Svar: Mad og indtag af MME - 4 mdr.
Kære Sabrina
Tak for dit brev og alle dine tanker :)
Ro på! Du beskriver en pige, der lyder til at trives. Du fortæller, at hun har daglige gullige flydende afføringer og fine våde bleer. Du fortæller, at hun sover godt, hun er nysgerrig på sine omgivelser, hun følger motorisk godt med - og hun vokser ud af sit tøj. Hun lyder derfor ikke til at mangle mælk.
Det er rigtig godt, at hun nu har en rytme, hvor hun sover 3 lure om dagen, og det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at passe hendes flasker ind, så hun får flaske, før hun skal sove. Hvis hun sover en meget lang lur, så vil hun naturligt være sulten, når hun vågner og har brug for flaske der, men ellers kan I godt forsøge at strække hende lidt, så flasken ligger tættere på hendes putning end hendes opvågning.
Det er rigtig fint, at I er begyndt med lidt smagsprøver på lidt grød. Sammen med grøden skal hun tilbydes vand af kop - hen af vejen bliver hun god til at drikke af en kop og så vil vand naturligt også være med til at dække hendes væskebehov. Og på sigt vil det også være rigtig fint, hvis hun hjælpes til en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand, når hun vågner og flasken, før hun skal sove. På den måde vil flasken før lur passe ind også fremadrettet.
Børn i 4 måneders alderen har ofte tendens til både at slatspise og slatsove lidt. Hun er langt mere opmærksom nu, hun følger tydeligt med i, hvad der sker omkring jer. Hun bruger sig selv mere motorisk og mentalt. Hun drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydeligt mellem om I er hjemme eller ude, om hun bliver holdt af mor, far, eller måske af en bedsteforælder. Det betyder, at børn i denne alder let lader sig forstyrre, når de skal spise. Hun tager fat i flasken, sutter lidt, slipper, kikker efter ting, tager måske fat og sutter lidt igen, slipper så igen og så kommer far måske ind i stuen, og så er det sjovere at kikke efter ham.
Hendes søvn ændrer sig også nu. Søvnen begynder fysiologisk at indeholde flere stadier, og hun kan få svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet - og derfor have tendens til pludselig at powernappe/slatsove mere end hun tidligere har gjort. Mange børn begynder i denne alder også at have en rytme, hvor de går sent i seng til natten. Det er ikke unormalt, hvis hun først er parat til at sove f.eks. kl 21. Det hører altså alderen til, at hun pludselig både sjatspiser og sjatsover - og måske sover sent:)
Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at undgå mælk med 1.5-2 timers mellemrum, selvom det er naturligt at forsøge tit, når hun ikke har drukket så meget, det forstår jeg godt. ...
... Prøv dog, om det kan lade sig gøre med f.eks. ca. 3 timer imellem en flaske. Det kunne f.eks. være flaske kl. ca. 06, 09, 12, 15, 18, 21, 24, 03.
Eller sat op i en dagsplan:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre
Vågner og I leger, hygger, tumler, pludrer, er aktive og gør klar til formiddagslur
Formiddag 09: Flaske og puttes til formiddagslur
Vågner og I hygger og pludrer lidt
Frokost 11: Tilbydes lidt hirsegrød og vand af kop.
I leger, pludrer, hygger, gør klar til middagslur
Flaske ca. kl 12 og puttes så til middagslur
Vågner, I hygger, pludrer, leger og gør klar til dagens 3. lur
Eftermiddag 15-15.30: Flaske

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover dagens 3. lur
Vågner og I hygger, pludrer, leger...
Aften 18: Flaske (senere hen kommer der til at ligge lidt skemad og vand af kop på dette tidspunkt.
I hygger, er aktive, familietid..
Flaske og puttes til natten ca. 21.
Sen aften 24: Drømmeflaske og sover videre
Nat 03: Flaske og sover videre.
Hun behøver ikke få 8 flasker i døgnet, i princippet må hun gerne nøjes med 6 flasker, men det er mere for at vise jer, at de meget hyppigere flasker og hendes slatspisen må I gerne forsøge at komme væk fra. Hvis hun ikke får flasken helt så tit, så vil hun måske føle mere behov for den, når den så tilbydes og dermed drikke lidt mere af gangen.
Når det er sagt, så skal I dog også være opmærksomme på, hvordan mælken flyder til hende. I fortæller, at hun ofte virker irriteret på flasken, tager fat, slipper, tager fat, fjerner hovedet, bliver ked af det.. det kan naturligvis handle om alder og udvikling jf. ovenstående forklaring, men det kan faktisk også handle om, at hun har svært ved at få mælken ud af flaskesutten.
Hvilken type flaskesut bruger I? I kan forsøge med en anden type, evt. en flaskesut, som måske er mere elastisk, end det I bruger nu. En flaskesut i naturgummi er ofte blødere end silikone, men man kan også få elastiske silikonesutter. I bør også tjekke, om hullerne i flaskesutten fungerer. Nogle gange har jeg oplevet, at flaskesutterne faktisk ikke fungerer optimalt (fra fabrikkens side), så prøv at vende flasken på hovedet og se om mælken drypper ud uden større problemer - tjek om der er forskel på flaskesutterne. Det kunne også være en forklaring på, hvorfor hun nogle gange drikker mere og andre gange drikker mindre og bliver irriteret..:)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - og hold fast i, at selvom I ikke oplever, at hun drikker sit udregnede behov, så optager hun mælken godt og lyder derfor til at vokse og udvikle sig, som hun skal:) Knus herfra :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.