Svar: Urolig baby - refluks? spændinger?
Kære mor
Tak for dit brev, det er rigtig godt, at du skriver igen, og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig:)
Børn er forskellige og har derfor heller ikke altid samme symptomer. Samtidig kan der godt være flere ting, som spiller ind på jeres situation, og det ene udelukker naturligt ikke det andet - så måske har jeres datter både refluks og problemer med spændinger...:)
Du skriver, at I har været til osteopati, som har konstateret, at lillepigen havde spændinger i kæben. Er hun blevet undersøgt hele vejen igennem, altså er hele kroppen tjekket igennem eller kun mund, kæbe osv. på grund af de daværende ammeproblemer? Det kunne godt lyde som om, at hun skal tjekkes igen:)
Du fortæller, at din fødsel varede i 42 timer, at jeres datter stod skævt i bækkenet, og måske er hun også taget ud med cup... Langvarige fødsler kan sagtens være årsagen til uro, spændinger, låsninger, skævheder m.m. hos baby, og ud fra det du fortæller, så synes jeg, det lyder som en god idé at få tjekket, om dette er tilfældet hos jer.
Du nævner blandt andet, at jeres datter gerne vil ligge på maven - det er rigtig dejligt, og det skal hun også flere gange dagligt. Men har du f.eks. en oplevelse af, at hun har været meget tidlig til at ligge på maven og kunne løfte sit hoved? Når nyfødte er i stand til at kunne dette, så tolker de fleste det som noget rigtig godt, men faktisk er det ikke nødvendigvis godt - det kan nemlig være tegn på, at baby har nogle låsninger i nakkens øverste led og tegn på, at baby er "bagside-dominant". Så når børn virker meget "stive" i kroppen, så kan det faktisk godt skyldes, at de har nogle spændinger eller låsninger i leddene omkring rygsøjlen, som netop gør dem "flitsbue-agtige" i kroppen.
Nogle babyer retter sig selv i løbet af de første måneder efter fødslen, - ofte vil de så græde og være meget urolige, men det stopper så igen. Andre børn retter ikke sig selv, men skal have hjælp til at få løsnet de spændinger og skævheder, som de har.
Hvis du mistænker, at jeres datter har nogle spændinger eller skævheder, så er det en god idé at få f.eks. en osteopat med speciale i babyer til at tjekke hende igennem. Osteopaten vil kunne vise jer øvelser, som vil være hensigtsmæssige at lave, hvis hun har brug for din hjælp til at ...
... få afspændt sin bagside, strække muskulaturen langs rygsøjlen og måske få rettet lænden ud.
Hvis hun f.eks. har tendens til at ligge i flitsbue til den ene side og ofte ligger i "C" form, så er det vigtigt, at du aktiverer hende til den anden side, så hun vænnes til at dreje kroppen modsat. Hvis hun ligger med stort svaj i ryggen, når hun ligger på maven, så er det vigtigt, at du hjælper hende med at krumme ryggen, løfter hendes ben op osv. så ryggen og lænden strækkes ud. Læg hende på ryggen og tag fat om hendes lår helt tæt ved hendes hofter og løft så underkroppen op mod hovedet - altså modsat af den flitsbue, som hun gerne vil lave :) Du skal naturligt følge hendes signaler og kun gøre noget, som hun synes er rart. Hun må gerne "puste" lidt, men det må ikke gøre ondt på hende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Har du en babynest eller en "slange", så kan du lægge hende sådan, at hun ligger med hovedet og evt. også numsen på kanten (bliver naturligt lettere, når hun bliver fysisk større og længere), så hun helt naturligt får et stræk i nakke og ryg, når du laver øvelsen med hende, hvor hun skal have sin bagside strakt lidt. Du kan også folde/rulle et stort halstørklæde eller et lille fleecetæppe eller lignende til en "slange", som du kan lægge hende på - det vil sige, at det skal foldes, så det ligner en Aids-sløjfe, og så lægger du hovedet øverst og numsen ved samlingen af sløjfen, så både hovedet og numsen på den måde er løftet lidt op, og hun naturligt får et stræk på bagsiden - igen kan osteopaten højst sandsynligt vise dig hvordan..:)
Du lyder til at være en meget sød, omsorgsfuld, nærværende og opmærksom mor, så du skal endelig lytte til dig selv og den fornemmelse, du har - og tro på, at du naturligt hjælper din datter bedst muligt. Det er helt naturligt, at du kan blive forvirret over hendes symptomer, og det er naturligt rigtig svært at vide, hvad det handler om - for hun kan jo ikke fortælle dig det, og derfor er du nødt til at gå ud fra det du observerer hos hende og din mavefornemmelse. Og er du i tvivl, så er det altid en god idé at få hende tjekket en ekstra gang - det gør dig ikke til en dårlig mor, pylret mor eller andet, tværtimod. Lyt til dig selv - det lyder som om, at du faktisk har en ret god fornemmelse af din lille pige:)
Knus herfra og fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.