Svar: Taber sutten under søvn
Kære Therese
Tak for dit brev, og stort tillykke med den lille pige :) Og velkommen til!
Det er helt normalt, at din datter har svært ved at holde sutten i munden. I en alder af 2 måneder, vil hun naturligt begynde at komme fingrene i munden, og hænderne søger naturligt munden, derfor får hun let skubbet sutten ud..
Derudover, så er det faktisk helt normalt, at sutten falder ud af munden undervejs i søvnen. Når hun sover godt og dybt, så slapper hun af i alle sine muskler, også i kæbemusklen, og det betyder, at hun naturligt ikke kan holde fast på sutten - og den falder ud. Det må den gerne. Det er faktisk rigtig godt, hvis hun ikke vænnes til, at sutten skal være i munden hele tiden. Sutten kan bruges som indslumringsmiddel, men når hun sover godt, så må hun gerne tabe sutten:)
Nogle børn får det, som jeg kalder for "vanebetinget afbrudt søvn", som netop handler om, at de har vænnet sig til, at sutten skal være i munden hele tiden.
Rigtig mange børn puttes med en sut, og når de så har deres små opvågninger undervejs i søvnen, hvor de naturligt klynker lidt, har brug for en beroligende hånd, måske lidt stillingskift osv. så kommer vi naturligt også sutten i munden på barnet. Men, det ...
... er vigtigt ikke per automatik at gøre dette, for så vil man kunne få en situation, hvor barnet netop registrerer, at sutten mangler, og derfor vågner igen og igen i forventningen om, at mor og far kommer den i munden..
Derfor er det rigtig godt, hvis du ikke bevidst arbejder på at lære din datter, at sutten skal være i munden hele tiden, når hun sover, men at du i stedet forsøger netop at hjælpe hende videre i søvnen med kærtegn, beroligende ord, stillingsskift osv. Så dit fokus ligger mere på, hvordan du kan hjælpe hende videre i søvnen, uden at hun behøver noget i munden for at sove videre:)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når det er sagt, så kan du naturligvis godt bruge sutten som beroligelse, når hun puttes, det kan være en rigtig god idé til at hjælpe hende til ro. Og det kan være en måde stille og roligt at vænne hende til at sove i f.eks. lift, barnevogn, bedside bed, tremmesengen og uden at være i din favn. Så der er ikke noget i vejen for at sutten bruges her. Du kan med fordel også koble sutten til en sutteklud eller lignende, som kan støtte sutten lidt, når hun har den i munden og ligger med hovedet drejet til siden.
Håber, du kan bruge dette lidt videre, og glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.