Annonce

Annonce

Svar: Søvn, mad og høje skrig


13. oktober 2023

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din dreng :)

Det lyder som om, at han er godt igang med at udvikle sig både motorisk og mentalt. Du beskriver en dreng, som rigtig gerne vil opleve - og som hellere vil sidde på arm, end han vil ligge på maven på gulvet. Det er naturligvis dejligt, at han er så glad for oplevelser, men det er stadig rigtig godt og vigtigt, at du lægger ham på maven så meget som muligt. Det er i maveliggende stilling, at han får styrke nok i ryggen til at kunne sidde, og det er også fra maveliggende stilling, at han lærer at krybe og senere kravle, derfor skal han lægges på maven flere gange dagligt:)

Du kan med fordel prøve at lægge ham foran et spejl, så han kan se sig selv, når han løfter sig op. Du må også meget gerne lægge dig foran ham, så han kan kikke på dig. Du kan prøve at lægge ham med maven på ammepuden eller lignende, så han bliver løftet lidt op, det kan gøre, at han måske synes, det er sjovere. Du kan også forsøge med f.eks. et Lamaze drejetæppe, som indeholder en drejeplade, som han kan ligge på maven på og dreje rundt. Du kan helt sikkert finde det billigt brugt, med den alder han har, vil han jo ikke kunne bruge det så længe, men det kan nogle gange hjælpe til at blive lidt længere tid på maven...

Det han også være, at hans frustrationer over at være på maven handler om, at han har svært ved at flytte på sig. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham med at trille omkring, dreje om sin egen akse og også skubbe ham under fødderne, så han finder ud af at krybe. Jo mere du kan tumle med ham og bevæge ham, jo bedre vil han kunne begynde at bruge sig selv, og jo mindre frustreret vil han blive.

Med hensyn til hans høje skrig, så er dette også helt almindeligt for hans alder og tegn på, at han begynder at øve lyde og dermed sit sprog mere og mere. Det er rigtig god stemme- og sprogtræning, han er igang med ;) Nogle gange kan børn skrige så højt, at de selv bliver forskrækkede over det.

Prøv at møde ham med forskellige pludrelyde, så han mærker, at du lytter og anerkender hans lyst til at øve lyde. Prøv f.eks. at lære ham læbelyde, hvor du siger "bbrrr" eller dybe svælg-lyde, hvor du prøver at brumme lidt til ham, så han hører, at man også kan sige dybere lyde. Når han skriger højt, når han f.eks ikke kan få fat i bideringen, så er det også, fordi han nu er igang med at lære, at han ved at skrige højt kan kalde på dig. Det er derfor rigtig godt og vigtigt, at du reagerer og sætter ord på "hov skat, kan du ikke få fat i bideringen, her er din bidering" osv. og at du smiler til ham, viser ham at du forstår ham osv. Alt sammen vigtigt for hans lyst til at udvikle sin kontakt og sit sprog mere og mere:)

Med hensyn til dagsplanen og rytmen, så ser mit forslag til en dagsplan, som er lavet ud fra dine angivne tider, således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre indtil ca. 7.30, hvor dagen begynder stille og roligt.

I står op, leger, tumler, pludrer og er aktive

Formiddag: 8.30-9: Ammes eller tilbydes flaske og puttes til dagens første lur, formiddagsluren.

Vågner og gøres klar til dagens første skemad

Sen formiddag 10-10.30: Tilbydes lidt grød med frugtmos som topping og vand af kop. Må også meget gerne suppleres med lidt blød frugt i hånden at sutte på, hvis han virker interesseret i og klar til dette.

I leger, tumler, hygger, pludrer og er aktive

Frokost 12: Ammes eller tilbydes flaske, og puttes til middagslur, som er dagens 2. lur. tidspunktet kan variere lidt efter, hvor lang dagens første lur viser sig at være.

Eftermiddag 14-15: Vågner og ammes (eller får flaske) efter sin lange lur.

