Svar: Urolig i nattetimerne - 4 mdr.
Kære Louise
Jeg kan godt forstå at du synes det er svært i øjeblikket. Det er bestemt heller ikke rart for hverken dig eller din datter at skulle undvære sin søvn, - vi har alle brug for sammenhængende søvn uanset alder:o)
Jeg kan til dels godt give dig ret i at din datter måske ikke spiser så meget i øjeblikket, fordi hun er for ukoncentreret og har travlt med alt muligt andet; men samtidig tror jeg dog også det er vigtigt at hun tilbydes mad nok for at kunne sove godt.
Det tager naturligvis lidt til at få hende ind i en rytme og få hende lært at spise med ske. Men netop 4 mdr´s alderen er en fin alder så småt at begynde med lidt mere fast struktur for dagen, hvad angår søvn og måltider.
Du må således gerne begynde at skæve lidt til klokken, når du putter, giver mad osv. En god søvn om dagen er vigtig for en god søvn om natten. Tingene hænger sammen:o)
Jeg synes det er flot at du ammer, og du skal naturligvis bibeholde dette. Jeg vil dog foreslå at du eftermader hende, altså supplerer hende med lidt ekstra mælk efter amning i løbet af dagen og ikke flere gange om natten. Hvis hun får for meget mad om natten, skal tarmene også nedbryde dette, hvilket kan give ekstra uro i maven og dermed urolig søvn. Det er også anderledes for hende at skulle ...
... nedbryde erstatningen i forhold til modermælken.
Jeg foreslår derfor amning/flaske om dagen, faste tidpunkter for lure og evt grød/mos en gang dagligt, som I allerede er begyndt på. Dog fortsat I det små, da hun ikke er ældre end hun er og pas på med ikke at proppe hende med for meget vælling - en flaske dagligt er nok i starten og i alderen 4--6 mdr, bør hun max få 2 flasker vælling dagligt.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Bryst/flaske
Formiddag: Bryst/flaske
Frokost: Grød evt. med lidt frugtmos og evt. bryst eller flaske efterfølgende
Eftermiddag: Bryst/flaske
Sen efermiddag: Evt. bryst/flaske
Aften: Vælling
Sen aften: Bryst/flaske
Nat: Evt. bryst/flaske
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Som du kan se bliver det til mange måltider i løbet af en dag, der hvor jeg skriver evt. kan det springes over. Når hun bliver ældre og kan spise skemad to gange dagligt, så kan du give hende grøntsagsmos aften (grøntsager som I selv skal have til aftensmad) og vællingen kan så flyttes til sen aften.
Med hensyn til søvn, så har hun behov for at sove 3 gange i løbet af dagen. En lur formiddag, efter frokost og sen eftermiddag. Prøv derfor at passe dette ind imellem måltiderne for dagen, så det kommer til at passe til jeres rytme.
Håber ovenstående hjælper jer lidt videre:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.