Svar: Svært ved at falde i søvn i sin seng
Kære MK
Tak for dit brev, hvor er det dejligt at høre fra dig igen :) Og hvor er der bare sket meget hos jer - det er rigtig godt at høre, at det går så godt! Skønt, at dagplejer og ledelsen har lyttet, og at I sammen har fundet en god løsning for alle! Sikken forskel den ny hverdag lyder til at have gjort for jeres dreng:)
Da han er en sensitiv lille fyr, så giver det god mening, hvis han om aftenen har rigtig svært ved at koble fra og finde ro - både fysisk og mentalt. Det er rigtig godt, at I har vænnet ham til at sove i egen seng - og selvom han i en længere periode er puttet i sin barnevogn og senere flyttet til sin seng, så vågner han trods alt i egen seng og har derfor naturligt en vis fornemmelse af, at søvnen foregår der. Udfordringen er nu at få ham lige så rolig ved egen seng.
Som jeg læser dit brev, så er han ikke utryg ved sin seng, og du har også gjort den "hule agtig", så han i egen seng ligger lidt skærmet - du har forsøgt at lade den minde så meget som muligt om barnevognen, og det er ligesom det skal være. Den største forskel er nok størrelsen - barnevognskassen er naturligt noget mindre end tremmesengen, så måske kan en sengerand hjælpe, eller du kan overveje en sengeslange til ham. Det finder nogle børn ro med.
Derudover så tænker jeg, at det kan være en god idé at tale dagen igennem med ham. At I forsøger at sætte lidt ord på alle dagens oplevelser: "Da du stod op i morges fik du havregrød, mmm det smager godt", "så kørte vi i dagpleje... hej, sagde vi". "I dagplejen lejede du med.. det var rigtig sjovt", "men så faldt du og slog knæet, av! det gjorde ondt", "så pustede dagplejer og gav dig plaster på, og så blev det godt igen" osv. Så I kommer lidt omkring det hele, både det sjove og det lidt svære. Og så I får lidt af hans tankemylder og oplevelser ud af hovedet.
Det er super godt, at han vågner til fast tid hver morgen, for det er med til at sætte rytmen for resten af dagen. Og som jeg læser dit brev, så sover han også kun en lur dagligt nu. I skal dog være opmærksomme på, hvor lang hans middagslur er, og I skal sikre jer, at han ikke falder i søvn på vejen hjem fra dagpleje. Hvis han har tendens til at powernappe lidt på vejen hjem, så vil det påvirke hans puttetidspunkt om aftenen.
I skal derudover regne lidt på hans sovetidspunkter, da det lyder som om, at han nogle gange måske har svært ved at sove fordi han enten puttes lidt for tidligt eller måske når at blive overtræt...
I skal regne med, at han har behov for ca. 13-13.5 times søvn i døgnet. ...
... Middagsluren vil ofte være 2-2.5 time og det betyder, at han skal sove ca. 11 timer om natten. I skal derudover også regne med, at han nok skal puttes ca. 5.5 time efter han er stået op af sin middagslur.
Det betyder, at hvis han er stået op af sin middagslur kl. 14-14.30, så skal han puttes ca. 19.30 til 20 og han vil så stå op om morgenen mellem 6.30-7. Står han senere op af sin middagslur eller sover han f.eks. 3 timer til middag, så skal han puttes senere om aftenen.
Derudover så tænker jeg, at det kan være en god idé at I om aftenen laver noget praktisk, det kan f.eks. være at bruge det, som jeg kalder "stryge-tøj-metoden". Det går ud på, at I efter at have puttet ham og talt dagen igennem, stiller jer på værelset eller i rummet lige uden for døren og stryger eller lægger tøj sammen.
Det er vigtigt, at han kan se jer, så han ikke oplever, at I går fra ham, og så han ikke behøver rejse sig i sin seng for at tjekke op på, om I er der. Det er også vigtigt, at I svarer, hvis han kalder på jer, så han hører, at I er der og ikke har en oplevelse af, at I ignorerer ham. Og så er det vigtigt, at I med kærlige ord siger f.eks. "læg dig ned skat, læg dig ned", så det er ham selv, som lægger sig. Ved at han selv gør det, så er der større sandsynlighed for, at han bliver liggende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ved at finde det rette puttetidspunkt og samtidig berolige og betrygge ham i at være i egen seng og samtidig vise ham, at I er der, passer på ham osv. men har noget kedeligt at lave, når han skal sove - der er ikke noget, som han går glip af, så kan han forhåbentlig finde bedre ro og vil lægge sig og stille og roligt overgive sig til søvnen.
Og hen af vejen kan I så begynde at gå til og fra og f.eks. sige "jeg henter lige en skjorte", så går I og kommer kort tid efter tilbage med en skjorte, der også skal stryges, og så står I der igen, beroliger, betrygger, laver noget kedeligt.
Med hensyn til barnevognen, så tænker jeg, at han godt kan ligge i den mindst 1/2-3/4 år endnu. Du skriver, at den har et liggemål på 1 meter, så det må være en af de største vogne på markedet, og han burde derfor kunne sove i den i lang tid. Det gør ikke noget, at han ligger med bøjede ben, det må han gerne:) Han sover bedre i sin barnevogn end i en babyjogger, og når han så vokser ud af barnevognen, så må I bruger babyjoggeren i stedet, men jeg tænker ikke, at det er endnu. I skal endelig bibeholde det, som fungerer - og barnevognen er guld værd :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Vugge - møbel
En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.
Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.