Annonce

Annonce

Svar: Antal flasker?


16. juli 2023

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sabrina

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at det går så godt med maden. Det lyder som om, at din datter rigtig har knækket madkoden og elsker mad med mere bid, rigtig dejligt!

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 flasker i døgnet. Derudover skal der fortsat tilsættes mme i deres grød og mos, ligesom de skal tilbydes vand af kop til alle måltider, samt som tørstslukker der imellem, så deres væskebehov dækkes mere og mere af vand.

Jeg anbefaler, at de 3 flasker ligger før middagslur, aften og sen aften. Når flaskerne ligger der, så giver de stadig plads til mere rigtig mad i maven, og de sikrer samtidig en god sammenhængende søvn. Det vil i forhold til jeres dagsplan betyde, at det er flasken formiddag (før formiddagsluren) og flasken nat/tidlig morgen (04/06), som nu skal fjernes.

Jeg vil anbefale, at du forsøger at fjerne flasken om formiddagen ved at tilbyde lidt mme af en kop i stedet, og gradvist derfra går over til blot at tilbyde vand, før hun puttes til sin formiddagslur. Normalt vil mellemmåltidet erstatte flasken her, men det lyder som om, at din datter nyder at få noget at drikke, før hun skal sove - og for at lette overgangen for hende, så kunne det være en idé med lidt mme af kop, og gradvist derfra så vand af kop i stedet.

Flasken om natten/tidlig morgen vil jeg anbefale, at du trapper ud af ved gradvist at tilbyde hende mindre og mindre. Det vil sige, at hvis hun f.eks. drikker 180 ml på dette tidspunkt, så skruer du ned til 160, 140, 120, 100 ml, så hun stille og roligt vænnes til, at hun ikke behøver så store mængder mælk/væske i maven. Og derfra kan du så begynde at tilbyde hende lidt vand i stedet for mælk, hvis hun fortsat virker tørstig og gradvist så komme helt væk fra, at hun behøver en masse at drikke på det tidspunkt.

Du skal naturligvis sikre dig, at hun drikker nok hele dagen igennem, så hun ikke behøver søge flasken om natten, fordi hun reelt er tørstig. Det kan være en god ide med en drikkedunk eller sugerørskop, hvis det om dagen får hende til at drikke lidt mere. Du må meget gerne lade drikkedunk eller kop stå fremme, så hun kan se den og naturligt derfor bliver opmærksom på at drikke, når hun faktisk er tørstig. Så når hun bevæger sig rundt i stuen, når I kører tur i barnevognen osv. så ser hun sin drikkedunk/kop og kommer i tanke om at drikke mere:)

Det kan også være en overvejelse værd, ...


Annonce

... om hun skal tilbydes et godnatmåltid om aftenen. Mange børn vil netop i 8-9 måneders alderen have glæde af at få lidt ekstra mad, før de puttes. Det kan være nødvendigt, fordi de i denne alder rigtig gerne vil spise mere og mere selv, men det kræver stadig stor koncentration og en god hånd-øje-koordination at spise selv, så de bliver lidt for trætte og får ikke altid spist helt nok - og så søger de naturligt flasken ekstra om natten.

Et godnatmåltid kan derfor være med til at gøre, at de får lidt mere mad indenbords og derfor også bedre kan sove igennem om natten efterfølgende. Godnatmåltidet kan f.eks. være en grød, eller det kan blot være en moset banan. I 8-9 måneders alderen er det ofte også godt med et bad om aftenen, fordi det hjælper med til at give mere fysisk ro, når din datter skal sove. Et godnatmåltid bør serveres efter badet, så det ligger adskilt fra aftensmaden, det vil sige, at en aftenrytme hos jer kunne se således ud:

18: Aftensmad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, pasta... Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme, får lidt babymassage osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød f.eks. ca. 19.15-19.30, sammen med vand eller mme af kop, og får derefter børstet tænder.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til natten ca. 19.30-19.45

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og begynder herefter at sove igennem uden mælk resten af natten... Det vil sige, at flasken tidlig morgen gradvist trappes ud:)

Du kan også medtænke, om hun har brug for en puttebamse, slaskedukke, putteklud, nussekanin eller lignende, som stille og roligt kan erstatte den rutine og genkendelighed, som hun har omkring flasken. Jo mere genkendelighed, jo mere tryghed, og det kan godt være en idé at indføre et nyt ritual, som vil være noget, der kan fungerer rigtig godt fremadrettet - og f.eks. bamse eller klud, vil hun også kunne have med sig, når og hvis hun på et tidspunkt skal passes og derfor puttes af andre :)

Når hun "bliver stiktosset", som du skriver, så kan det godt handle om, at hun naturligt savner det hun kender og er vant til, og at du derfor også skal indføre et nyt ritual, en ny ting, som kan tage over for flasken på sigt.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Og også rigtig god sommer til jer - og ja tak, jeg nyder sommeren, selvom vejret er temmelig omskifteligt i øjeblikket;)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce