Svar: Søvn - 2 år, 6 mdr.
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det lyder ganske rigtigt som om, at jeres datter har en sen rytme. Ligesom vi voksne kan være A- eller B-mennesker, så kan børn også være det - hos børn kalder vi det Lærker og Ugler - og jeres datter lyder til at være en lille ugle:)
At hun har en sen rytme, synes at aftenerne er den bedste tid på dagen og derfor protesterer mod søvnen på dette tidspunkt, betyder dog ikke, at I ikke kan arbejde på at ændre rytme, men det vil naturligt kræve lidt tid og I skal vide, hvad I gør og hvorfor. Det vil ofte også kræve et godt samarbejde med vuggestuen, da det kan være nødvendigt at vække hende fra middagsluren...
Og ja - du gør det ved at ændre på hendes stå op tidspunkt, for jo tidligere hun står op, jo tidligere vil hun sove lur i løbet af dagen, og jo tidligere vil hun også gå i seng. Det er dog meget vigtigt, at du holder fast i den rytme, som du ønsker, flere uger i træk, for at det kan lykkes. Det betyder, at stå op tidspunktet skal holdes, uanset om det er hverdag eller weekend - og tidspunktet for middagslur skal også holdes, uanset om det er hverdag eller weekend - ligesom det som sagt kan være nødvendigt at vække hende fra hendes middagslur, hvis hun ikke vågner af sig selv.
Det handler ikke om at fjerne søvn fra hende, men derimod om at hjælpe hende til en rytme, som kan fungere for både jer og hende, og som kan passe ind i vuggestuens rytme og den hverdag, som hun forventes at følge. Hun skal derfor ikke mangle søvn, men søvnen skal fordeles passende, så hun både får en god lang nattesøvn, men også får de ca. 1.5 times middagslur, som det lyder som om, at hun har brug for.
Du skal nok også regne med, at hun skal sove efter ca. 6 timers vågenhed. Det betyder, at hvis hun står op kl. 6, så skal hun puttes til middagslur kl. 12, og står hun op af sin middagslur ca. 13.30, så kal hun puttes om aftenen ca. 19.30. Det er naturligt en rettesnor, og børn er jo forskellige, så deres søvnbehov kan også variere, men jeg håber, at dette kan hjælpe lidt på vej.
Det er vigtigt, at du forsøger at holde ...
... nogenlunde fast i tidspunkterne, så hun får rytmen ind i kroppen, ligesom det er vigtigt ikke at passere det tidspunkt, hvor hun faktisk er træt og parat til at sove, når hun at blive overtræt, så tager det længere tid at falde i søvn, og så fungerer det ikke. Når det så er sagt - hvis du lige nu oplever, at hun ikke sove, før klokken er 22 om aften, så skal du ikke putte hende før kl. 22. Hvis du putter hende allerede kl 20, så lærer hun at hendes putteritual skal vare 2 timer, og at ritualet går ud på, at hun skal hoppe rundt, lege, du skal hente vand, dynen skal sparkes af osv. osv. Og det er jo ikke dette, som I ønsker at lære hende:)
Derfor er det vigtigt, at hun puttes så sent, at hun kan falde i søvn inden for ca. 20 minutter, og stille og roligt kan I så rykke puttetidspunktet frem - holde fast i samme rutiner, så alt er genkendeligt og trygt - men i stedet for at putte hende kl 22, så puttes hun 21.45, 21.30, 21.15, 21.00, 20.45, 20.30... osv. indtil I rammer hendes egentlige puttetidspunkt - og samtidig med at I gør dette, så holder I stadig fast i dagsrytmen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Selvom hun sover sent, så er det altså stadig vigtigt, at hun vækkes om morgenen og kommer op kl. 06, ligesom hendes middagslur holdes på 1.5 times tid... igen ikke for at fjerne søvn fra hende, men for at sikre, at hun ikke forlænger søvnen om morgenen eller midt på dagen, men netop om aftenen. Og ja, de første par uger, vil hun komme i søvnunderskud, og det er okay. Stille og roligt skulle hun meget gerne begynde at fornemme behov for at komme i seng og føle det rart at blive puttet. Og således også blive parat til at falde i søvn.
Hun vil naturligt ofte blive ekstra træt, når I begynder at pille ved hendes indre ur, og I skal her være meget opmærksomme på, at hun ikke tager en powernap på vej hjem fra vuggestuen. Hvis hun falder hen på vejen hjem, så vil denne søvn "æde" af nattesøvnen og vil være en stor del af forklaringen på, hvorfor hun har så svært ved at falde i søvn om aftenen.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med det projekt:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.