Svar: Bange 4 årig
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse :)
Det er til en vis grad normalt, at børn i perioder kan være bange for forskellige ting. Sagt på en anden måde, så er der visse frygtformer, som hører forskellige udviklingstrin til. Børn under 2 år er f.eks. ofte bange for fremmede, børn i 2-3 års alderen kan være bange for mørke, små dyr og insekter. Børn i 4 års alderen kan f.eks. være bange for klovne, julemanden eller f.eks. hylende sirener fra f.eks. en brandbil, politibil, ambulance og lignende. Sidstnævnte handler ofte ikke om angsten for lyden, men snarere det, som ligger bag, at der kan være ild i et hus, at nogen har indbrud, skal på hospitalet eller lignende.
Det er til en vis grad også normalt, at børn kan være bange for toilettet. Det udløses ofte af en ubehagelig oplevelse, som at det lugter dårligt eller er beskidt, måske er nogen kommet ind, imens barnet har siddet på toilettet, måske er døren gået i baglås.. Frygt for toiletter kan faktisk også handle om det ukendte, og nogle børn forestiller sig f.eks. at der er monstre, slanger eller lignende i toilettet, som kan komme op..
Når jeg skriver "til en vis grad normalt", så er det fordi, angsten helst ikke skal fylde så meget og vare så længe, at det begynder at gå ud over barnets hverdag og være på en måde, hvor vi begynder at indrette vores liv efter, at barnet ikke skal blive bange.. altså at vi begynder at tage en masse forholdsregler, gøre en masse ting, måske mere eller mindre ubevidst for at barnet ikke skal reagere med angst. Er det tilfældet, så fylder angsten for meget.
Som jeg læser dit brev, så har jeres datter indtil for få uger siden været en nysgerrig, fjollet og udadvendt pige. Hendes angst handler om, at hun er bange for at hendes ting skal ryge ned i toilettet. Det er i hvert fald det, hun fortæller, og det er udløst af, at hun har tabt et legohjul i håndvasken og er blevet bange for, at det ikke kan komme op eller at håndvasken går i stykker. Det lyder umiddelbart alderssvarende på samme måde, som børn f.eks. i en periode kan blive bange for sirener eller lignende.. men I skal naturligvis være opmærksom på, om det udvikler sig, eller ...
... om det handler om noget andet og dybereliggende, men som bare er rigtig svært at sætte ord på for hende :)
Børn er ofte bange for det, de ikke forstår og ikke kender. Derfor er det en god idé at forklare hende, hvordan håndvask og toilet fungerer. Ikke at I skal tage den store VVS-eksamen, men I kan godt forklare hende og vise hende, at hvis vasken stopper, så kan man skrue den fra hinanden. I kan også forklare hende, at nogen er uddannet i at ordne netop vaske og toiletter, og at man altid kan ringe til dem, så kommer de og hjælper. Når man hører lyden af en sirene, så er det en god lyd, fordi det betyder, at hjælpen er på vej, ligesom hvis man er syg, så kan man tage til lægen, eller hvis man har brug for briller, så kan man få øjnene undersøgt og købe briller i en butik. Man kan få hjælp til alle mulige ting. Så I på den måde gør hendes viden omkring toiletter og håndvaske lidt større, samtidig med at I også beroliger og betrygger, gør det hele så ufarligt som muligt.
Der findes flere børnebøger, som handler om at være bange, og hun kan måske også have glæde af, at I læser nogle af disse højt. Der findes også apps og lignende, som I kan downloade med afslapningsøvelser mm. som hun måske kan have glæde af. Jeg har søgt lidt og blandt andet fundet disse muligheder:

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
"Sigurds følelser: Jeg er bange". En bog af Aurelie Chien Chow Chine, der giver mulighed for en snak om følelser og hvordan man kan lindre følelsen, hvis man ikke vil have, at de påvirker hele dagen eller natten. Bogen indeholder også vejrtrækningsøvelser.
"Indeni mig ... og i de andre. En bog om børn og følelser". Skrevet af Karen Glistrup, illustreret af Pia Olsen. En bog der giver mulighed for at tale om forskellige følelser, og det der sker inde i en.
"Evigglads eventyrlige afspænding - hvordan børn (og frøer, hunde, flamingoer og drager) kan håndtere bekymringer, sorg, stres og mobning ved hjælp af yoga". Af Michael Chissick. Mens evigglad flyver rundt og lander forskellige steder på kroppen, hjælper hun barnet med at fokusere opmærksomheden og berolige tankerne.
Jeg håber, at I hermed er hjulpet lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.