i den sproglige udvikling. Det er vigtigt, at din datter er i stand til at høre de forskellige lyde, for at kunne efterligne dem korrekt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg vil anbefale dig, at du kontakter en øre-næse-hals-læge og bestiller en tid. Det kan gøres uden henvisning fra egen læge. Jeg tænker, at en ØNH-læge vil kunne se, om din datter har så kort eller stramt et tungebånd, at det kan begrænse hendes tunges bevægelighed og dermed evne til at producere visse lyde. Lægen vil også kunne tjekke, om hun f.eks. har væske på ørene, som skal behandles.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor