Svar: Sove med dyne
Kære mor til H
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at du har købt en temperaturregulerede dyne, og jeg tænker umiddelbart, at når det bliver koldere, så vil han sandsynligvis gerne putte sig mere under dynen, end tilfældet er lige nu. Du fortæller jo, at han i barnevognen sover med en dyne, og at det ikke er noget problem - sansynligvis fordi det er koldere udenfor end indenfor:)
Derudover har du helt ret i, at mange børn i 1.5-2 års alderen har tendens til at sparke deres dyne af. Det kan der være flere grunde til:
- Det kan naturligvis handle om varme, og at han simpelthen stadig har det for varmt med dynen på.
- Det kan også handle om, at han har en alder nu, hvor han naturligt begynder at undersøge sine omgivelser (jer) og ikke mindst jeres reaktioner mere og mere bevidst. At sparke dynen af, kan være en måde at undersøge verden på - altså, når han sparker dynen af, så får han en reaktion fra jer.
- Det kan handle om motorisk uro, og at han har svært ved at ligge stille. Nogle børn er naturligt mere aktive under søvn end andre børn, og de kan sagtens rulle omkring, sparke med benene, ligge og vride sig osv., hvilket naturligt vil føre til, at dynen bliver sparket af.
- Det kan være en personlig præference, som du også selv er inde på. At han hører til de børn, der faktisk foretrækker at sove uden dyne, fordi han føler sig mere komfortabel på den måde.
- Det kan være fordi, dynen giver ham en følelse af begrænsning. Altså at han føler, at dynen forhindrer ham i at bevæge sig frit, og han derfor prøver at "befri" sig fra ...
... den.
Du skal naturligvis sikre dig, at han ikke bliver kold om natten, især i løbet af de næste måneder, hvor det naturligt bliver kolderen. Du kan overveje, om det vil være en god idé at bruge et ekstra lag tøj, eller du kan f.eks. bruge nattøj i uld, da det ofte vil være bedre til at holde ham varm end f.eks. bomuld.
Du skal naturligvis også sørge for at temperaturen i soverummet er passende, og normalt siger man, at den bedste sovetemperatur ligger mellem 16-20 grader.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Da han har en temperaturregulerende dyne, så vil jeg lade den være i sengen hos ham, men lade ham have den liggende ved siden af sig eller i fodenden, når han bliver puttet, hvis han har det bedst på denne måde. Når du så selv går i seng om aftenen, så kan du evt. lægge dynen på ham, så han på den måde får lidt ekstra varme og måske vil begynde at kunne føler sig lidt mere puttet. Vil han ikke have den på, er det vigtigt at acceptere dette.
Det er vigtigt her at nævne, at de fleste børn først i en alder af 2-2.5 år begynder at kunne sparke dynen af sig bevidst, hvis de f.eks. har det for varmt. Når børn under 2-3 år sparker dynen af sig, så kan det være en indikation på, at de har brug for en lettere dyne eller færre lag tøj om natten for at forhindre, at de bliver for varme. Det er derfor også vigtigt, at du ikke konsekvent putter dynen om ham, hvis du fornemmer, at han ikke viser behov for dette og faktisk nogle gange direkte modsætter sig det. Så er det bedre at justere på f.eks. hans tøj eller rumtemperatur:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.