Svar: Godt råd til stop af aftensutteflaske
Kære Therese
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har haft glæde af mine tidligere svar :)
Det lyder som en god idé, at I nu trapper ud af aftenflasken, og det er netop ofte en god idé at trappe ud. Det betyder, at du skal vænne børnene til at få mindre og mindre mælk i flasken, så hvis de lige nu får 200 ml, så skruer du ned til 180, så 160, 140, 120 osv. indtil de f.eks. kan nøjes med at få en slurk af en kop, før de kommer i seng, og til sidst helt kan undvære.
Det kan også være, at de har brug for at få vand i stedet. Det er okay, så længe det blot er for at falde i søvn og ikke hele natten, at de så pludselig søger flasken for at få vand. Det er ikke meningen, at de skal lære at drikke vand af flaske i stedet for mælk, men du må gerne erstatte med lidt vand, når de skal sove. Når de tilbydes vand, så behøver de ikke få børstet tænder bagefter - en af grundende til at du bør stoppe med flaske er blandt andet at mælkesukkeret omkring tænderne giver god grobund for huller. Vandet bør du også give af en almindelig kop, drypfri kop, en sugerørskop, drikkedunk eller lignende, så de kommer væk fra flasken.
Nogle børn har også brug for et godnatmåltid, som ligger lidt tungere i maven, og som derfor kan give lidt den følelse, som flasken/mælken giver dem lige nu. I kan derfor overveje, om I vil indføre f.eks. en grød eller en moset banan, som en del af deres putteritual, så de har fået lidt ...
... at spise, lige før de puttes, og de derfor bedre kan undvære flasken. Det kan være en god idé at adskille aftensmaden og godnatmåltidet f.eks. med et bad imellem, men det er naturligt svært for dig med to børn - jeg ved jo, at du nogle aftener står med børnene alene. Er det en mulighed, så kunne en aftenrytme se således ud:
Aften 17.30: Spiser aftensmad, udgangspunktet er familiemaden, vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Tilbydes godnatmåltid f.eks. grød eller moset banan med lidt letmælk ca. 18.45 samt vand eller letmælk af kop - og får derefter børstet tænder og puttes så som nu ca. kl 19.
Derudover er det også altid en god idé at indføre en ny ting, en ny søvnassociation som kan erstatte flasken. Det kan f.eks. være en puttesklud, bamse, slaskedukke, godnathistorie, godnatsang, beroligende musik....
Det vil være rigtig godt, hvis du allerede nu kan introducere børnene for dette, så de får deres nye substitut/ritual sammen med flasken. På den måde kan du fremadrettet bibeholde deres ritual - altså så alt er, som det plejer at være, eneste forskel er, at flasken forsvinder. Det vil sige, at de puttes præcist som de plejer med bamse, klud, godnatsang eller hvordan I nu vælger at gøre det - og så trapper du ud af flasken. Jo mere genkendelighed, jo mere tryghed vil der være.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig