Annonce

Annonce

Svar: Stoppe med amning


12. oktober 2023

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og alle dine tanker - og velkommen til :) Det er rigtig godt, du skriver, for naturligvis kan vi finde en løsning, så du kan stoppe amning, og din dreng stadig føle sig tryg og sikker!

Med den alder din dreng har, så kan du ikke gå ud fra, at han selv vil sige fra overfor amning. Det er en beslutning, som du skal tage, og det er en okay beslutning at tage. Du har brug for at kunne få din medicin, og du har ammet din dreng rigtig længe. Der er intet i vejen for, at amningen stopper nu, og du skal huske dig selv på, at det er brystet, som din dreng skal undvære, det er ikke mor. Mor og bryst er to forskellige ting (hvilket han godt ved, med den alder han har), og selvom du ikke tilbyder brystet mere, så er du der naturligvis stadig for ham.

Det betyder dog ikke, at du skal tage en kold tyrker og fra den ene dag til den anden slutte amningen helt. Det lyder for mig som om, at I begge vil trives bedst, hvis du kan begynde at trappe gradvist ud af amning. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det vil påvirke dig, hvis jeres dreng bliver for grædende og ked af det, og for at du kan være i det og rumme dette, så tænker jeg, at I er nødt til at tage det lidt i etaper:)

I første omgang vil jeg anbefale jer, at I begynder at indføre begrebet "slut" i hverdagen. Det kan være, når I f.eks. sidder og læser i en bog, så siger I f.eks. "slut, historien er slut", og bogen klappes sammen. Det kan være ved måltiderne "slut, tallerkenen er tom, der er ikke mere mad, slut", eller "vandglasset er tømt, slut med vand" osv. Så han på den måde begynder at få lidt fornemmelse for, hvad "slut betyder". I må samtidig gerne gestikulere "slut" med hænderne.

Derudover så skal I indføre en ny trøst og beroligelse - som stille og roligt skal erstatte brystet. Det kan være en bamse, kanin, en slaskedukke, en aflagt t-shirt af mors eller lignende. Noget, som I tænker vil kunne give ham ro, og som han vil kunne knytte sig til. Denne substitut skal følge ham fast - den skal være med i dagplejen, bruges når han puttes til lur, være der når han er ked af det, når han kommer hjem og er træt, sidder på skødet, har brug for at putte lidt, være der om aftenen, når han skal sove - i autostolen, klapvognen osv. Den skal følge ham som en ny fast ven, der bare altid er der. Måske har han allerede noget, som kan bruges.

Og stille og roligt så skal amningerne trappes ud. Det betyder, at han skal ammes på et bestemt tidspunkt, men ikke flere gange dagligt, og det er dig, som bestemmer, hvornår på dagen amningen stadig er god for jer. Jeg vil anbefale, at du forsøger at fornemme, hvilken amning der betyder mest for ham - og så er det den amning, som du holder fast i. Måske er det amningen om eftermiddagen, når I kommer hjem efter at have været adskilt, måske er det amningen om aftenen, før han skal puttes, måske er det amningen midt nat, som gør at han kan sove videre, og I alle får jeres nattesøvn... Du beholder ...


Annonce

... den ene amning, som er vigtigst.

Men overfor de øvrige amninger bruger du ordet "slut", gestikulerer "slut med hænderne", og så tilbyder du ham noget andet. Hvis han søger brystet, fordi han har brug for mælken, så anerkender du dette og siger "er du tørstig, se her skat, her er et glas dejlig mælk" og tilbyder ham en kop letmælk i stedet. Hvis han har brug for nærheden, så tager du ham på skødet, sidder med ham, lader ham mærke, at du stadig er der. Og her bruges bamsen (eller hvad I nu har valgt) også. Så hans beroligelse og trøst også skabes af denne. Hvis han søger brystet, fordi han kender sig lidt, så find på noget mere spændende og sjovt at lave, så opmærksomheden kommer væk fra brystet, så han bliver afledt.

Har han brug for at stikke hånden ind under din bluse og mærke på brystet, så er det okay lige nu. Det vigtiste er, at han ikke ammes, så du kan få din medicin. Du er der for ham, han har sin mor hele tiden, du er ikke forsvundet. Hud mod hud kontakten er, præcis som da han var lille, med til at berolige ham. Derfor er det dejligt for ham, at han kan stikke hånden ind under blusen og mærke dig på denne måde.

Du kan dog også indføre anden hud-kontakt. Du kan f.eks. indføre en rutine, hvor han efter bad får lidt massage, bliver smurt med lidt creme osv. og på den måde mærker dig tæt på. Det vil også gøre, at han føler, at du ser ham og er der for ham og elsker ham højt. Det kan være en ny måde for jer at have fysisk kontakt og nærhed, hud-mod-hud kontakt på, som så naturligt også stille og roligt tager mere og mere over og på sigt erstatter behovet for hånden under blusen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han bliver ked af det, når du fortæller ham, at amningen er slut, så må du gerne sætte ord på, at du er der. Du kan f.eks. sige "jeg er lige her, jeg passer på dig skat, det er helt okay, sååå min skat", så han hører direkte, at du naturligt er der for ham, også selvom du ikke længere tilbyder ham brystet. Og så du viser ham, at selvom han bliver ked af det, så kan du stadig rumme ham og hans følelser, og det er helt okay.

Når han mærker, at brystet pludselig er slut, at den mulighed ikke er der, så vil han blive ked af det eller forvirret. Han vil have svært ved at forstå det, og det er helt naturligt, at han reagerer - han skal reagere, men det er okay. Det betyder ikke, at du ikke kan stoppe med at amme ham nu. En amning dagligt vil stadig give ham den ekstra nærhed, og efter kort tid, så stopper denne amning naturligt også.

Du skal naturligvis blive ved med at give ham alle de kram og kys, og al den kærlighed, som du kan, så du viser ham, at jeres forhold stadig er tæt og stærkt - også selvom amningen nu stopper. At stoppe amning vil ikke sætte varige spor i ham:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver det lille kærlige skub til at få stoppet på en måde, hvorpå I begge kan være en del af processen og være okay med det:)

Rigtig meget held og lykke med projekt ammestop :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce