Svar: Far på barsel - 7 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev og dejligt at høre, at I har haft glæde af mine tidligere svar :)
Det lyder skønt, at far kan holde barsel de næste 4 måneder, det bliver rigtig dejligt for dem begge, og det vil naturligt være med til at styrke båndet mellem de to. Dejligt:)
De fleste børn har i 7 måneders alderen behov for 4 amninger, og jeg anbefaler normalt, at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Hos jer kunne amningen om dagen ligge, når du kommer hjem fra arbejde eftermiddag. Det vil være en dejlig måde at mødes på, når I har været adskilt i løbet af dagen.
Når jeres datter bliver 8-9 måneder gammel, så vil hun kunne trives med 3 amninger, og disse kan f.eks. ligge eftermiddag, aften og sen aften, eller du kan vælge at lægge de 3 amninger aften, sen aften og tidlig morgen. Hvad der fungerer bedst afhænger af, hvordan hun generelt spiser - nogle gange vil amningen tidlig morgen f.eks. påvirke hendes indtag af mad for meget, men det må tiden vise :)
Det kan være en god idé, at far tilbyder lidt lun MME af en kop før middagsluren. Det sikrer lidt ekstra mælk i maven og giver ro før søvnen. Og hvis du ikke kommer hjem fra arbejde og kan amme om eftermiddagen, så har lillepigen stadig fået lidt ekstra mælk i løbet af dagen.
Det er vigtigt, at I også fortsat tilbyder hende MME via grød og mos. Det bør gives indtil hun er 12 måneder.
Derudover vil jeg anbefale, at I indfører frokost, før hun puttes til middagslur, og at hun om eftermiddagen tilbydes et lidt større mellemmåltid. Morgenmad, formiddag og aften fortsætter nogenlunde som nu :)
Det betyder at en dagsplan, lavet ud fra jeres angivne tider, kan se således ud:
Tidlig morgen 06/06.30: Ammes og dagen begynder stille og roligt
Morgen 7: Havregrød, vand af kop. ...
...
Formiddag 8.30-9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, smoothie, bananpandekage, butterdejstwistere og lignende. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur - og bliver ikke ammet før luren, mellemmåltidet og vand af kop erstatter ammemåltidet nu.
Frokost 11-11.30: Tilbydes kød, fisk, kartofler, grøntsager.. Det kan være rester fra aftensmaden, meget gerne grøntsagsmos. Det kan være grøntsagsmuffins, kogte grøntsagsbuketter, en fiskefrikadelle og lignende, som hun selv sidder og gnasker sig igennem. Mos kan også gives som smørbart pålæg, hvis hun virker parat til små brødhapsere allerede. Vand af kop.
Tilbydes lidt MME af en kop og puttes til middagslur ca. kl. 13, som nu.
Eftermiddag 15: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.
Ammes evt. her, når mor kommer hjem fra arbejde. Og puttes derefter til dagens 3. lur mellem 16-17 som nu...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18: Udgangspunktet er familiemaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager. Der skal være mad med bid, mad som hun selv spiser, men igen også meget gerne supplement af mos, som du beskriver, at hun får.
Ammes og puttes til natten ca. 20.30-21.
Sen aften/først på natten 24/01: Ammes og sover videre
Det vil højst sandsynligt blive sådan hen af vejen, at hun begynder at springe dagens 3. lur over, hvilket igen vil betyde, at hun begynder at skulle puttes tidligere om aftenen. Men det er helt okay, hvis hun stadig har brug for 3 lure dagligt, for at dagen hænger bedst sammen for hende.
På den måde vil tingene naturligt ændre sig lidt, men jeg håber, at mine tanker omkring dagsplanen og forslag til rytme giver lidt idé om, hvordan det kan hænge sammen, nu hvor far skal tage over barselsperioden:)
Rigtig meget held og lykke med det hele til jer alle tre! :)
Og rigtig god weekend :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder