Svar: Mælk - 12 måneder
Kære Maria Louise
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring mælk :)
I Danmark er anbefalingen, at børn gradvist går over til letmælk, når de bliver 12 måneder gamle. Letmælk kan bruges i madlavningen og kan også gives af kop.
I begyndelsen gives små mængder komælk, max 100 ml, men stille og roligt kan du øge mængden. Behovet for mælk dækkes, hvis han får 350 ml dagligt (max 500 ml) - og her tæller alt med både yoghurt, den mælk han får via maden, mælk der drikkes af kop osv.
Derudover så anbefaler vi her, at du trapper stille og roligt ud af flaske. Det er min erfaring, at de fleste børn stopper helt med flasken i 13-15 måneders alderen. I Danmark anbefales det ikke at give juniormælk eller type 3 erstatning til børn. Denne type erstatning er i følge Sundhedsstyrelsen ikke nødvendig for, at barnet kan få dækket sit behov for næringstoffer, da barnet kan spise med af familiemaden. Så her er holdningen, at barnet efter 1 års alderen ikke længere behøver flaske:)
Hvis storebror og mor har det bedst med sødmælk i grøden, så kan du naturligvis også give lillebror dette ;) Ellers er anbefalingen letmælk i 1-2 års alderen, og efter 2 år gives skummetmælk, minimælk og kærnemælk, samt surmælksprodukter af samme slags. Hvis man har et meget slankt barn, kan det være ...
... fint at bibeholde letmælk indtil 3 års alderen:)
I 1-2 års alderen gives surmælksprodukter af letmælkstypen, og man bør ikke give surmælksprodukter med højt proteinindhold som f.eks. skyr, fromage frais, ymer og ylette før efter 2 års alderen.
Hvis lillebror får en flaske aften og sen aften og lige nu får 400 ml modermælkserstatning dagligt, så er han rigtig fint dækket ind. Jeg vil anbefale, at I trapper ud af drømmeflasken ved midnat, så han gradvist vænnes til ikke længere at få flaske her - og en overgang kan du evt. tilbyde godnatmåltid, som naturligt vil være med til at mætte ham, og som kan gøre, at flasken sen aften bedre kan trappes ud. Sammen med godnatmåltid kan han tilbydes vand eller lidt letmælk af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han fremadrettet tilbydes et glas mælk om morgenen og om aftenen, og spiser en portion tykmælk eller lignende i løbet af dagen, hvis du bruger mælk i madlavningen f.eks. i og på grød, via sovs og lignende, og han i øvrigt også spiser ost osv. så bliver han fint dækket ind. Hvis han får min. 350 ml mælk/mælkeprodukt dagligt, så får han det han har behov for, og det giver samtidig plads i maven til, at han kan spise med af jeres mad og dermed naturligt få en varieret kost.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Rigtig god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.