Svar: Grød og grøntsager eller grøntsager og grød?
Kære Maria Louise
Tak for dit brev, dejligt at høre at du har kunne bruge mine tidligere svar:)
Ja, du kan godt bytte rundt på grøntsager og grød, det betyder i princippet ikke noget, hvornår på dagen han tilbydes det ene eller det andet. Du kan også vælge at bruge lidt grød som basis for grøntsagerne og gradvist trappe grøden ud og øge mængden af grøntsager, for på den måde vænne ham til grøntsagsmos i stedet for grød.
Når jeg ofte anbefaler, at man giver grøntsagsmos om aftenen, så er det, fordi jeg tænker, at det er vigtigt at tage udgangspunkt i familiemaden, så lillebror på sigt kommer til at spise den samme mad, som I andre. Men lige nu, hvor I er i opstartsfasen, er det rigtig fint, at du gør det, som du tænker vil give jer størst succes:)
Når han skal i gang med sit 3. måltid, vil det ofte være morgengrød, man starter med, og her kan det være en god idé at skifte mellem grød og grøntsagsmos til frokost - i Danmark vil jeg f.eks. ofte anbefale skift mellem øllebrød og grøntsagsmos til frokost, fordi det vænner barnet til rugbrødssmagen, - og rugbrød og grøntsager, kød og fisk, netop ofte serveres til frokost... Og når han begynder at skulle have skemad 4 gange dagligt, så vil jeg anbefale, at han får grød morgen og eftermiddag, og grøntsagsmos frokost og aften. På den måde passer det ofte ind med familiemaden, den madsammensætning over døgnet, som vi ofte har, og samtidig bliver maden godt fordelt, så han naturligt får noget fra alle fødevaregrupper. Frugt, bær osv. tilbydes sammen med grød, eller som dessert eller mellemmåltid.
Det er ...
... rigtig dejligt, at han selv er begyndt at gribe ud efter skeen og gerne vil sidde med den i munden - og du skal endelig fortsætte med jeres to skeer. Stille og roligt må han også gerne begynde at få lidt mad i hånden, som han selv kan sidde og sutte på. Det kan være en blød frugtbåd som f.eks. appelsin, det kan også være brødskorper, en agurkering eller lidt kogte blomkål- eller broccolibuketter. De fleste børn er dog i 6 måneders alderen, før de begynder at kunne hånd-mund-koordinere, så de kan spise lidt selv...
Du skal også endelig lade ham drikke selv af sin kop. Det er rigtig godt, at han er glad for vand og lærer at drikke netop dette:)
Med hensyn til Ghee, så har jeg i 2017 talt med Fødevarestyrelsen omkring dette, og konklusionen var, at Ghee lavet i den oprindelige form (det vil sige lavet ud af smør) godt kan bruges som fedtstof til småbørn, men dog i variation med andre typer fedt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der findes forskellige former for Ghee, blandt andet vegetabilsk Ghee og blandingsprodukter af Ghee, og så den oprindelige form af klaret smør. Ghee af smør har samme fedtsyresammensætning som smør.
Anbefalingen omkring fedtstof er, at man tilsætter fedtstof til hjemmelavet grød og mos til børn under 1 år, og at man varierer mellem forskellige typer. Det er godt, hvis fedtstoffet ikke altid er smør, fordi barnet i forvejen får en del af denne type fedtstof via mælken. Derfor bør man variere med smørlignende produkter, samt f.eks. planteolier som majsolie, rapsolie, vindruekerneolie og olivenolie.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.