Svar: Gravid uge 8 - og tørst
Hej med dig
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen - det lyder som om, at graviditeten skrider stille og roligt frem, så dejligt!
Graviditetsbetinget sukkersyge opstår ofte i sidste halvdel af graviditeten, fordi kroppen her har brug for mere insulin, og det kan nogle kvinder ikke producere, hvorfor sukkersygen opstår. Det opstår hos 2-3% af de gravide, og det forsvinder ofte igen umiddelbart efter fødslen.
Nogle kvinder er i riskogruppe, og her anbefales det, at man får lavet det, der kaldes en glukosebelastningsundersøgelse eller Oral Glucose Tolerance Test (OGTT). Man er i risikogruppe hvis:
- man i løbet af graviditeten finder sukker i urinen
- hvis man i tidligere graviditeter har haft graviditetsbetinget sukkersyge
- hvis man har født et meget stort barn (mere end 4500 gram)
- hvis man har sukkersyge i nærmeste familie (forældre, søskende, egne børn eller bedsteforældre - både type 1 og 2)
- hvis man er overvægtig (BMI mere end 27)
- hvis man er gravid med tvillinger
- hvis man har polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
Man kan nedsætte risikoen for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge, hvis man dyrker daglig motion og spiser sundt og varieret.
Det er din læge og jordmoder, som beslutter, hvornår I graviditeten man vil lave glycosebelastningsundersøgelse, og om denne skal laves mere end en gang. Dette vurderes ud fra antallet af risikofaktorer.
Hvis flere risikofaktorer gør sig gældende, så laver man ofte glucosebelastningstest i graviditetsuge 18-20 og igen i ...
... graviditetsuge 28-30, ellers laver man blot en enkelt test i uge 28-30.
Testen går ud på, at du møder ind fastende, herefter skal du drikke en sukkeropløsning, og efter 2 timer vil man måle dit blodsukker i en blodprøve. Hvis dit blodsukker er for højt (90 mol/l eller derover), så har du graviditetsbetinget sukkersyge. I de fleste tilfælde vil behandlingen være sund kost, motion, og at man undgår stress, men nogle gange vil det være nødvendigt at behandle med insulin.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
At være tørstig og have tissetrang hele tiden kan naturligt godt være et tegn på sukkersyge, ligesom mange også får hovedpine og generelt føler sig utilpasse. Men, det kan også blot være en graviditetsgene, som kan skyldes hormonændringer. Samtidig vil du i første trimester øge dit blodvolumen, hvilket gør, at dine nyrer producerer ekstra væske, som ender i blæren. Måske har du også kastet op - alt sammen kan det være med til at skabe lidt ubalance i din væskebalance og dermed gøre, at du har brug for at drikke mere.
Det er godt, at du drikker vand, og du må, så vidt jeg ved, gerne drikke 2.5-3 liter vand i døgnet, men drikker du meget mere end dette, så vil jeg anbefale dig, at du drøfter det med din læge. Selvom dit væskebehov kan være sat op, fordi du er gravid, så er der grænser for, hvor store mængder vand, du bør indtage - så drøft det med din læge (eller jordemoder, når du kommer længere hen i graviditeten:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat - og jeg glæder mig til fortsat at følge med på sidelinjen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:
22. maj 2024 | Graviditet | 0 mdr.
Kommer jeg til at elske mit barn
Kære Helen. Kommer alle mødre til at elske deres børn og blive glade for...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.