I leger igen, ...


Annonce

... pludrer og hygger og er aktive sammen.

Sen eftermiddag 16.30: Ammes (eller tilbydes flaske) og puttes til dagens 3. lur, som ofte er den korteste lur. Tidspunktet for denne lure varierer naturligt i forhold til, hvornår hans middagslur ligger og hvor lang middagsluren er.

Aften 18: Tilbydes grøntsagsmos og vand af kop. Må også gerne suppleres med lidt frisk blød frugt, brødskorper, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, hvis han virker parat til dette.

Ammes eller tilbydes flaske og puttes til natten ca. 19.30-20. Tidspunktet vil igen variere efter, hvornår han er stået op af sin 3. lur

Sen aften 23: Ammes eller tilbydes drømmeflaske og sover videre.

Midt nat 03: Ammes og sover videre.

Som du kan se, så ligner min rytme din, men der er lidt forskelle. For det første, så tænker jeg, at din dreng ikke kan puttes allerede kl. 08, hvis han er stået op kl. 7.30. Det er helt naturligt, at du har svært ved at putte ham her, og det vil være bedre, at du bruger tiden om morgenen på at stimulere ham rigtig godt motorisk og mentalt, og så giver ham mælk og putte ham til en formiddagslur.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Dette vil naturligt også ændre lidt på rytmen resten af dagen, så tidspunktet for hans lurer ændrer sig lidt. Men det vil stadig dække hans behov for 3 lure dagligt, det vil give plads til skemaden på de tidspunkter, som jeg tænker, at I normalt vil spise på. Samtidig vil hele dagens rytme naturligt spille ind på nattens forløb.

Jeg vil ikke anbefale dig, at du begynder at give mere end to måltider skemad lige nu. Når han bliver omkring 6 måneder, kan du introducere en morgengrød kl. 7.30, når I står op, men det må gerne vente lidt. Lige nu vil det være fint med grød om dagen og grøntsagsmos om aftenen.

Det er helt okay, at du gerne vil gå over til flaske, og jeg vil her anbefale dig, at du udskifter en amning af gangen med flaske. Det vil sige, at du kan beholde flasken om dagen, som han allerede får, og du må gerne give denne før middagsluren, hvis du fornemmer, at det er med til at give ham en længere lur midt på dagen. Derudover kan han f.eks. få en flaske sen aften kl. ca. 23, som en drømmeflaske - hvorefter han forhåbentlig vil kunne sove et lidt længere søvnstræk, før han så melder sig igen.

Jeg ved ikke, hvor hurtigt du ønsker at gå over til flaske, men du skal naturligvis gøre det i et tempo, som du fornemmer kan fungere for både dig og din dreng. Det er rigtig godt, at han er vant til at få flaske før sin middagslur, det vil naturligt hjælpe jer til at skifte helt over til flaske.

Hvis du følger mit forslag til rytme og dagsplan, så burde din dreng få både mad og mælk nok hele dagen igennem, og så burde hans opvågninger om natten ikke skyldes, at han er sulten. Han kan dog sagtens vågne op og ligge uroligt, fordi han drømmer og der udviklingsmæssigt sker meget med ham lige nu:)

Det er ikke nogen god idé at indføre ekstra grød om aftenen, da for meget skemad i maven før natten ofte vil virke modsat, så han vil blive endnu mere urolig og sove dårligere - fordi han ikke er ældre end han er. Du vil altså ikke opnår den effekt du søger, faktisk tværtimod.

En drømmeflaske kan derimod være en god idé, da det faktisk nogle gange godt kan gøre, at han sover et længere søvnstræk, så det er bestemt et forsøg værd at give ham en flaske sen aften, før du selv går i seng:) Hvis du er meget træt om aftenen kan far også give drømmeflasken, det vil gøre det lettere for dig at gå tidligere i seng og dermed få nogle sammenhængende timer søvn, før jeres dreng igen vågner og melder sig, hvilket kan være rigtig rart:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce