Svar: Bedre søvnrutiner
Kære trætte mor
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at I er nødt til at tage det lidt i etaper. Du fortæller, at hvis I forsøger at gå fra jeres datter, så bliver hun rigtigt ked af det, og derfor tænker jeg, at ændringen nok sker bedst med små skridt af gangen.
Som jeg læser dit brev, så ligger I sammen med hende i dobbeltsengen, til hun sover. Et skridt i den rigtige retning kunne derfor være, at I begynder at sætte jer op, så I sidder ved siden af hende og ikke længere ligger sammen med hende. I er der stadig, kan stadig lade hende mærke jer, og I forsvinder ikke fra hende - men hun ligger, og I sidder.
Det vil være rigtig godt at indføre en godnathistorie, så I sidder hos hende, læser højt, viser billeder. Det vil også være rigtig godt at tale dagen lidt igennem, så hun får hjælp til at bearbejde nogle af alle sine oplevelser, og måske derfor bedre kan slippe dagen.
Det er også en god idé med en puttebamse, slaskedukke, måske en aflagt t-shirt af din eller fars, som hun genkender og derfor kan føle tryghed ved. Så I på den måde erstatter jeres nærhed med noget andet, noget som kan fungere, som substitut for jer.
Når hun har lært at falde i søvn ved, at I sidder der, læser og taler dagen igennem, putter med sin bamse osv. så vil næste skridt være, at hun puttes i egen seng - hvor I så stadig sidder der. Hvis egen seng lige nu er i soveværelset, så starter I der, men derefter flyttes hendes seng til eget værelse, og så sætter I jer der og læser osv. I bibeholder altså samme ritual, den eneste forskel er, at sengen står et andet sted.
Og når hun begynder at finder ro ved at sove i egen seng og med det ritual, som I har fået indført, så kan I begynde at gå kortvarigt fra hende. Hvis hun til den tid stadig protesterer over, at I går, så vil det være rigtig godt, at I her bruger stryge-tøj-metoden, som jeg tidligere har fortalt om. Det er vigtigt, at hun kan se jer fra sin seng. Du skriver, at I siger til hende, at "vi er lige udenfor soveværelse og ordner ting" - og at det ikke virker, da hun bliver ked af det og helst vil holde i hånd.. og det er derfor vigtigt, at hun kan se jer fra sin seng. I skal ...
... altså stå så tæt på hende, at hun ikke behøver rejse sig for at sikre sig, at I er der.
Med hensyn til at holde i hånden, så er godnathistorien her meget vigtig. Når hun skal sove, og I sidder og læser højt, så er hun nemlig nødt til at slippe jeres hånd, for at I kan bladre, skifte side og læse videre. På den måde lærer hun stille og roligt, at hun ikke behøver holde fast i jer hele tiden, at I stadig bliver siddende, selvom hun slipper jer, og at det er okay at ligge i sin seng.
Natlampen er også rigtig god. Rigtig mange børn bliver bange for mørke i 2.5-3 års alderen, og her hjælper en lille lampe med lidt beroligende belysning. Det gør, at hun stadig kan orientere sig og føle sig tryg ved værelset, men uden at lyset er så skarpt, at det holder hende vågen. I skal derfor endelig bibeholde lampen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er på samme måde ofte en god idé at lade døren til værelset stå åben, da det signalerer, at hun kan kalde på jer, og I kan høre hende, eller at hun kan komme ind til jer, hvis hun har brug for det - ligesom hun fra sin seng også vil kunne høre jer, høre jer tale osv. og på den måde på sigt blive beroliget af, at I stadig er der, selvom I ikke er lige ved siden af hende:)
Derudover så skal I naturligvis sikre jer, at hendes puttetidspunkt er rigtigt, så hun er parat til at sove, ligesom det stadig kan være en rigtig god idé at tilbyde hende et godnatmåltid, som en fast del af putteritualet. Hun kan få rester fra aftensmaden f.eks. frikadelle eller kylling sammen med et stykke rugbrød og et glas mælk. Hun må også gerne få havregrød eller en portion havregryn med mælk på.. hvad I nu synes passer godt, og godnatmåltidet må meget gerne ligge adskilt fra aftensmaden af et bad.
Puttetidspunktet afhænger af, hvornår hun er stået op af sin middagslur, og hvor lang middagsluren er. I skal regne med, at hun nu har brug for ca. 12 timers søvn i døgnet og hvis hun f.eks. sover 2 timer til middag fra 12-14, så skal nattesøvnen udgøre ca. 10 timer og derfor f.eks. ligge fra 20-06... Sover hun mere om dagen, vil nattesøvnen naturligt blive kortere og omvendt.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Barnepige
Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.
Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.
Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.