Annonce

Annonce

Svar: Utrøstelig ved brystet


29. juni 2023

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Saher

Tak for dit brev :)

En del mødre oplever, at deres barn pludselig ikke vil tage brystet, men protesterer, græder, skubber brystet væk. Det kan ske på alle tidspunktet i et ammeforløb, men mange oplever det faktisk omkring 3 måneders alderen, som hos dig. Det kaldes ammestrejke, og det kan skyldes forskellige ting.

Med den alder, din dreng har nu, så er han langt mere opmærksom på verden og på, hvad der sker omkring jer. Det kan godt betyde, at han lettere bliver forstyrret under sin spisning og måske begynder at slippe brystet, kikke sig omkring osv. og hellere vil opleve end spise. Derfor er det rigtig godt, at du f.eks. er gået i soveværelset for at amme ham der. Det er rigtig fint tænkt, at han måske har behov for lidt ro omkring sig, for at han kan koncentrere sig.

Han kan også blive frustreret på brystet, hvis mælken ikke løber hurtigt nok, og nogle kvinder har en lidt langsom nedløbsrefleks, og så har din dreng måske ikke tålmodighed nok til at vente på mælken. Her kan det hjælpe at stimulere brystet lidt, før du lægger ham til, så mælken allerede er begyndt at løbe. Du må meget gerne presse nogle dråber mælk ud på brystvorten, så han kan smage, at mælken er der og derfor får lyst til at die igen.

Ammestrejke kan også opstå, hvis der sker noget i jeres familie, som stresser dig eller gør dig ked af det. Du bliver naturligt påvirket af jeres hverdag og hvad der sker omkring jer - og hvis du stresser eller går rundt og er ked af noget, så kan det faktisk nedsætte din mælkeproduktion og gøre din dreng frustreret ved brystet.

Det kan også skyldes, at du måske er ved at få menstruation, da det vil ændre smagen af din mælk. Nogle børn reagerer på den ændrede smag og afviser derfor brystet..

Det kan skyldes, at du måske er begyndt at dyrke sport, er begyndt at løbe eller lignende. Det kan også være med til at ændre smagen af din mælk og være forklaringen på, hvorfor han afviser brystet.

Har du måske skiftet sæbe eller parfume.. eller er du begyndt at tage noget medicin, som går i mælken - det kan også være med til at forklare, hvorfor han afviser brystet og pludselig ikke vil die.

Det er rigtig fint, at I har givet ham en flaske - det er jo vigtigt, at han får sin mælk/væske og som du skriver, så slugte han den, så han har været sulten. Du kan dog overveje, om du skal begynde at malke ud - enten med håndudmalkning eller en brystpumpe, simpelthen for at holde din mælkeproduktion i gang. Hvis din mælkeproduktion falder, så vil hans interesse for ...


Annonce

... brystet ofte også falde, og hans lyst til flasken blive større.

Jo mere flaske du giver, jo mindre vil han stimulere dit bryst og jo mere vil din mælkeproduktion falde, og jo mindre interesseret vil han være i brystet.

Derfor er det vigtigt, at du får brystet stimuleret, så du bliver ved med at producere mælk og i første omgang derfor forsøger at lægge ham til, men afviser han, så vil det være godt at stimulere med f.eks. brystpumpe i stedet. Du kan evt. også starte med at stimulere med brystpumpen og så lægge ham til, når mælken løber. Han er bedre til at stimulere dig, så derfor er det godt, hvis du på denne måde kan få ham til brystet.

Det er rigtig godt, at du forsøger med forskellige ammestillinger, da det også kan hjælpe - både i forhold til stimulation af brystet, men det kan også nogle gange hjælpe ham med at glemme den frustration, som han har ved brystet, hvis han bliver lagt til på en anden måde.

Det er en rigtig god idé at du har forsøgt med hud mod hud kontakt. Læg dig med ham i dobbeltsengen og sørg for at han har fri adgang til brystet. Lad ham dufte dig, mærke dig og selv styre sit behov for bryst og se om han så ikke pludselig tager fat og dier igen... Når du ligger med ham i dobbeltsengen, så vil han naturligt ikke føle sig presset til brystet på samme måde, som han måske føler sig presset, hvis du holder ham i din favn.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal nemlig også være opmærksom på, hvordan du holder ham, når du ammer ham. Har du tendens til at holde hans hoved med dine hænder? Hvis du har det, så kan han føle dette som et pres, og det kan gøre, at han laver "flitsbue" med kroppen og skubber sig væk fra dit bryst. Prøv i stedet om han kan ligge ned og amme, så han ligger ved siden af dig og ikke i din favn. Prøv om han kan ammes ved at hvile hovedet på din arm og måske på ammepuden, så der ikke er nogen hænder ved hans hoved...

Hvis I har badekar, så kan du også prøve at gå i badekar med ham, ligge sammen med ham i det lune vand, igen hud mod hud og lade ham mærke og dufte dig helt tæt på. Det kan også gøre, at han pludselig tager fat og dier ved brystet igen.

Du skal naturligvis også sikre dig, at han ikke protesterer mod at ligge ned - fordi han har ondt i ørerne, i nakken, skuldrene eller andre steder, så det ikke er mælken eller brystet han protesterer over, men måden han er lejret på...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og det hjælper med at pejle sig ind på en årsag hos jer :) Ellers må du endelig skrive igen :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce