Svar: Sprog - skelne mellem lyde og ord
Kære Mette
Tak for dit brev :)
Hvor er det bare dejligt at høre, at det går så godt med din datter, hendes interesse for andre og jeres indbyrdes kontakt! Det er virkelig dejligt. Du har gjort en kæmpe indsats, og det har gjort en kæmpe forskel :)
Det er helt naturligt, at din datter endnu ikke siger så mange ord. Hun har haft rigtig mange øreproblemer, gentagende kraftige mellemørebetændelser på begge ører, drænanlæggelse mm. og det er først fra ca. april måned, at hendes hørelse nok rigtigt har fungeret - og hen over sommeren har hendes sprog så også virkelig taget fart.
Det er ikke helt simpelt at bestemme, hvornår en lyd er et ord eller en lyd, og det er der ikke noget entydigt svar på. Det kommer helt an på situationen, konteksten og antallet af gange lyden/ordet bruges.
Som udgangspunkt er det vigtigste ikke, om det er et korrekt ord. Det vigtigste er, at du betragter det som et korrekt ord og ikke en lyd. Det er vigtigt, at du responderer på det, som et korrekt ord, da det er den eneste måde, hvor på din datter ved, at hun har "produceret noget nyttigt".
Når hun f.eks. siger "vov", "nai" eller "hej", så skal du tage udgangspunkt i, at hun kan sige disse ord, vise hende, at du forstår, hvad hun siger. Og du må også meget gerne lægge vægt på dette eller disse ord det næste stykke tid frem. Så når du nu har hørt din datter f.eks. sige "hej" til din søster, så skal du sige "hej" til din datter det næste stykke tid, bruge ordet "hej" i hverdagen og f.eks. også sammen med hende sige "hej hej" til andre - så hun hører, at dette ord er rigtigt, så hun føler sig ...
... forstået, og så hun også oplever, at det er et ord, som hun kan bruge.
Hvis hun siger en lyd, der for dig kan tolkes som et ord, så er det vigtigt, at du netop laver denne fortolkning og gentager det korrekte ord, så hun hører, hvordan det skal lyde og på den måde også udvider hendes ordforråd.
Et eksempel kan f.eks. også være, at hun får et glas mælk og siger "mmm" eller "mæ". Så fortolker du, at hun forsøger at sige ordet mælk, derfor gentager du "mælk", eller siger f.eks. "ja det er dejlig mælk", så hun hører ordet rigtigt, og du udvider på den måde hendes ordforråd. Du gentager ordet, du siger det i en sammenhæng, uden at du retter på hende. Du viser hende, at du forstår, hvad hun siger, og du motiverer hende på den måde til at forsøge at sige ordet igen. På den måde får hun også lyst til at prøve at sige flere ord.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nøgleordene her kan være: Fortolk, udvid, gentag :)
Du skal derfor ikke skelne så meget mellem, hvorvidt det er en lyd eller et ord, men i stedet holde øje med/eller være på udkik efter alle de lyde, som din datter producerer. Du skal give hende tid til at svare og så skal du lytte til, hvad hun siger og respondere på alle de lyde, hun laver, som var det et sprog, hvor du forstår det hele og så svare ud fra dette. Så sal du igen være opmærksom, give hende pauser til at svare dig, lytte og igen respondere med forståelse. Ved en hvilken som helst lyd, din datter laver, skal du på den måde forære hende sproget og sætte ord på alt det, som hun ikke selv kan.
Man kalder det for at UGLe - det står for hold Udkik, Giv tid, Lyt. :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
12. januar 2025 | Udvikling | 3 år
Hej Helen Vores datter er nu 3 år og bliver itvivl om hvad der forventes af...
Viden om børn:
Madras til barnevogn
En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.
Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.