Svar: E-numre til baby- og småbørn
Kære Lucas mor
Tak for dit brev, som jeg vil forsøge at besvare bedst muligt :)
E-numre er tilsætningsstoffer, som bruges i fødevarer til f.eks. at forlænge holdbarheden, give maden en bestemt farve eller gøre maden mere tyktflydende. Der findes både naturlige og kunstige tilsætningsstoffer. I EU er der fælles regler for disse tilsætningsstoffer, og kun godkendte tilsætningsstoffer må bruges i fødevarer.
E-numre er f.eks opdelt i
E100-199: Farvestoffer
E200-299: Konserveringstoffer
E300-399: Antioxidanter
E400-499: Konsistensmidler
E500-530: Salte, syre og baser
E535-573: Antiklumpningsmidler
E620-640: Smagsforstærkere
E950-967: Sødestoffer
Øvrige tilsætningsstoffer
Når der mangler numre på listen, så er det fordi, der skal være plads til at tilføje nye tilsætningsstoffer.
Ud over tilsætningsstoffer med E-numre, så kan man også tilsætte forskellige enzymer og tekniske hjælpestoffer til fødevarer.
Det er ikke tilladt at bruge skadelige tilsætningsstoffer i mad, og i økologiske varer er der tilladt lagt færre tilsætningsstoffer. Tilsætningsstoffer skal godkendes af Fødevarestyrelsen, før de må blive brugt i fødevarer. Og i forhold til babymad, så gælder der helt særlige regler. ...
... Færdiglavet babymad skal følge en helt særlig lovgivning, som blandt andet betyder, at der ikke må være farvestoffer eller konserveringsmidler i maden.
Der er f.eks. et EU-direktiv, som sikrer, at mad til børn under 3 år ikke indeholder rester af sprøjtemidler, tungmetaller, toksiner eller andre fremmede stoffer. Der må heller ikke tilsættes nogen former for konserveringsmidler til børnemad. Grænseværdierne for babymad er meget mere strenge end for almindelig mad, og babymad konserveres ved varmesterilisering i stedet for tilsætningsstoffer.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Da reglerne for færdiglavet babymad er meget strikse, bør du derfor med ro kunne give dit barn maden - der burde ikke være grund til bekymring her.
Når det er sagt, så er den bedste måde at give din dreng antioxidanter på at variere hans indtag af forskellige fødevarer. Frugt og grønt indeholder mange antioxidanter - især citrusfrugter, broccoli, gulerødder og tomater. Nødder og fuldkornsprodukter er gode kilder til antioxidanter, det samme er forskellige planteolier. Og så indeholder fisk og skaldyr også f.eks. Selen, der er en vigtig antioxidant, som vi ikke selv danner, men har brug for i små mængder i det daglige...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Håndudmalkning
Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.
- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.
- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.
- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder