Annonce

Annonce

Svar: Mælk - 12 måneder


10. juli 2023

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maria Louise

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring mælk :)

I Danmark er anbefalingen, at børn gradvist går over til letmælk, når de bliver 12 måneder gamle. Letmælk kan bruges i madlavningen og kan også gives af kop.

I begyndelsen gives små mængder komælk, max 100 ml, men stille og roligt kan du øge mængden. Behovet for mælk dækkes, hvis han får 350 ml dagligt (max 500 ml) - og her tæller alt med både yoghurt, den mælk han får via maden, mælk der drikkes af kop osv.

Derudover så anbefaler vi her, at du trapper stille og roligt ud af flaske. Det er min erfaring, at de fleste børn stopper helt med flasken i 13-15 måneders alderen. I Danmark anbefales det ikke at give juniormælk eller type 3 erstatning til børn. Denne type erstatning er i følge Sundhedsstyrelsen ikke nødvendig for, at barnet kan få dækket sit behov for næringstoffer, da barnet kan spise med af familiemaden. Så her er holdningen, at barnet efter 1 års alderen ikke længere behøver flaske:)

Hvis storebror og mor har det bedst med sødmælk i grøden, så kan du naturligvis også give lillebror dette ;) Ellers er anbefalingen letmælk i 1-2 års alderen, og efter 2 år gives skummetmælk, minimælk og kærnemælk, samt surmælksprodukter af samme slags. Hvis man har et meget slankt barn, kan det være ...


Annonce

... fint at bibeholde letmælk indtil 3 års alderen:)

I 1-2 års alderen gives surmælksprodukter af letmælkstypen, og man bør ikke give surmælksprodukter med højt proteinindhold som f.eks. skyr, fromage frais, ymer og ylette før efter 2 års alderen.

Hvis lillebror får en flaske aften og sen aften og lige nu får 400 ml modermælkserstatning dagligt, så er han rigtig fint dækket ind. Jeg vil anbefale, at I trapper ud af drømmeflasken ved midnat, så han gradvist vænnes til ikke længere at få flaske her - og en overgang kan du evt. tilbyde godnatmåltid, som naturligt vil være med til at mætte ham, og som kan gøre, at flasken sen aften bedre kan trappes ud. Sammen med godnatmåltid kan han tilbydes vand eller lidt letmælk af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han fremadrettet tilbydes et glas mælk om morgenen og om aftenen, og spiser en portion tykmælk eller lignende i løbet af dagen, hvis du bruger mælk i madlavningen f.eks. i og på grød, via sovs og lignende, og han i øvrigt også spiser ost osv. så bliver han fint dækket ind. Hvis han får min. 350 ml mælk/mælkeprodukt dagligt, så får han det han har behov for, og det giver samtidig plads i maven til, at han kan spise med af jeres mad og dermed naturligt få en varieret kost.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce