Annonce

Annonce

Svar: Skærmtid 13 måneder?


5. december 2022

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og dine tanker omkring brug af skærm. Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig:)

WHO har lavet nogle anbefalinger for små børns brug af skærm - det gælder både TV, telefoner, tablets, computere osv. Anbefalingerne kan læses i "Guidelines on Physical Activity, Sedentary Behaviour and Sleep - for Children under 5 Years of Age" fra 2019.

For børn under 1 år anbefales det, at barnet slet ikke ser på en skærm. Det er vigtigt, at de mindste børn er så aktive som muligt, og det sker blandt andet ved leg på gulvet. Har barnet brug for en rolig stund, så anbefales det, at man sætter sig og læser sammen med barnet og ikke kikker på skærm.

For børn på 1-2 år anbefales det, at de bruger mindst 3 timer på forskellige typer aktivitet dagligt. Aktiviteterne skal variere, så nogle aktiviteter er fysisk mere krævende og andre fysisk lettere, og det anbefales, at man spreder barnets aktiviteter ud over dagen. Jo mere aktiv, jo bedre. For børn på 1 år anbefales ikke nogen form for skærmtid. For børn på 2 år er anbefalingen max 1 times skærmtid dagligt - og det anbefales, at man vælger at læse i bøger eller lignende, hvis barnet har brug for en afslappende stund.

Sundhedsstyrelsen har her i 2022 også udarbejdet nogle "anbefalinger for brug af skærm i familien". For børn i alderen 1-5 år er deres anbefaling:
- at man ikke lader barnet sidde med en skærm lige inden puttetid
- at man sørger for at barnet laver andet end at se skærm i løbet af dagen
- at man laver ting med skærmen sammen med sit barn
- at man snakker om reglerne for brug af skærm i familien og lader aftalerne gælde både børn og voksne
- At man tænker over, hvordan man som forælder bruger skærmen, når man er sammen med sit barn og husker, at vi som forælder fungerer som rollemodeller.

I forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer tænker jeg, at der er meget stor forskel på om man er 1, 2 eller 5 år gammel, men retningslinjerne tager ikke hensyn til dette store aldersspænd.

Jeres datter er 13 måneder, og hun har i princippet ikke brug for skærm. Det er dog helt naturligt, at hun fanges af det - lyset, lydende, figurerne - alle børn elsker Gurli Gris - men husk på, at hun også søger det, hun ser jer andre gøre, og naturligt det hun tilbydes. Og med den alder hun har, så er det rigtig vigtigt, at hun tumles med, danses med, synges sange med, læses højt for osv. Ligesom det er vigtigt, at I leger med ...


Annonce

... hende. Det er vigtigt, at I leger med legetøj - ting der skal bygges eller skilles af, puttes i, tages ud. Bolde der skal trilles, biler, tog, dukkevogn osv. der skal skubbes, trækkes., knoppuslespil, hvor brikkerne skal passe. Hun har også brug for, at I leger udenfor, så hun kan gå på opdagelse med f.eks. en spand, en skovl, en vandkande - I kan kikke på blade, dyr, en snegl, en regnorm...

Hun har brug for, at I sætter ord på alt, hvad I laver og oplever sammen. Det er vigtigt for, at hendes sprog udvikler sig og rigtige ord kommer til. I starten kommer kun lyde, der minder om rigtige ord, men jo mere I stimulerer hendes sprog, jo flere rigtige ord vil komme. Og hun lærer netop sprog i samvær med jer, når I reagerer på hendes lyde, hendes mimik og netop sætter ord på ting i hverdagen.

Du har derfor helt ret i, at det er bedst for jeres datter at være så aktiv som muligt, og hvis I fornemmer, at hun har brug for ro og en stille stund, så vil det være rigtig godt, at I læser højt, peger og sætter ord på tingene i en bog, eller måske giver hende lidt massage, hjælper hende med at finde fysisk ro, måske giver hende et bad eller lignende. Nogle børn har også glæde af, at man går en lille aftentur, imens der f.eks. laves aftensmad - det er naturligt først aktuelt, når hun bliver lidt ældre og begynder at kunne gå rundt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg forstår godt behovet for nogle gange at kunne bruge en skærm, og jeg har også den holdning, at skærme er en naturlig del af vores hverdag. Det man skal huske i forhold til små børn er, hvornår man bruger skærmen som babysitter, og hvor meget man gør det. For skærmen skal helst ikke være babysitter - en skærm kan være god at bruge, hvis f.eks. tandbørstningen giver udfordringer, og man gerne vil motivere hende til at få børstet tænder ved at se en tandbørstesang imens. Eller man kan bruge skærmen, hvis man gerne vil lave et video-opkald til bedsteforældre, som måske sidder længere væk, og som man gerne vil have kontakt til. Men generelt er knus, tumlelege, samvær, leg, opmærksomhed, sang og musik, pludren og snak, støtte af udforskningstrang osv. bedre end skærm.

Man siger, at det man gør meget, bliver man god til. Så tumler man meget, bruger man sin krop rigtig meget, bruger man sit sprog meget osv. så bliver man motorisk og verbalt god. Ser man rigtig meget skærm, så bliver man god til at se skærm...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce