Annonce

Annonce

Svar: Sut om natten - 5 mdr.


18. januar 2023

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Marie

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at jeres datter er ved at udvikle det, som jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn. Vanebetinget afbrudt søvn opstår, når vi forældre (ofte i bedste mening) kommer til at give vores børn en vane, som gør barnet afhængig af os om natten. Og det er ofte sutten.

Det er her vigtigt at skelne mellem, hvad der giver vanebetinget afbrudt søvn, og hvad der ikke gør...

Det er helt naturligt, at små børn har mange opvågninger i løbet af en nat. De kan sagtens vågne 10 gange natten igennem - det gør vi voksne ofte også. Vi vågner lidt op, registrerer, at alt er, som da vi faldt i søvn, og hvis det er det, så sover vi trygt og roligt videre.

Når børn har disse opvågninger, så skal vi nogle gange lade dem finde videre i søvnen på egen hånd, og andre gange er vi nødt til at hjælpe dem ved f.eks. at lægge en beroligende hånd på dem, hjælpe dem om på den anden side, putte dynen omkring dem osv. Det er helt naturligt, at vi skal hjælpe det lille barn med stillingsskift og berolignende hænder, ligesom små børn ikke selv kan tage dynen på, hvis de har fået den sparket af... men vi skal passe rigtig meget på, at vi ikke per automatik kommer en sut i munden på barnet, hver gang barnet hjælpes med stillingsskift osv...

Det hjælper rigtig mange børn til at finde ro, når de efter at have fået mælk, får en sut og puttes. Det er rigtig fint og ofte et godt ritual. Men det er helt naturligt, at når jeres datter sover, så vil sutten falde ud af munden på hende. Når hun sover dybt, så slappes alle muskler i kroppen - også kæbemusklen - og sutten falder derfor ud. Når hun så vågner op i søvnstadie, sover lettere, så mærker hun, at sutten ikke længere er der - og det skal være okay. Hvis du per automatik kommer den i munden, hver gang hun har en af disse små opvågninger, så vil det kunne give jer problemer. Så lærer hun, at hun ikke kan sove uden at have sutten i munden, og hun vil begynde at vågne op igen og igen, når hun mærker at sutten mangler, og hun vil lære, at du så putter sutten tilbage i munden, hvorved hun så kan sove videre.

Det er derfor uhensigtsmæssigt for jer begge to, fordi du får afbrudt ...


Annonce

... din søvn igen og igen, og fordi jeres datter også vågner for meget op igen og igen natten igennem. I har begge glæde af sammenhængende nattesøvn....

Det er ikke på samme måde problematisk at hjælpe hende med at skifte stillling, for hun lærer dette i takt med, at hun motorisk bliver stærkere og hendes behov for din hjælp til at dreje sig omkring, bliver således mindre og mindre. Men at finde sutten er rigtig svært! De fleste børn vil ikke kunne det, før de er mindst 10 måneder og ældre - og det vil sige, at du får givet dig selv fast arbejde om natten i hvert fald det næste halve år...

Da hun godt kan sove uden sutten om dagen, så kan hun naturligt også lære det om natten. Det vil naturligt tage tid at lære, men det kan godt læres:

- Det er en god idé, hvis du kan forsøge at putte hende helt uden sut i munden. Hvis hun kan falde i søvn uden sut om dagen, så prøv om ikke hun også kan det om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Det er en god idé at koble hendes sut til kluden. Så hun både har sut og klud ved sit ansigt. Kluden kan nogle gange være med til at støtte sutten, så den ikke falder så let ud af munden - og samtidig kan hun vænnes til at nøjes med sin klud ved ansigtet.

- Det er en god idé, at du hjælper hende med stillingsskift, beroligende hænder, beroligende ord osv. - men uden at give hende sut i munden. Jeg ved fra et af dine tidligere breve, at du om dagen ofte hjælper hende med stillingskift undervejs i søvnen. Hun har ofte tendens til at vågne efter en times tid, hvor du så vender hende rundt og putter hende igen - og det kan være nødvendigt, at du lige nu gør det samme om natten.

- Det kan nogle gange være nødvendigt at skære gradvist ned for behovet af sut, så hun lige nu får den hver 2. gang hun vågner og ikke hver gang, og du således gradvist forsøger at forlænge tiden mellem sutterne mere og mere...

- Det er også en god idé, at hun ikke falder i søvn med flaske i munden. Hun skal i det hele taget lære at falde i søvn uden at have noget i munden, men blot puttet med kærtegn, beroligende hænder, sin klud, dyne osv.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt forklaring på, hvad det måske handler om hos jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce