Svar: Min søn er meget farsyg
Kære mor
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå, at du bliver ked af det, når du føler, at din dreng igen og igen afviser dig. Det gør naturligt ondt, for der er jo ikke noget, du hellere vil end være sammen med ham, og det er bestemt ikke rart at blive skubbet væk:)
Det er korrekt, at børn i perioder helt naturligt kan foretrække den ene forælder fremfor den anden. Det vil de fleste forældre opleve, men det gør det naturligvis ikke mindre hårdt.
Du skriver, at I laver gode ting i hverdagen, at I hygger jer sammen og har det rigtig godt sammen - og det er jo super godt. Det er netop vigtigt, at I har disse gode stunder at bygge videre på, og det er også vigtigt, at du husker på dem, og ikke lader afvisningerne fylde for meget - for jeres dreng mærker jo også, at du bliver ked af det, når han afviser dig, hvilket faktisk godt kan være med til at forstærke hans afvisning. Han er naturligt i en alder, hvor han undersøger, hvad det han gør, gør ved andre - og herunder, hvad det at afvise mor, gør ved dig. Han gør det ikke i nogen ond mening, men blot som led af sin udvikling, og han er højst sandsynligt ikke klar over, hvordan det faktisk påvirker dig...
Det spiller naturligt også ind, hvor meget tid du og far har brugt sammen med ham siden han var lille. Hvis far bruger mere tid på ham, laver flere forskellige aktiviteter sammen med ham, altid er den der bringer/henter, måske putter ham, tager på oplevelse sammen med ham osv. så kan det naturligt gøre, at han foretrækker sin far mere end dig.
Da jeg ikke kender jer og jeres familie, så kan der også være sket ting fra fødslen og til nu, som vil være med til at gøre, at jeres dreng vil foretrække sin far. Børn kan godt have haft både positive og negative oplevelser med hver deres forælder, som så påvirker til, at de foretrækker den ene eller den anden.
Det kan også handle om jeres personligheder og temperament. Måske er I (du og jeres søn) meget ens, eller måske er I vidt forskellige - og begge dele kan spille ind. Jeres dreng har naturligt sin egen personlighed, og måske føler han det lettere, sjovere, rarere osv. at gøre ting med far en gang imellem. Dermed ikke sagt, at du ikke kan bruges, men mere for at nævne, at netop personlighed og temperament kan have betydning.
For at få et tættere forhold til jeres søn, så kan du prøve lidt forskelligt:
- Prøv at rumme det. Det betyder, at du skal prøve ikke at tage det personligt. Det behøver ikke være fordi, du gør noget forkert, eller fordi du ikke er god nok.
- Prøv at sige til dig selv, at jeres dreng gerne må være glad for sin far. Det er rigtig dejligt, at far og søn har så godt et forhold og kan være sammen, som de nu engang kan.
- Prioriter kvalitetstid med din dreng. Lav aktiviteter sammen, som I begge nyder, og som kan være med til at styrke jeres forhold.
- Vær tålmodig og vis dig tilgængelig. Lad ham komme til dig og følg ham og de forslag han har til, hvordan I kan være sammen, og hvad I kan lave sammen. Hvis du kan tage udgangspunkt i noget, som han har lyst til at gøre sammen med dig, så er det et rigtig godt udgangspunkt.
- Lyt til ham og hvad han siger. Hvis han viser interesse for noget bestemt, hvis han vil fortælle dig noget, så reager positivt og vis ham interesse ...
... tilbage. Det er vigtigt, at I har øjenkontakt, at du netop viser ham opmærksomhed og interesse.
- Spørg ind til hans verden. Spørg ham om hans oplevelser, hvad han føler og tænker om forskellige ting. I en alder af knap 4 år, så vil han højst sandsynligt rigtigt gerne fortælle om ting, og det er vigtigt, at han føler, at du er oprigtigt interesseret i alt det, som interesserer ham.
- Skab nogle rutiner og ritualer, som kun er for jer to. Rutiner giver genkendelighed og genkendelighed giver tryghed. Hvis I laver noget sammen - f.eks. at det altid er dig, der giver ham bad, børster tænder og giver ham nattøj på, så kan det være med til at styrke nærheden mellem jer.
- Gå til noget sammen, blot du og ham. Det kan være en rigtig god idé, at I to laver noget, som er for jer. Det kan være gymnastik, ture i svømmehallen eller lignende. Gerne noget, hvor I kommer væk hjemmefra, og hvor I sammen deltager aktivt. Hvis I kan tage i svømmehallen, så vil han naturligt have behov for din hjælp og støtte - og det vil også styrke jeres forhold.
Derudover så tænker jeg, at det er vigtigt, at du taler med far om, hvordan du har det, og at I sammen taler om, hvordan også far kan støtte dit forhold til jeres dreng. Det er vigtigt, at far støtter dig og anerkender alt det gode, som jeg er sikker på, du allerede gør. Det er vigtigt, at han hjælper dig med at se, når din dreng faktisk bruger dig, så du får fjernet fokus lidt fra de gange, hvor du føler dig afvist, og i stedet begynder at fokusere på de rare situationer.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også godt, hvis far kan inkludere dig i fælles aktiviteter, så det ikke altid kun er far og søn, men så mor naturligt også er med og deltager. Meget gerne ting, som det er naturligt, at I tre gør sammen. Du skal ikke med som "tredje hjul", for så virker det naturligvis ikke.
Far skal naturligt også bakke op om, at mor kan lige så godt, som han kan. Det vil sige, at hvis jeres dreng f.eks. skal have jakke på, og du vil hjælpe ham, og han siger, at far skal hjælpe - så er det vigtigt, at far siger "mor hjælper dig" og på den måde bakker op om, at du lige så godt kan.
Det samme gælder, hvis jeres dreng f.eks. skal puttes, og han insisterer på, at far skal putte ham. Også her er det vigtigt, at far bakker op om, at mor også kan putte, og far kan f.eks. sige "mor putter dig og læser godnathistorie i dag. Jeg kommer ind og kysser godnat, når mor har læst". På den måde støtter far op om, at du naturligt kan putte, men anerkender stadig jeres drengs behov for også at sige godnat til sin far.
På samme måde skal du så give udtryk for, at du putter, men vise forståelse og anerkendelse for også at have behov for at sige godnat til far. Du kan f.eks. sige "jeg putter dig i dag, far kommer ind og kysser godnat, når jeg har læst historie".
Det er vigtigt, at far ikke per automatik tager over og gør tingene, når jeres dreng ønsker, at far skal gøre det. Hvis far igen og igen tager over, hvis du igen og igen trækker dig, så er i med til at sende signaler om, at far faktisk er bedre end mor, og sådan skal det naturligvis ikke være. Derfor er det vigtigt, at I får talt om, at du naturligt også skal på banen, og at du kan lige så godt som far kan:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, stort knus med på vejen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Børnehave og meget bestemt 3-årig
Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til
Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen. Vi har store problemer med sutten har hjemme og håber du kan...
23. februar 2025 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.
Hej, vi har 3 børn. Én på 4,5 og to på 2,5. Tvillingerne er relativt nemme...
4. januar 2025 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.
Kære Helen Vi ved ikke hvordan vi bedst hjælper vores ældste datter på 4 år....
Viden om børn:
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor