Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn i soveværelset


23. november 2022

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej Catja

Tak for dit brev - jeg er kun glad for at kunne hjælpe, og du må stille alle de spørgsmål, du har brug for at stille:)

Det er rigtig dejligt at høre, at putningen om dagen forløber så fint. Og det er helt naturligt og forventeligt, at det tager 5-10 minutter for jeres datter at overgive sig til søvnen. Det er præcist, som det skal være :)

Du skal være opmærksom på at hun om aftenen måske kan have brug for at blive puttet lidt før. I skal naturligvis kikke på hende for at vurdere, hvornår hun virker træt og parat til putning, men måske er 2.5 times vågenhed passende, hvor 3 timer bliver for lang tid. Hvis hun bliver overtræt, så vil hun n naturligt have sværere ved at overgive sig til søvnen og "hoppen på pilatesbold" bliver mere nødvendigt.

Derudover så vil jeg anbefale, at du forsøger at amme hende liggende. Læg dig med hende i dobbeltsengen, når det er ved at være sovetid og am hende så i søvn om aftenen på denne måde. Hun sover lige nu i jeres seng, og du har et ønske om, at hun skal falde i søvn i soveværelset, så det vil være mit forslag til jer lige nu. Når du ligger ned og ammer hende, så lærer hun netop at falde i søvn liggende, hun får masser af nærhed og tæt kontakt, som det lyder som om, at hun har brug for, når hun skal overgive sig til søvnen, men hun lærer at finde roen imens hun ligger stille og altså uden at være i bevægelse.

Hvor står hendes tremmeseng, og er der mulighed for at koble denne til jeres seng? I givet fald, så er der også den mulighed, at du forsøger med voksiposen om aftenen. Det vil sige, at hun kan puttes ...


Annonce

... i sin voksi ligesom hun bliver om dagen - der er på den måde genkendelighed og tryghed - og hun kan puttes i egen seng. I skal her naturligt sikre jer, at hun ikke får det for varmt, så det er vigtigt at hun er iført passende tøj og at rumtemperaturen er kold. Hvis hendes seng kan kobles til jeres seng, så har du stadig mulighed for at lægge en beroligende hånd over på hende, vippe hende lidt imens hun ligger ned og på den måde lade hende mærke, at du er der - men hvor hun samtidig lærer at sove i egen seng.

Når alt dette er sagt, så har du dog ret i, at tiden også arbejder for jer. I takt med at hun bliver ældre, begynder med skemad, får mere aktive vågne perioder osv., så ændrer hele rytmen sig og dermed også hendes søvn. Det betyder, at hun i løbet af den næste månedstid sandsynligvis vil begynde at trives med en rytme, hvor hun går tidligere i seng om aftenen. Så hvor hun lige nu måske sover sent og først går i seng kl. 22, så I alle går i seng samtidig, så vil hun om en månedstid sansynligvis trives med et puttetidspunkt omkring kl. 20. Hun vil altså til den tid trives med at skulle puttes tidligere end I går i seng og kan så til den tid puttes i tremmesengen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det betyder også, at hvis du på den måde nu forsøger at hjælpe hende med at sove i tremmesengen om aftenen, så hun kommer ud af smørhullet mellem mor og far, så kan det godt være en hjælp, når hun om en månedstid sandsynligvis vil have brug for at gå til ro tidligere end I lige har lyst til at skulle gå i seng :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Dårlig dagssøvn 2mdr

Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....

Læs hele brevet og Helens svar


22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Natfest

Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn og natteamning

Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned

Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce