Brev:
Ny rutine
Hej Helen,
Så er det os igen, igen, igen....
Vi har haft stor glæde af dine råd før, så nu søger vi dem endnu engang.
Vores søn på 14 mdr. er nemlig pt. fuldstændig umulig hvad rytme og søvn angår og nu er det gået så vidt, som til at jeg måtte deltidssygemeldes, da jeg ikke længere kan passe mit arbejde fordi jeg absolut ingen søvn får.
Han har som du ved fra vores forrige beskeder, aldrig sovet godt eller været et "nemt" barn, hvad rytme angår, men det er simpelthen ikke til at være i længere. Så vi søger råd til en mulig ny rutine og putteritual, for det gamle fungerer bare slet ikke længere.
En typisk dag ser pt. ud således:
05.30/06.00: Vågner
06.00: Morgenmad i form af havregrød og vand/mælk af kop
07.00: Afleveres i vuggestue
Kl. 08.30-09.00 putter de ham allerede til lur og her sover han typisk kun 1 time eller maks 1,5.
15.00: Hentes fra vuggestue og her fortæller de stort set altid, at de ikke har kunne putte ham til 2. lur og han derfor har været vågen siden 10.00-10.30.
16.00: Får lidt youghurt eller en bolle
17.30: Spiser aftensmad
18:00: Her bader vi, får nattøj på, læser en bog og hygger lidt, så roligt som muligt.
18.30/18.45: Ham og jeg går ind på hans værelse og vi sidder i stolen ved siden af hans seng, mens han får en flaske og jeg synger for ham. Herefter putter jeg ham ned i sengen og holder ham i hånden, mens jeg "klapper" ham på bleen og siger "shhhhhhhh" lyde indtil han sover.
Herefter sover han i alt mellem 1,5 time til 3 timer ca. og så starter opvågningerne. Jeg skal ind og holde ham i hånden igen og klappe ham i bleen og nogle gange give vand. Det kan være 4-5 gange indtil midnat og så har vi typisk en vågentid på 1-3 timer midt nat, hvor vi skifter mellem hans seng og prøver at putte ham i vores seng, men intet virker og han græder bare, mosler rundt i sengen og snakker, indtil han falder i søvn af udmattelse omkring 03.00 tiden.
Vi prøver at udfase natflaske, men nogle nætter er det det eneste som kan redde det og vi kan mærke at det her med at skifte mellem vores seng og hans om natten, intet godt gør, men ellers skal jeg sidde på hans værelse i en stol i flere timer om natten.
Jeg er den eneste som duer - viser far sig i værelset når han er puttet, så går han fuldstændig i spåner.... Far kan heller ikke putte, det er samme situation. Jeg har forsøgt med en madras på hans ...
... værelse, men det duer ikke, for han kan ikke finde ro ved at putte hos mig og heller ikke ved at jeg ligger ved siden af hans seng, for så vil han holde mig i hånden.
Jeg kan mærke, at han stadig er dybt afhængig af mig og mine hænder om aftenen. Han holder egentlig ikke rigtig i hånd, men han presser på mine fingrer og niver lidt i dem, men fjerner jeg dem for tidligt så skriger han vildt.
Jeg tænker ift. til lurerne om dagen, at jeg har enormt svært ved at se, hvordan vi skal lægge dem optimalt, da han jo ikke skal sove når han kommer hjem fra vuggestue omkring 15.30, men det er også længe at holde sig fra 10.00/10.30 til 18.00/18.30 om aftenen.
Jeg har forsøgt at tale med vuggestuen og spørge om de kunne rykke luren til omkring 10.30-11.00 tiden, men de mener han er for træt til den tid, men det resulterer bare i enormt lang vågentid bagefter.
Han har lige fået anlagt dræn, da han havde væske på begge ører, men det har indtil videre intet ændret ift. hans søvn, men enormt meget på hans appetit.
Jeg vil enormt gerne forsøge at afvænne ham fra det med at holde i hånd når han skal sove og hver gang han vågner, for det er virkelig enormt udmattende og lader til at vække ham flere gange om natten.
Jeg er på ingen måde tilhænger af søvntræning eller andre metoder med gråd!!! Så jeg har forsøgt at sige roligt til ham "Godnat skat, sov godt - mor er lige herude og jeg passer på dig", hvorefter jeg går ud i alrummet, hvor lyset er helt dæmpet og han kan se mig gennem sprækken til hans værelse og høre mig - men han går totalt amok og græder helt vildt. Så snart jeg viser mig på værelset igen, så stopper gården og han pjatter og griner.
Min mand skal udsendes til Irak til sommer i 6 mdr. og vi vil derfor enormt gerne have, at far kan lære at putte inden han tager afsted - også meget for deres relation.
Han er enormt temperamentsfuld og han er inde i en periode hvor han bider, kradser, slår og kan finde på at slå hovedet ned i gulvet når han ikke får sin vilje eller vi ikke ser på ham. Så jeg bliver så nervøs for, om det er udtryk for at han mistrives pt. og han måske virkelig har brug for en ændring ligeså meget som os.
Så kære Helen, det var et meget lang skriv - men hvad tænker du? Kan vi forsøge at rykke på lurerne og evt. lave et nyt ritual på en god måde, selvom han brokker sig og måske få far mere på banen?
Hilsener herfra
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer